دکتر محمد حسین نجفی

آنوریسم آئورت شکمی بزرگ شدن بخش پایین تر آئورت می باشد که درمیان ناحیه شکمی گسترش میابد (در این زمان، بخش بالایی آئورت در قفسه سینه می تواند بزرگ شود).

آنوریسم آئورت شکمی
به بزرگ شدن رگ آئورت در قسمت شکم، آنوریسم آئورت شکمی گویند.

آئورت یک رگ خونی اصلی است که خون را از قلب به سایر نقاط بدن حمل میکند. مانند بسیاری از شریان ها، آئورت الاستیک است، که اجازه می دهد آن با خون تحت فشار بالا پر شود.

آنوریسم آئورت شکمی زمانی توسعه میابد که دیوار شریان مانند یک بادکنک ضعیف و متسع می شود. آنوریسم آئورت شکمی ها معمولا قبل از تولید علائم آنها، مانند درد پشت کشف میگردند، اما مانند یک لوله آب ضعیف اند، و اگر بیش از حد بزرگ گردند ممکن است پاره شوند.

از آنجا که یک آنوریسم آئورت شکمی پاره شده بسیار خطرناک است و می تواند باعث خونریزی های تهدید کننده حیات شود، پس قبل از اینکه این اتفاق بیفتد آنوریسم آئورت شکمی میتواند به بهترین نحو با یک جراحی اصلاح شود.

برخی عوامل مستعد کننده آنوریسم آئورت شکمی

– سیگار کشیدن

– وراثت

– نقصهای مادرزادی، مانند ضعف به ارث برده در دیواره رگ های خونی. به عنوان مثال، سندرم مارفان

– صدمه

– عفونت

– فشار خون بالا (هایپرتانسیون). که آسیب به دیواره رگ های خونی سرعت میبخشد.

– تصلب شرایین (آترواسکلروز نیز نامیده می شود). زمانی اتفاق می افتد که پوشش طبیعی شریان ها تخریب میشود و دیواره ی عروق ضخیم شده، و تجمع چربی و پلاک جریان خون از طریق سرخرگ ها را مسدود مینماید. همکاری بین تصلب شرایین با گسترش آنوریسم آئورت شکمی بحث برانگیز است.

– کلسترول بالا

چه کسانی باید برای آنوریسم آئورت شکمی غربالگری شوند؟

آنوریسم آئورت شکمی (AAA) یک خطر بزرگ سلامتیست که ممکن است تا زمانی که یک رویداد تهدید کننده زندگی مانند پارگی آنوریسم رخ نداده، علائم مرتبط با آن وجود نداشته باشد. سونوگرافی شکم یک ابزار غربالگری برای پیشگیری است که می تواند برای شناسایی یک AAA مورد استفاده قرار گیرد به طوری که می تواند درمان های سریع قبل از پارگی آنوریسم ارائه دهد.

دستورالعمل های غربالگری اضافی

انجمن جراحان عروق (SVS) و انجمن پزشکان عروق و زیست شناسان (SVMB) سونوگرافی شکم برای غربالگری AAA، برای بیماران مبتلا به آنوریسم آئورت شکمی توصیه میکنند :

– همه مردان ۶۵ ساله یا مسن تر و مردان در اوایل ۵۵ سالگی با یک سابقه خانوادگی از AAA.

– همه زنان ۶۵ ساله یا مسن تر با یک سابقه خانوادگی از AAA و یا کسانی که سیگار می کشند.

علائم و نشانه های آنوریسم آئورت شکمی

اکثر مردم از داشتن آنوریسم آئورت شکمیشان بی اطلاع هستند چرا که در بسیاری از موارد،هیچ گونه علائم آنوریسم آئورت شکمی ندارند. با این حال، به عنوان آنوریسم آئورت شکمی رشد می کنند، این علائم عبارتند از:

– بزرگ شدن ضربان دار و یا احساس یک توده دردناک توسط یک پزشک به هنگام انجام یک معاینه فیزیکی

– درد در پشت، شکم، و یا کشاله ران که ممکن است طولانی مدت بوده و با تغییر موقعیت یا داروهای ضد درد تسکین نیابد.

یک آنوریسم آئورت شکمی پاره شده معمولا درد ناگهانی و شدید و سایر علائمی مانند از دست دادن هوشیاری یا شوک، بسته به محل آنوریسم آئورت شکمی و میزان خونریزی تولید می کند. آنوریسم آئورت شکمی پاره شده نیاز به درمان اورژانسی دارد.

تشخیص آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی در طول یک معاینه فیزیکی معمول یا درطی یک تصویر برداری اشعه ایکس هنگامی که برای دیگر نگرانی های سلامتی آزمایش میشوید تشخیص داده میشود.

هنگامی که به وجود یک آنوریسم آئورت شکمی گمانه زنی میشود، آزمایشهای زیر ممکن است برای تعیین اندازه، محل آنوریسم آئورت شکمی، و گزینه های درمانی مورد استفاده قرار گیرند :

– سونوگرافی

امواج صوتی با فرکانس بالا، که برای گوش انسان نامفهوم میباشند، از طریق بافت های بدن منتقل می شوند. پژواک حاصل از امواج صوتی ثبت و به تصاویر ویدئویی یا عکس تبدیل میشود.

– سی تی اسکن

توموگرافی کامپیوتری، که معمولا به عنوان یک CT اسکن شناخته میشود، با استفاده از اشعه X و کامپیوتر تصاویر مقطعی از بدن تولید میکند.

– تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

امواج مغناطیسی، امواج رادیویی، و یک کامپیوتر برای تولید تصاویر روشنی از بدن استفاده می شوند. این روش شامل استفاده از امواج اشعه ایکس نمیشود.

– آنژیوگرام

آزمایشی که در آن یک لوله نازک (کاتتر) به یک رگ خونی وارد شده و ماده حاجب برای قابل مشاهده شدن رگ های خونی درزیر اشعه ایکس تزریق میگردد. این روش به ندرت برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی استفاده می شود اما ممکن است به درمان آنوریسم کمک کنند.

درمان آنوریسم شکمی

درمان آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی بسیار بزرگ و یا علامت دار نیاز به درمان دارند. بهترین روش برای ترمیم هر آنوریسم به عوامل مختلفی، از جمله محل و شکل آنوریسم و همچنین شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد. دو نوع از درمان های جراحی برای آنوریسم های بزرگ وجود دارد.

– ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به روش جراحی باز

که شامل یک برشی است که جراح برای دسترسی به آنوریسم آئورت شکمی ایجاد میکند. بخش های بیمارشده آئورت با یک پیوند جایگزین میگردند که به عنوان یک رگ خونی جایگزین عمل می کنند.

این بخش از آئورت بالا و پایین بخش برآمده آئورت کلمپ ( بسته ) شده و بخش آنوریسم باز میگردد. لوله های ساخته شده از مواد مصنوعی مانند پلی استر، در داخل عروق قرار میگیرند و به بالای آئورت و پایین آنوریسم دوخته میشوند. که جایگزین ضروری بخش آنوریسم آئورت با یک نوع مصنوعی است.

جراحی باز یک روش اثبات شده است که دارای یک سابقه خوب و خطرات قابل قبول جهت آنوریسم آئورت شکمی میباشد. اما آن شامل یک دوره بهبودی طولانی است.

میانگین دوره بستری شدن از در حدود ۵ تا ۸ روز است. زمان تا بازگشت به فعالیت های عادی حدودا از ۶ هفته تا ۳ ماه میباشد. همانطور که با هر عملی، خطر عوارضی وجود دارد جراحی ترمیمی باز نیز اینگونه است. شما میتوانید در این مورد به طور کامل با پزشک خود صحبت کنید.

– ترمیم کم تهاجمی : ترمیم اندوواسکولار

“اندوواسکولار” به معنای “داخل و یا در داخل یک رگ خونی” است و این دقیقا همان یک لوله شبیه به بافت کوچک میباشد که استنت های فلزی به بافت متصل شده، و استنت پیوندی نامیده میشود، به بدن شما وارد شده و در محل مورد نظر قرار میگیرد. شما ممکن است واجد شرایط برای پیوند استنت اندوواسکولار باشید درصورتیکه آنوریسم آئورت شکمی شما پاره نشده و آنوریسم پنج سانتی متر و یا اندازه ی بزرگتر دارد.

اول، برش کوچکی در هر کشاله ران ایجاد میگردد تا به شریانی برسند که خون را از آئورت حمل میکند. جراح سپس استنت پیوندی از طریق این شریان حرکت میدهد تا جایی که در درون بخش های بیمارشده آئورت را باز کند.

استنت پیوندی قسمت های ضعیف شده از داخل تقویت کرده و یک کانال جدید برای جریان خون ایجاد، و خطر پارگی از بین میبرد. این روش معمولا ۱ تا ۳ ساعت طول می کشد و بیماران معمولا بیمارستان ۱ تا ۲ روز بعد ترک میکنند.

بازگشت به محدوده فعالیت طبیعی از ۲ تا ۶ هفته است. مانند هر روش پزشکی، ترمیم اندوواسکولار با خطرعوارضی همراه میباشد. و آن همچنین شامل پیگیری منظم ویزیت پزشکی برای ارزیابی استنت پیوندی میباشد. این پیگیری منظم بسیار مهم است و نیازمند CT خواهد بود.

– معاینات آنوریسم آئورت شکمی

اگر شما یک آنوریسم آئورت شکمی کوچک دارید، پزشک از شما می خواهد هر ۶ تا ۱۲ ماه برای انجام یک CT و یا سونوگرافی برای اندازه گیری اندازه آنوریسم خود و برای بررسی هر علائم دیگری ممکن است شما داشته باشید چکاب شوید. اگر عمل جراحی توصیه می شود، شما به یک ارزیابی جامع پزشکی قبل از عمل خود نیاز دارید. که ممکن است شامل یک تست استرس و چکاب قلب و عروق گردد.

 دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.4/5 - (39 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر امیررضا یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    آقای دکتر شما واسه سوال قلبی ما گفتین که مشکل قلبی نیست،عصبی عضلانی است.فکر کنم شما درست گفتین چون من این سال خیلی استرس و نگرانی داشتم و فک کنم موجب درد در قفسه سینه و اختلالات معده شدم.و اگه عصبی عضلانی باشه چه راهکاری واسه این درد دارین؟خیلی ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      در درجه اول به روانپزشک مراجعه کنید

      اگر بهتر نشدید  جهت بررسی مراجعه کنید

    2. تصویر کاربر امیررضا یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنون.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      خواهش میکنم

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر اسکندری جمعه ۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    باسلام
    بنده زمانیکه مبتلا به سرماخوردگی میشم،بعضی اوقات هنگام نفس کشیدن سوزش و درد شدیدی در ریه ها احساس میکنم بطوریکه ۳الی۴ثانیه باید نفسم را حبس کنم تا بهتر شوم و نفس عمیق نمیتوانم بکشم.
    اما الان که دچار سرماخوردگی شدم سنگینی قفسه سینه و تنگی نفس هم به درد قبلی اضافه شده،احتمال درگیر شدن ریه ها با کووید۱۹ هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      متاسفانه بدون دیدن بیمار و معاینه نمیشه نظر داد باید معاینه شوید

  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر
    جناب آقای دکتر دیشب سی تی آنژیو انجام دادیم و اندازه آئوریسم شکمی 5.7 است. دکتر گفتن باید سریعا عمل شوند به شرطی که استند تو بازار پیدا بشه
    آیا راه داروئی وجود داره؟
    نوع استند چی باشه و ساخت کجا؟
    خیلی ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      خیر 

      راه دارویی صرف وجود ندارد

      درمان استنت گذاری یا جراحی هست

  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۵ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    در آئورت صعودی و قوس آئورت و آئورت نزولی و آئورت شکمی و ایلیاک مشترک چپ دیده میشود
    آئورت صعودی متسع است(45mm)ومطرح کننده آنوریسم آئورت است.
    پلورال افیوژن خفیف در دو طرف دیده میشود.
    ناحیه هیپودنس به قطر14mmاطراف آئورت صعودی دیده میشودکه مطرح کننده هماتوم است.چند کیست کورتیکال به قطر حداکثر27mmدر کلیه های دوطرف دیده میشود.ترا خدا بگید آیا با این شرایط بیمار زنده میماند؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۵ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      شرح حال کامل نیست

  • تصویر کاربر مرجان سه شنبه ۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید . پدرم رگ آئورت در ناحیه شکمشون از یک سمت بزرگ شده سایزش 46 mm هست آیا استنت یا فنر این سایز موجود هست ؟ اگر این سایز موجود هست از کجا میتونیم تهیه کنیم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید به یک سانتر قلب مثل مرکز قلب بیمارستان رجایی یا مدرس مراجعه کنید

  • تصویر کاربر F پنجشنبه ۱۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    من به خاطر درد جناغ اگر از قرص پرانول و پوکساسیم استفاده کنم اشکال داره؟؟اخه این قرصا عوارضشون زیاده ولی من تپش قلب و مشکل قلبی ندارم دکتر این قرصارو واسه اضطراب داده میتونم مصرف کنم؟ درد قفسه سینه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بستگی به شدت علامتون داره

      اگر علایم زیاده مصرف کنید

      و اگر علایم خفیفه میتونید مصرف نکنید

  • تصویر کاربر رنجبر جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر همسر من 44 ساله هستن و قطر آئورت شکمی شون 2.7 با سی تی آنژیو اندازه گیری شده و سیگاری هم نیستن و علائمی هم ندارن در سونوگرافی کنترلی اولین بار مشخص شد این مشکل، الان دارو استاتین، آسپرین و قرص فشار خون می خورن می خواستم بدونم امکان داره با این کنترل ها آنوریسم دیگه بزرگ نشه و اصلا به حد عمل نرسه؟ یه سوال دیگه در مورد ریسک عمله اندوواسکولار، فلج اندام تحتانی یا حتی قطع پا یا مشکلات کلیوی چند درصد احتمال داره اتفاق بیافته؟ آیا معمولا بیماران بعد از عمل می تونن به زندگی عادی برگردن یا ریسک این موارد بعد از عمل بالاست؟ در مورد فلج یا قطع پا خیلی نگرانیم اگر لطف کنید بفرمایید که درصد احتمالش چقدر هست ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ۲.۷ انوریسم تلقی نمی شود و قدامات فوق ضرورت ندارد

  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۱ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام خانم من چنددردشدیدازقفسه سینه داره له هدی که کشیدن نفس براش سخت میشع علتش چیست چیکار بلید انجام بدیم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۱ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ممکنه پریکاردیت یا التهاب پرده دور قلب باشه

      ممکنه هم یک درد عضلانی باشه

      بیمار باید معاینه شود

  • تصویر کاربر شريف یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما
    آقاي دكتر ميخواستم بپرسم كه من احساس جريان خون رو در أطراف معده و ناف رو حس ميكنم ولي ضربان همانند قلب نه و گاهي أوقات نه هميشه گاهي درد كم ميگيره سنم ٣٠ ساله و والپرات هم مصرف ميكنم ميخواستم ببينم كه اين انوريسمه يا اينكه نيست و همچنين سابقه خانوادگي درجه ١ و ٢ در انوريسم نداريم ولي سابقه بيماري قلبي داريم
    با تشكر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.خیلی بعیده

      اما بهتره معاینه شوید

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشی اقای دکتر عزیز و مهربان
    بنده الان ۲ ساله قلبم تیر میکشه و دست چشم درد میکنه مراجعه کردم دکتر متخصص قلب و عروق بم گفت قلبت سالم سالمه _اکو و تست ورزش دادم هم سالمه_الان هم پدرم و خواهرم را از دست دادم و درد بیشتر شده باز هم رفتم دکتر بم گفت همه چیت سالمه پس چکار کنم اقای دکتر؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالا مشکلتون اضطرابیه

      به روانپزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر