خیلی ها میپرسند که ایا کرونا به قلب اسیب میزند ؟ پاسخ بله است. هرچند کووید-19 که در اثر ویروس کرونا ایجاد شده و به صورت پاندمی جهانی درآمده است در ابتدای امر، یک بیماری تنفسی و درگیر کننده ریهها است که اصطلاحاً به آن ریه کرونایی هم میگویند، ولی ممکن است قلب را هم درگیر کند.
تقریبا یک چهارم بیماران مبتلا به کرونا که در بیمارستان بستری میشوند دچار آسیب به میوکارد (عضله قلب) یا بافت قلب میشوند. همچنین درصد قابل توجهی از بیماران کووید-19 دچار بیماریهای ترومبوآمبولی یا لختههای خونی و آریتمی میشوند.
خطر کرونا و قلب
افرادی که زمینه مشکلات قلبی مانند فشارخون، چاقی، کلسترول بالا و سطح بالای قند خون و دیابت دارند در خطر بیشتری برای عوارض جدی کووید-19 هستند.
با گسترش پاندمی کووید-19، تحقیقات به طور پیشروندهای نشان دادهاند که ویروس روی اندامهای مختلف از جمله قلب تأثیرگذار است.
با توجه به آسیب گستردهای که کووید-19 میتواند به قلب بزند پزشکان قلب و عروق به افرادی که بیماری زمینهای قلبی دارند توصیه میکنند که سبک زندگی سالمی از نظر قلبیعروقی داشته باشند تا خطر عوارض را در صورت ابتلا به کووید-19 به حداقل برسانند.
علائم حمله کرونا به قلب
به نظر میرسد بیماری ناشی از کرونا ویروس از دو طریق میتواند به قلب آسیب بزند.
- اول این که عفونت ویروسی ممکن است باعث التهاب گسترده در بدن شود که میتواند عملکرد قلب را هم مختل کند. عفونت کووید، التهاب را در بدن بالا میبرد و این موضوع باعث ضعیف شدن عضله قلب، اختلالات ریتم قلب و حتی تشکیل لخته در عروق خونی میشود.
- دوم این که ویروس ممکن است به طور مستقیم به سلولهای گیرنده ACE2 در عضلات قلبی حمله کند و باعث ایجاد آسیب مستقیم ویروس به عضله شود. این موضوع در نهایت ممکن است به نارسایی قابل توجه قلبی منجر شود.
بر اساس تحقیقات، علائم حمله کرونا به قلب بستگی به مقدار ویروس وارد شده به بدن یا همان دوز آلودگی ویروسی، پاسخ سیستم ایمنی بدن فرد و وجود بیماریهای همزمان در فرد مبتلا دارد. هرچند خطر بیماری در افرادی که بیماری زمینهای قلبی دارند بیشتر است قلب افراد سالم هم ممکن است مورد حمله و آسیب ویروس کرونا قرار گیرد.

در چه افرادی کرونا به قلب هم میزند
بر اساس مطالعات، مهمترین عوامل خطر عبارت هستند از :
- فشارخون بالا
- دیابت و قند خون
- افراد دارای چربی خون
- چاقی غیرطبیعی
به نظر میرسد فشار خون مهمترین عامل خطر باشد. بر اساس مطالعات، فشارخون بالا شدت و میزان مرگومیر کووید-19 را تا 2.5 برابر افزایش میدهد. یکی از مهمترین درسهایی که در این مدت گرفتهایم این است که افراد مبتلا به بیماریهای قلبیعروقی زمینهای در معرض خطر بالای عوارض جدی کووید-19 هستند.
یکی از فرضیهها این است که سلولهای پوشاننده دیواره رگها در افرادی که مشکلات قلبی دارند در برابر پاسخ ایمنی بدن به ویروس، متفاوت عمل میکنند و سیتوکینهایی ترشح میکنند که پاسخ التهابی بدن را تشدید کرده و باعث ایجاد لختههای خونی میشوند.
این دیوارهی ملتهب رگها نه تنها در بدتر شدن پیامدهای کووید-19 نقش دارد بلکه عامل خطر مهمی برای حملات قلبی و سکتههای مغزی است.
ممکن است آسیب به قلب، طولانی مدت باشد
هنوز زمان زیادی از شروع تحقیقات در زمینه پاندمی کرونا نگذشته است و محققان هنوز در حال بررسی اثرات درازمدت کووید-19 بر قلب هستند اما تابحال افرادی را پیدا کردهاند که ممکن است عوارض قلبی کووید-19 در آنها ماهها یا حتی سالها ادامه پیدا کند.
بسیاری از بیماریهای ویروسی دیگر از سرماخوردگی گرفته تا سارس (نوعی از کروناویروس که در سال 2002 فراگیر شد) هم ممکن است باعث اختلال قلبی شوند اما به نظر میرسد کووید-19 آسیب بیشتری به پوشش درون رگها وارد میکند. شاید همین موضوع دلیل عوارض ماندگار طولانیمدت کووید-19 در مقایسه با سایر بیماریها باشد.

در بعضی از افراد ممکن است نارسایی قلبی در اثر ابتلا به کووید تشدید شود. با این حال در بسیاری از افراد هم مشابه آن چه در سارس دیدیم آسیب وارد شده به سیستم قلبی و عروقی خود به خود بهبود پیدا میکند. بهرحال به نظر میرسد در زمینه اثرات درازمدت کووید-19 بر قلب و رگها باید مطالعات بیشتری انجام شود.
پیشگیری از علائم حمله کرونا به قلب
محققین برای پیشگیری از ایجاد مشکلات قلبی در افرادی که ممکن است به کرونا مبتلا شوند روی حفظ سبک زندگی سالم تأکید میکنند
- پرهیز از رفتارهای ناسالم مانند سفارش دادن مداوم غذاهای ناسالم
- بیتحرکی
- مصرف الکل و دخانیات
توصیه میشود افراد تا حد امکان:
- غذای سالم در خانه درست کنند
- به طور مداوم ورزش کنند
- خواب منظم داشته باشند
- همچنین توصیه میشود مصرف الکل و دخانیات را قطع کنند.
افراد مبتلا به بیماری قلبی که به کووید-19 مبتلا میشوند با پزشک قلب و عروق خود مشورت کنند و داروهای خود از جمله استاتین یا داروهای فشارخون بالا را منظم مصرف کنند. استاتینها علاوه بر اثرات کاهش کلسترول ممکن است اثر ضدالتهابی هم داشته باشند و خطر حوادث قلبیعروقی را در فرد کاهش دهند.
درمان قطعی فشار خون بالا
بهبود سبک زندگی، بهترین روش برای بهبود علائم حمله کرونا به قلب و بسیاری از بیماریهای دیگر در کوتاهمدت و بلندمدت است.