دکتر محمد حسین نجفی

کلسترول بالا چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

از سوالاتی که امروزه در مباحث پزشکی بسیار مطرح می شود این است که کلسترول بالا چیست و آیا کلسترول بالا خطرناک است؟ در پاسخ باید گفت: کلسترول، یکی از انواع چربی خون است. بدن برای ساختن سلول‌های سالم نیاز به کلسترول دارد، اما مقدار زیاد کلسترول ممکن است خطر بیماری‌‌های قلبی را بالا ببرد، چرا که کلسترول زیادی در دیواره‌ی رگ‌ها رسوب می‌کند و با رشد این رسوب، مسیر گردش خون باریک می‌شود. در نتیجه، خون به مقدار کافی در رگ‌ها جریان پیدا نمی‌کند. گاهی این توده‌های رسوب چربی ممکن است پاره و با ایجاد لخته، باعث حمله‌ی قلبی یا سکته‌ی مغزی شوند.

آیا کلسترول بالا خطرناک است؟
آیا کلسترول بالا خطرناک است؟

کلسترول بالا ممکن است ارثی باشد ولی معمولا به دلیل سبک ‌زندگی ناسالم ایجاد می‌شود. پس قابل پیشگیری و درمان است. رژیم سالم، ورزش مداوم و درمان در صورتی که لازم باشد می‌تواند به کاهش کلسترول کمک کند.

علائم کلسترول بالا چیست؟

اغلب اوقات، افزایش کلسترول علامتی ندارد و تنها راه تشخیص آن آزمایش خون است.

چه زمانی باید کلسترول خون بررسی و به پزشک مراجعه شود؟

به طور معمول، کودکان و جوانانی که عامل خطر خاصی برای بیماری قلبی ندارند، خوب است یک نوبت در ۹ تا ۱۱ سالگی و یک بار در ۱۷ تا ۱۹ سالگی بررسی شوند. تکرار تست برای بالغینی که هیچ عامل خطری برای بیماری قلبی ندارند، هر ۵ سال یک بار است.

اگر تست شما در محدوده‌ی مطلوب نباشد یا سابقه‌ی خانوادگی کلسترول بالا، بیماری قلبی یا سایر عوامل خطر مثل مصرف سیگار، دیابت یا فشارخون داشته باشید، پزشک ممکن است دفعات بیشتری آزمایش درخواست کند.

دلایل کلسترول بالا چیست؟

کلسترول در خون با اتصال به پروتئین‌ها حمل می‌شود که به ترکیب این دو لیپوپروتئین گفته می‌شود. کلسترول را بر اساس نوع لیپوپروتئین به انواع زیر تقسیم می‌کنند:

# لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) یا همان کلسترول «بد»

ای دی ال در دیواره‌ی شریان‌ها رسوب می‌کند و به مرور باعث سفت و باریک شدن آن‌ها می‌شود.

#لیپوپروتئینبا چگالی بالا (HDL) یا همان کلسترول «خوب»

اچ دی ال کلسترول زیادی را برمی‌دارد و به کبد بازمی‌گرداند.

در بررسی آزمایش‌های چربی، علاوه بر کلسترول، تری‌گلسیرید هم بررسی می‌شود که بالا بودن آن هم خطر بیماری قلبی را بالا می‌برد.

عواملی که می‌توانید کنترل کنید از جمله چاقی، عدم تحرّک و رژیم ناسالم غذایی، همگی در افزایش کلسترول و کاهش کلسترول HDL نقش دارند. بعضی از عوامل خارج از کنترل شما هم ممکن است تا حدودی نقش داشته باشند. مثلا ساختار ژنتیکی شما ممکن است مانع از برداشتن کلسترول خون توسط سلول‌ها یا باعث تولید کلسترول زیادی توسط کبد شود.

عوامل موثر در افزایش کلسترول خون

مهمترین عواملی که موجب بالا رفتن کلسترول خون می شوند عبارتند از:

⛔رژیم نامناسب غذایی

خوردن چربی‌ اشباع‌شده در محصولات حیوانی و چربی‌های ترانس موجود در غذاهای آماده و غذاهایی مثل گوشت قرمز و لبنیات پرچرب می‌توانند کلسترول خون شما را بالا ببرند.

چاقی

اگر شاخص توده‌ی بدنی (BMI) بالاتر از ۳۰ باشد شما در خطر کلسترول بالا هستید.

عدم تحرّک

ورزش باعث افزایش HDL یا همان کلسترول «خوب» می‌شود و همزمان، اندازه‌ی ذرّاتی که LDL یا کلسترول «بد» را می‌سازند بزرگ‌تر می‌کند که باعث می‌شود خطر کمتری داشته باشند.

سیگار

مصرف سیگار باعث آسیب به دیواره‌ی رگ‌های خونی می‌شود و آن‌ها را برای رسوب چربی مستعد می‌کند. همچنین ممکن است سیگار کشیدن، سطح HDL یا همان کلسترول «خوب» را پایین بیاورد.

سن

با افزایش سن، متابولیسم بدن تغییر می‌کند و خطر افزایش کلسترول بیشتر می‌شود. برای مثال، هرچه سن بالاتر می‌رود، کبد کمتر می‌تواند کلسترول LDL را از خون بردارد.

دیابت

افزایش قند خون باعث افزایش سطح کلسترول خطرناکی در خون به نام VLDL و همین طور کاهش HDL می‌شود. قند خون زیادی همچنین به دیواره‌ی شریان‌ها آسیب می‌زند.

عوارض کلسترول بالا چیست؟

افزایش کلسترول باعث تجمع خطرناک کلسترول و دیگر رسوبات در دیواره‌ی شریان‌ها می‌شود که به آن آترواسکلروز می‌گویند. این رسوبات (پلاک‌ها) می‌تواند جریان خون را در شریان‌ها کم کند که باعث عوارض زیر می‌شود:

۱- درد قفسه‌ی سینه

در صورت درگیری شریان‌هایی که به قلب شما خون پر می‌رساند (شریان‌های کرونر) ممکن است دچار درد قفسه سینه (آنژین) و سایر علائم بیماری شریان کرونر شوید.

۲- حمله‌ی قلبی

اگر پلاک‌ها پاره شوند ممکن است در محل پارگی پلاک، لخته ایجاد شود که می‌تواند باعث انسداد در مسیر جریان خون شود. متوقف شدن جریان خون به بخشی از قلب، باعث حمله‌ی قلبی می‌شود.

۳- سکته‌ی مغزی

مشابه‌ حمله‌ی قلبی، زمانی اتفاق می‌افتد که لخته‌ی خون، مسیر جریان خون به بخشی از مغز را مسدود کند.

چگونه کلسترول خون را پایین بیاوریم؟

برای کاهش کلسترول خون و پیشگیری از افزایش آن باید تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید. براساس تحقیقات انجام شده در سال های اخیر می توان گفت مهمترین روش های درمان کلسترول بالا عبارتند از:

  • غذای کم‌نمک سرشار از میوه و سبزیجات و غلّات مصرف کنید.
  • میزان مصرف چربی حیوانی خود را کم کنید و از چربی‌های خوب به مقدار متعادل استفاده کنید.
  • وزن خود را کاهش دهید و وزن مناسب خود را حفظ کنید.
  • سیگار کشیدن را ترک کنید.
  • در اغلب روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
  • مصرف الکل خود را کم یا قطع کنید.
  • استرس خود را مدیریت کنید.

 دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

4.4/5 - (8 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Rezn پنجشنبه ۲۳ دی ۰( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    سلام مادرم 54ساله یک ماه قبل عمل تعویض دریچه انجام دادند و سه روز هست درد شدیدی در قسمت بالای ران احساس میکنند و مانع راه رفتن و لنگیدن شده و قسمتی از ران پا دچار کبودی شده . راهکار چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۳ دی ۰( 1 سال پیش)
      حتمایک سونوگرافی بکنند که خونریزی و لخته ی خون نباشد
  • تصویر کاربر آریا چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر،من دائم احساس گرفتگی رگ زیر انگشتان پای چپم رو دارم،،دقیقا انگشت وسط پای چپ و کوچکتره ،و جالب اینکه این سری وقتی خم میشدم و گردنمو خم تر میکردم دقیقا رگ همون انگشتان حالت گرفتگی یا تکوندخوردن داره،البته اینم بگم اکثر مواقع خم میشم رگ های کمرم گیر میکنه و به مرور میاد تا پشتم بین کتف،و گاهی دچار درد در زیر گوشم و درد در زیر چشم و شقیقه سرم میشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      یک بار متخصص نبض پایتان را معاینه کند که گرفتگی عروقی نباشد
  • تصویر کاربر علاقه جمعه ۶ فروردین ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام عرض ادب،
    مادر بنده با سن حدودا ۷۰ سال که عمل تعویض کشکک زانو انجام دادن حین عمل رگ پا دچار پارگی شده و اگرچه عمل انجام شده اما با گذشت یک سال گزگز شدید یا گرفتگی یا بی حسی در مچ به پایین پای درگیر و نیز کشاله ران مربوطه دارند. امکان بررسی مدارک و ویزیت وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۶ فروردین ۰( 2 سال پیش)
      بله اگر سونوگرافی عروق اندام تحتانی دارند بفرستید
  • تصویر کاربر داووداثمری پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید فراوان
    من درناحیه پای چپم بعد از عمل جراحی اپاندیس دچار لخته خون شدم.شش ماه هم وارفارین مصرف کردم الآنم پام گرفتی ودرد دارد .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 2 سال پیش)
      اگر این درد تازه شروع شده یک سونوگرافی مجدد بکنید
  • تصویر کاربر آرش سه شنبه ۲ دی ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر عزیز یک دوروزه که پای چپم پشت سرهم خواب میره و راه که میرم پشت پام درد میگیره نمی دونم گرفتگی رگ پا است یا خیر قرص فشار خون هم می خورم ۳۲ سالم است .
    پای راستم مشکلی نداره فقط پای چپم چه در حال نشسته چه در حال دراز کشیدن خواب میره حتی در موقع راه رفتن پشت پام درد می گیره .
    ممنون میشم پاسخ شمارا بدونم .
    با تشکر و احترام
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲ دی ۹۹( 2 سال پیش)
      احتمالن گرفتگی عضلانی است اگر شدید تر شد یک بار پزشک نبضهای پایتان را معاینه کند
  • تصویر کاربر Sareh دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر،من خانمی 34 ساله هستم حدودادچهار ماه پیش ناگهانی پای چپم از پنجه تا مچ پا حالت فشار و التهاب و گزگز پیدا کرد مثل چیزی که بخوان فشارش بدن! چند ساعا این حالت بود و تمام شد،بعد یه روز دیگه یا چند روز بعد از انگشتای دست راستم تا مچ حالت بی حسی و التهاب و فشارش براش پیش اومد در حدی که حس میکردم داره دستم از انگشت تا مچ فشرده میشه یا مثلا خون داخلش جمع میشه یه حس خاص!!!که خداروشکر بعد نیم ساعت یا یکساعت رفع شد.بعد از این اتفاقات تو همون ماه یه موقع هایی متوجه میشدم ماهیچه ی پام مخصوصا پای چپ حالت سفت شدن و یه دفع شل شدن پیدا میکنه که حس خوبی نبود بعد برمیگشت به حال عادی.و بعضی مواقع حس میکنم بعضی از انگشتای پام یا دستم گز گز میکنن یا مثل حالت خواب رفتگی و خیلی خیلی کوتاه .در حال حاضر با گذشت این چند ماه بعضی وقتا مچ دست راستم درد میگیره و حس میکنم استخوانش یا ماهیچه اش التهاب داره یا مثلا فشار روش هست.یا پای چپم استخوانش درد میگیره یا حالت بی حسی خفیف در استخوان یا ماهیچه اش .در ضمن بیشتر مواقع ساق پام و مچ پام و دستم یخ و سرد هستن.چند سال پیش هم در نوجوانی اکو دادم که بهم گفتن افتادگی دریچه میترال دارم.
    حالا از شما میخوام راهنماییم کنید به چه پزشکی و چه تخصصی بهتر مراجعه کنم و به نظر شما چه چیزی امکان داره باشه.متشکرم...
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 2 سال پیش)
      قبل از اینکه بشود در مورد منشا این علایم اظهارنظر نظر کرد بهتر است یک بار سونوگرافی عروقی اندام تحتانی انجام دهید و به یک متخصص قلب یا جراحی عروقی نشان دهید
  • تصویر کاربر فرنوش شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام . از چهارسال قبل مادرم پس از یک حادثه ساده دیگر نتوانست بدون کمک راه برود. در این سال ها به دکترهای مختلف ارتوپد و مغزواعصاب و حتی سنتی و زالو مراجعه کردیم. همه ی ام آر آی ها و عکس ها سالم هستند ولی باز هم نمی تواند به تنهایی راه برود. پاهایش ورم دارد و سرد است ولی تغییر رنگ نداده. فکر کردم شاید متخصص عروق ببیند راهگشا باشد. لطفا راهنمایی نمایید. باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ مهر ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام ایا سونوگرافی از شریانهای پا انجام شده؟
    2. تصویر کاربر فرنوش شنبه ۵ مهر ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام . خیر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 2 سال پیش)
      یک سونوگرافی شریانی برای ایشان انجام شود و نتیجه را اطلاع دهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید من خانمی 35 ساله هستم سه سال پیش آزمایش خون دادم کلسترول خونم 280 وتریگلیسرید خونم 290 بود به دکتر داخلی مراجعه کردم بهم آتورو استاتین 20 وامگا 3 دادن روزی یک عدد یکماه مصرف کردم ومجدد آزمایش دادم کلسترول خونم 170 و تری‌گلیسیرید 200 بود با توجه به اینکه گوشت قرمز وفست فود مصرف نمیکنم و رژیم غذایم را رعایت میکنم دکتر گفتنی که زمینه ژنتیکی دارید ودیگر دارو مصرف نکردم تا اینکه جدیدا آزمایش دادم وکلسترول خونم 250 وتریگلیسرید 415 بود الان سوال از خدمت شما اینکه مجدد همون داروها رو مصرف کنم وتا آخر عمر باید مصرف کنم یا برای تری‌گلیسیرید و کلسترول داروی دیگری تجویز میفرمایید ممنون میشم راهنمایی کنید من تو آزمایشاتم هیچ مشکلی نداشتم فقط تنها مشکلم همیشه در آزمایشات همین است خیلی نگرانم با توجه به اینکه پدرم هم چند سال پیش به دلیل فشار خون بالا وچربی خون بالا سکته مغزی کردن البته من فشار خونم هم همیشه نرمال است ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام همان داروها مداوم و مداوم استفاده شود
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۱۹ مرداد ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، ممنون بابت سایت بسیار کمک کننده تون
    درد پای چپ من از گرفتگی شدید و بسیار دردناک پای چپ در شب شروع شد، mri تست عصب نشان دادهl4, l5مستعد دیسک هستند و در بین عضلات چهار سر هم درگیر شدن عصب داشتم، درمان و ورزش ادامه دادم اما اصلا درمان نشد بلکه عارضه به جفت پای من زده، درد و اسپاسم دائمی منو نگران کرده از چند بابت، ترومبوفلیبیت مادر و اسکولیوز sشکل 41 درجه ایشون احساس میکنم افتادگی لگن و یا انسدادهای عروقی دارم، سن من 41 سال هست و غالبا مدل کار کردن من نشسته و طولانی مدت جلوی لب تاپ هست، ممنون میشم راهنمایی و یا نشستی برای درمان داشته باشیم، مجدد سپاسگذارم
    با تقدیم احترام، سیف اللهی 09121056946
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۹ مرداد ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام برای چک رگهای قلب یا معاینه لازم است با سونوگرافی شریان و ورید پا انجام شود
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر