دکتر محمد حسین نجفی

آیا ویروس کرونا به قلب آسیب می زند؟

خیلی ها می‌پرسند که ایا کرونا به قلب اسیب میزند ؟ پاسخ بله است. هرچند کووید-19 که در اثر ویروس کرونا ایجاد شده و به صورت پاندمی جهانی درآمده است در ابتدای امر، یک بیماری تنفسی و درگیر کننده ریه‌ها است که اصطلاحاً به آن ریه کرونایی هم می‌گویند، ولی ممکن است قلب را هم درگیر کند.

تقریبا یک چهارم بیماران مبتلا به کرونا که در بیمارستان بستری می‌شوند دچار آسیب به میوکارد (عضله قلب) یا بافت قلب می‌شوند. همچنین درصد قابل توجهی از بیماران کووید-19 دچار بیماری‌های ترومبوآمبولی یا لخته‌های خونی و آریتمی می‌شوند.

خطر کرونا و قلب

افرادی که زمینه مشکلات قلبی مانند فشارخون، چاقی، کلسترول بالا و سطح بالای قند خون و دیابت دارند در خطر بیشتری برای عوارض جدی کووید-19 هستند.

با گسترش پاندمی کووید-19، تحقیقات به طور پیشرونده‌ای نشان داده‌اند که ویروس روی اندام‌های مختلف از جمله قلب تأثیرگذار است.

با توجه به آسیب گسترده‌ای که کووید-19 می‌تواند به قلب بزند پزشکان قلب و عروق به افرادی که بیماری زمینه‌ای قلبی دارند توصیه می‌کنند که سبک زندگی سالمی از نظر قلبی‌عروقی داشته باشند تا خطر عوارض را در صورت ابتلا به کووید-19 به حداقل برسانند.

دیابت یا بیماری قند

علائم حمله کرونا به قلب

به نظر می‌رسد بیماری ناشی از کرونا ویروس از دو طریق می‌تواند به قلب آسیب بزند.

  1. اول این که عفونت ویروسی ممکن است باعث التهاب گسترده در بدن شود که می‌تواند عملکرد قلب را هم مختل کند. عفونت کووید، التهاب را در بدن بالا می‌برد و این موضوع باعث ضعیف شدن عضله قلب، اختلالات ریتم قلب و حتی تشکیل لخته در عروق خونی می‌شود.
  2. دوم این که ویروس ممکن است به طور مستقیم به سلول‌های گیرنده ACE2 در عضلات قلبی حمله کند و باعث ایجاد آسیب مستقیم ویروس به عضله شود. این موضوع در نهایت ممکن است به نارسایی قابل توجه قلبی منجر شود.

بر اساس تحقیقات، علائم حمله کرونا به قلب بستگی به مقدار ویروس وارد شده به بدن یا همان دوز آلودگی ویروسی، پاسخ سیستم ایمنی بدن فرد و وجود بیماری‌های همزمان در فرد مبتلا دارد. هرچند خطر بیماری در افرادی که بیماری زمینه‌ای قلبی دارند بیشتر است قلب افراد سالم هم ممکن است مورد حمله و آسیب ویروس کرونا قرار گیرد.

ویروس کرونا و آسیب قلب

در چه افرادی کرونا به قلب هم میزند

بر اساس مطالعات، مهم‌ترین عوامل خطر عبارت هستند از :

به نظر می‌رسد فشار خون مهم‌ترین عامل خطر باشد. بر اساس مطالعات، فشارخون بالا شدت و میزان مرگ‌ومیر کووید-19 را تا 2.5 برابر افزایش می‌دهد. یکی از مهم‌ترین درس‌هایی که در این مدت گرفته‌ایم این است که افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی زمینه‌ای در معرض خطر بالای عوارض جدی کووید-19 هستند.

همه چیز درباره فشار خون بالا

یکی از فرضیه‌ها این است که سلول‌های پوشاننده دیواره رگ‌ها در افرادی که مشکلات قلبی دارند در برابر پاسخ ایمنی بدن به ویروس، متفاوت عمل می‌کنند و سیتوکین‌هایی ترشح می‌کنند که پاسخ التهابی بدن را تشدید کرده و باعث ایجاد لخته‌های خونی می‌شوند.

این دیواره‌ی ملتهب رگ‌ها نه تنها در بدتر شدن پیامدهای کووید-19 نقش دارد بلکه عامل خطر مهمی برای حملات قلبی و سکته‌های مغزی است.

ممکن است آسیب به قلب، طولانی‌ مدت باشد

هنوز زمان زیادی از شروع تحقیقات در زمینه پاندمی کرونا نگذشته است و محققان هنوز در حال بررسی اثرات درازمدت کووید-19 بر قلب هستند اما تابحال افرادی را پیدا کرده‌اند که ممکن است عوارض قلبی کووید-19 در آنها ماه‌ها یا حتی سال‌ها ادامه پیدا کند.

بسیاری از بیماری‌های ویروسی دیگر از سرماخوردگی گرفته تا سارس (نوعی از کروناویروس که در سال 2002 فراگیر شد) هم ممکن است باعث اختلال قلبی شوند اما به نظر می‌رسد کووید-19 آسیب بیشتری به پوشش درون رگ‌ها وارد می‌کند. شاید همین موضوع دلیل عوارض ماندگار طولانی‌مدت کووید-19 در مقایسه با سایر بیماری‌ها باشد.

ویروس کرونا و آسیب قلب

در بعضی از افراد ممکن است نارسایی قلبی در اثر ابتلا به کووید تشدید شود. با این حال در بسیاری از افراد هم مشابه آن چه در سارس دیدیم آسیب وارد شده به سیستم قلبی و عروقی خود به خود بهبود پیدا می‌کند. بهرحال به نظر می‌رسد در زمینه اثرات درازمدت کووید-19 بر قلب و رگ‌ها باید مطالعات بیشتری انجام شود.

پیشگیری از علائم حمله کرونا به قلب

محققین برای پیشگیری از ایجاد مشکلات قلبی در افرادی که ممکن است به کرونا مبتلا شوند روی حفظ سبک زندگی سالم تأکید می‌کنند

توصیه می‌شود افراد تا حد امکان:

  • غذای سالم در خانه درست کنند
  • به طور مداوم ورزش کنند
  • خواب منظم داشته باشند
  • همچنین توصیه می‌شود مصرف الکل و دخانیات را قطع کنند.

افراد مبتلا به بیماری قلبی که به کووید-19 مبتلا می‌شوند با پزشک قلب و عروق خود مشورت کنند و داروهای خود از جمله استاتین یا داروهای فشارخون بالا را منظم مصرف کنند. استاتین‌ها علاوه بر اثرات کاهش کلسترول ممکن است اثر ضدالتهابی هم داشته باشند و خطر حوادث قلبی‌عروقی را در فرد کاهش دهند.

درمان قطعی فشار خون بالا

بهبود سبک زندگی، بهترین روش برای بهبود علائم حمله کرونا به قلب و بسیاری از بیماری‌های دیگر در کوتاه‌مدت و بلند‌مدت است.

4.7/5 - (3 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسن سه شنبه ۲۵ مرداد ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 64 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت اقای دکتر
    دراسکن ریه مادر متوجه مشکلات قلبی شدیم از جمله تنگی دریچه قلب و کلفیکاسیون،
    ایا این‌موارد خطرناک است ونیاز به جراحی دارد؟؟
    نیازی به خوردن قرص رقیق کنندهخون هست؟؟
    نادر فسارخون دارن وفقط املوپرس ۵ می خورن و۶۷ ساله ان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۵ مرداد ۱( 1 سال پیش)
      نه در این حد گزارش شده خطرناک نیستند ولی یک بار اکو کنند محض اطمینان
  • تصویر کاربر گل شنبه ۳۱ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 101 مشاهده پرسش
    سلام ضمن تشکر فراوان از پاسخگویی صبورانه شما ،شوهرم ۱سال دارن۳ما قبل وپساز تزریق دومین دز واکسن سینوفار م دچار سرفه وتنگی نفس درموقع خواب شد ،بعاز انجام سی تی ریه ،به متخصص قلب ارجاع داده شد که دراکو ef15 درصد تعین شد وبعداز مصرف دارو به۲۰ درصد رسید وحالشون خیلی بهتر شده وثری ازتنگی نفس نبوده ،سوالم اینه که باتوجه به اینکه ایشون هیچ بیماری زمینه ای دیگه ای ندارن ومصرف الکل ودود هم ندارن ایا احتمالش هست که خوب بشن ؟بازم ممنونم از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۳۱ اردیبهشت ۱( 1 سال پیش)
      اگر میوکاردیت بوده باشد که احتمالا همین طور است بله احتمال بازگشت وجود دارد فقط باید داروها را درست استفاده کنند و در فواصل منظم اکو شوند
  • تصویر کاربر سمیراغلامی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر روز بخیر
    من 35 سالمه چند هفته ای میشه پشت کتف و شانه چپم و دست چپم درد میکنه گاهی هم میاد تو بازوی دستم و سمت چپ سینم
    چندسال قبلم همینطور بودم اکو و نوار قلب گرفتم گفتن قلبم مشکلی نداره بعدش هم چندبار نوار قلب گرفتم که باز گفتن مشکلی نیست و واسم پروپرانول تجویز کردن یه مدت خوردم و قطع کردم
    الان باز این دردها شروع شده و تقریبا هرروز درد میگیره خصوصا بیشتر پشت کتف و شانه چپم و بازوم بعضی وقتا تو حرکت دادن دستم پشت کتفم و دستم درد میگیره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۰( 2 سال پیش)
      یک بار تست ورزش کنید ولی نوع درد شباهتی به دردهای قلبی ندارد و احتمالا بیشتر عضلانی اسکلتی است
  • تصویر کاربر مهرناز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من شش ماهه باردارم متوجه شدم گشادی آئورت دارم واندازش چهارو هشت هست ودریچه دولتی آیا ادامه بارداری برام خطرناکه کمکم کنید نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      نتیجه ی اکویتان را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر Rozh پنجشنبه ۱۱ دی ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر دکتر جان
    سطح ldlخون من ۱۰۶ هست و نرمال حدود ۱۳۰ هست درسته؟باید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۹( 2 سال پیش)
      فعلن دارو نمی خواهد ولی ورزش و رژیم غذایی فراموش نشود
  • تصویر کاربر Eli دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    اقای دکتر عزیز من سه ماه پیش کرونا گرفتم و درگیر پریکاردیت شدم که هنوز ادامه داره . دکتر قلب فرمودن فقط پریکاردیت هست و ابتدا ایندومتاسین دادن ولی کم شد و باز زیاد شد ‌ و بعد کلشیسین تجویز کردن. یک هفته است مصرف میکنم ولی درد بالای قلب در سمت چپ همچنان کمی ادامه داره ، ایا این ادامه داشتن درد و عوارض طبیعیه؟ و اینکه اگه مشکل عضله یا رگ بود در همین اکو معلوم میشد و الان باید خیالم راحت باشه که فرمودن مشکل از عضله قلب نیست!؟ ایا ویروس همچنان در بدنم هست که این مشکلات مثل پریکاردیت و تنکی نفس خوب نمیشن ؟ ممنون از محبتتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      اگر مشکل عضله بود با اکو مشخص می شد نگران این نباشید بهترین کار برای اینکه ببینید الان هنوز پریکاردیت ادامه دارد یا نه این است که یک ازمایش CRP بدهید. اگر نرمال باشد یعنی پریکاردیت رفع شده و جای نگرانی ندارید ولی اگر بالا باشد یعنی هنوز باید دارو استفاده کنید
    2. تصویر کاربر Eli دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      سپاس فراوان از لطف و‌محبت شما. ممنون
    3. تصویر کاربر Eli دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      سپاس از لطف شما
    4. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      سلامت باشید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر