قرص لووکسین یا لووتیروکسین از شایع ترین داروهایی است که توسط متخصصین غدد تجویز می شود. این دارو برای درمان کم کاری تیروئید استفاده می شود (این بیماری به خصوص در خانم ها نسبتا شایع است). اما این دارو آیا عوارضی هم دارد؟ یا داروی بی خطری است؟ اصلا عوارض مصرفی آن چیست؟ در نوشتار فعلی در این باره بیش تر صحبت می کنیم.
هورمون های تیروئیدی چه کارکردی در بدن دارند؟
اگر میزان فعالیت غده ی تیروئید کم بشود فرد دچار بیماری به نام کم کاری تیروئید می گردد. به دنبال این بیماری تغییراتی در بدن رخ می دهد که نتیجه ی مستقیم کاهش ترشح هورمون تیروئید می باشد. از جمله ی این علایم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- خستگی بیش از حد
- خواب آلودگی
- خشکی پوست
- افزایش وزن
- باد کردن و پف کردن اندام ها
- کاهش تعداد ضربان قلب
- برخی ضایعات پوستی
- احساس سرمای بیش از حد
کم کاری تیروئید چگونه تشخیص داده می شود؟
دقیق ترین روش تشخیص کم کاری تیروئید استفاده از روش های آزمایشگاهی است. در این روش از شما آزمایش خون به عمل خواهد آمد و با بررسی میزان هورمون های تیروئیدی ساخته شده توسط غده ی تیروئید می توان تشخیص داد که آیا میزان هورمون های تیروئیدی شما در سطح طبیعی است یا اینکه غده ی تیروئید دچار کم کاری یا پرکاری شده است.
برای درمان این بیماری چه روشی وجود دارد؟
درمان کم کاری تیروئید درمانی است کاملا مبتنی بر مصرف داروهای خوراکی است. گفتیم که در این بیماری میزان هورمون های غده ی تیروئید کاهش یافته اند بنابراین باید به طریقی این هورمون ها تامین و جایگزین شوند. بهترین روش برای این کار استفاده از دارویی به نام لووکسین است.
قرص لووکسین که در دوزهای ۰.۱ میلی گرمی یا ۱۰۰ میکروگرمی در دسترس است در واقع همان هورمون تیروئید است که به طور مصنوعی تولید شده و به صورت قرص درآمده است. تنها روش درمان کم کاری تیروئید استفاده از این داروست و در واقع روش جایگزین یا داروی دیگری وجود ندارد.
پزشک معالج شما پس از رویت آزمایش شما در صورتی که دچار کم کاری تیروئید باشید این دارو را برای شما تجویز می کند. معمولا طریقه ی مصرف این دارو به صورت روزانه یک عدد است ولی بسته به شرایط هر بیمار ممکن است از روش های درمانی دیگری استفاده شود. (مثلا برخی بیماران روزانه نصف قرص می خورند)
درمان با این دارو چگونه باید پیگیری شود؟
مهم ترین نکته در مورد درمان کم کاری تیروئید انجام آزمایش های دوره ای است. بیمار باید پس از شروع درمان در بازه های زمانی مشخص (مثلا دو تا سه ماه یک بار در ابتدای شروع درمان) آزمایشات منظم خون انجام دهد تا بر اساس نتایج آن، درمان دارویی مناسبی صورت پذیرد. ممکن است بر اساس نتیجه ی آزمایشات انجام شده نیاز به کم کردن یا بیش تر کردن داروها باشد.
عوارض قرص لووکسین چیست؟
گفتیم که قرص لووکسین دارویی است که شامل هورمون های تیروئیدی می باشد و برای تنظیم دوز مناسب آن نیاز به انجام آزمایش های دوره ای خون می باشد. مهم ترین عارضه ی این دارو می تواند این باشد که دوز دارو بیشتر از حد نیاز بیمار تجویز شود و فرد در واقع دچار بروز پرکاری تیروئید به طور مصنوعی گردد.
علایم این حالت در این بیماران معمولا شامل تپش قلب و تعریق و کاهش وزن می باشد. مهم ترین نکته در مورد بیمارانی که در حال مصرف این دارو هستند این است که اولا دارو را همیشه منظم و طبق دستور پزشک استفاده کنند. نکته ی دوم هم انجام آزمایشات توصیه شده دقیقا در زمان مناسب و طبق تجویز پزشک می باشد.
با رعایت این دو مورد احتمال اینکه عوارض این دارو بروز کند و فرد دچار مشکل بشود کمتر است. اگر هم شما در حال مصرف این دارو هستید و هر یک از عوارض فوق در شما بروز کرد باید زودتر به متخصص غدد خود اطلاع دهید تا در صورتی که پرکاری شما مسجل شد برای شما اقدامات درمانی مناسب صورت بگیرد. در این حالات اقدام درمانی مناسب کاهش دوز دارو می باشد.
هم چنین در برخی افراد ممکن است دارو با برخی ناراحتی های گوارشی نظیر دردشکم و نفخ و تهوع همراهی داشته باشد که در این حالات توصیه می شود فرد دارو را همراه با وعده های غذایی مصرف کند تا این عوارض کاهش پیدا کنند.