دکتر محمد حسین نجفی

ضربان قلب به معنی آگاهی از تپش قلب خود است. علیرغم تپش و فعالیت مداوم و بی‌وقفه‌ قلب ، این فعالیت  نباید  توسط خود فرد  احساس ‌شود. به عبارت دیگر انسان  اصلاً نباید متوجه  تپش قلب در بدن خود ‌باشند.  پس هرگاه فرد احساس بکند که قلب  درون  قفسه ‌سینه در حال تپش می‌باشد، دچار تپش قلب شده است و ربطی به تعداد ضربان قلب ندارد.

قلب نوعی تلمبه است که  خون بوسیله آن در بدن جریان می‌یابد. قلب در هر تپش تقریبا صد سانتیمتر مکعب خون را در بدن پخش می‌کند. روزانه حدود ۱۰ هزار لیتر خون بوسیله این تلمبه در درون رگهای هدایت می‌شود.

احساس ضربان قلب:

ضربان قلب به صورتهای گوناگون نظیر کوبیدن، لرزیدن، تپیدن و … احساس می‌شود. تپش قلب در افراد ممکن است با رخ ‌دادن ضربانی غیر عادی اغلب در قفسه سینه،گردن یا گلو نیز همراه باشد. برخی ذکر می‌کنند که قلبشان هری می‌ریزد یا بعضی می‌گویند که قلبشان چند دقیقه تاپ‌تاپ می‌زند و دوباره به حالت عادی بر می‌گردد. در برخی نیز تپش قلب به صورت دائم احساس می‌شود. احساس تپش قلب  همیشه به معنی سرعت بالای  ضربان قلب (تاکی کاردی) نیست بطوریکه در سرعت ضربان خیلی پایین (برادی کاردی)  هم ممکن است احساس تپش قلب وجود داشته باشد. تپش قلب ممکن است بیانگر یک بیماری جدی باشد یا اهمیت چندانی نداشته باشد.

ضربان قلب بالای 90

علت بالا بودن تپش قلب:

تپش قلب در اکثر موارد نشانه بیماری خاصی نمی‌باشد و جای نگرانی چندانی ندارد  ولی گاهی  ممکن است نشانه بیماری های خیلی مهم  باشد. برخی از علل شایع تپش قلب اینها هستند:

  1.  برخی بیماری قلبی مثل ایسکمی قلبی، بیماری های دریچه ای مختلف از جمله  افتادگی (پرولاپس) دریچه میترال ، نارسایی قلبی و میوکاردیت ها، پریکاردیت و آریتمی های قلبی .
  2.  علل روحی و روانی ونیز برانگیخنگی احساسی مانند ترس،استرس یا اضطراب،افسردگی و…
  3.  ورزش و فعالیت جسمی
  4.  موادی مانند کافئین،نیکوتین،کوکائین و برخی از قرص‌های لاغری.
  5. بیماری‌هایی مانند پرکاری تیروئید، بیماری های ریوی و هیپوکسی ( کاهش میزان اکسیژن خون).
  6.  برخی داروها مثل: داروهایی که برای درمان بیماری های تیروئید،آسم،فشارخون بالا یا بی‌نظمی ضربان قلب مصرف می‌شوند.
  7. بی‌خوابی ، خستگی
  8.  کم‌ خونی
  9.  تب

نحوه اندازه گیری تپش قلب

سرعت ضربان قلب در حال استراحت در بزرگسالان از ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه متفاوت است. زنان نسبت مردان سرعت ضربان قلب اندکی بالاتر دارند و میانگین سرعت ضربان قلب در حال استراحت در زنان در میانه ۷۰ تا ۸۰ قرار دارد، اما در مردان حدود ۷۰ است.برای اندازه گیری ضربان قلب با دو انگشت به جز انگشت شست دقیقا روی مچ و انتهای شست را لمس نمایید. سپس به آهستگی فشار دهید تا ضربان شریان لمس شود. برای ١۵ ثانیه ضربان قلب را شمرده و در ۴ ضرب نمایید یا اینکه به مدت ٣٠ ثانیه ضربان ها را شمرده و در ٢ ضرب کنید. در نهایت عدد مربوطه را روی کاغذ یادداشت کنید این عدد همان تعداد ضربان قلب شماست.

‎ضربان قلب بالای 90

محدوده طبیعی برای ضربان قلب در حال استراحت بین 60 و 90 ضربان در دقیقه می باشد. بیشتر از 90 ضربان در دقیقه، ضربان قلب بالا محسوب می شود. اما چرا ضربان قلب من بالای 90 است؟

زمانی که ضربان قلب در حال استراحت، بیش از 90 یا 100 ضربان در دقیقه (bpm) باشد، ضربان قلب بسیار سریع در نظر گرفته می شود که به آن تاکی کاردی نیز می گویند. طبق تحقیقات، افرادی که دارای ضربان قلب در حال استراحت بالایی هستند، به اندازه کسانی که از بیماری های قلبی رنج می برند، در معرض خطر مرگ ناگهانی قرار دارند.

آیا ضربان قلب 90 برای سالمندان طبیعی است؟

ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت برای افراد بالای ده سال، اعم از سالمندان، چیزی بین 60 و 90 ضربان در دقیقه می باشد. ورزشکاران حرفه ای ممکن است دارای ضربان قلب در حال استراحت پایین تر از 60 ضربان در دقیقه باشند، که گاهی اوقات به 40 ضربان در دقیقه نیز می رسد. ضربان قلب در حال استراحت می تواند در این محدوده طبیعی، متفاوت باشد. 

علل روحی و روانی تپش قلب:

‎تپش قلب به تنهایی نشان دهنده هیچ گروه خاصی از اختلالات نیست و اغلب در واقع اختلال فیزیکی اولیه نبوده، بلکه مشکلی روانی است. گاهی بویژه در بیماران مبتلا به اضطراب، بیماران از احساس تپش قلب شکایت دارند  که اغلب  در بررسیها اختلال ریتمی (مثل نوار قلب و هولتر ۲۴ ساعته)  هیچ مشکلی  مشخص نمی‌شود.

‎علل فیزیولوژیک یا طبیعی:

‎ورزش و فعالیت بدنی شدید می‌تواند باعث ایجاد تپش قلب برای مدت چند دقیقه در افراد سالم  شود. فردی‌ که‌ بیماری‌ قلبی‌ ندارد ممکن‌ است‌ با ورزش‌ ضربان‌ قلب‌ را به‌ ۱۶۰ بار دقیقه‌ یا بیشتر برساند که‌ البته‌ این‌ طبیعی‌ است‌ و مشکلی‌ محسوب‌ نمی‌شود. استرس ، هیجان و اضطراب نیز از عوامل شناخته شده تپش قلب به شمار می‌روند.

آریتمی قلبی

علل آریتمی قلبی:

‎توجه به الگوی ضربان قلب قلب و همچنین نبض همزمان ، تشخیص را آسان می‌کند.در تمام حالتهای دیگر تپش قلب بیشتر به صورت تند زدن و شدید زدن قلب خود را نشان می‌داد و ضربان قلب منظم بود. نبض نامنظم در حین حمله تپش قلب تقریبا همیشه دال بر آریتمی است. آریتمی‌های شایعی که منجر به تپش قلب می‌شوند، فیبریلاسیون‌ دهلیزی ‌، انقباضات پیش‌رس دهلیزی یا بطنی،  تاکیکاردی ( تند ضربانی)‌ فوق‌ بطنی‌ و بطنی و گاهی سینوسی ‌می‌باشند. ضربانها در تاکیکاردی یا تند ضربانی‌ فوق‌ بطنی‌ و بطنی و ‌تند ضربانی‌ سینوسی ‌، “سریع و منظم” ، در فیبریلاسیون دهلیزی ” سریع و نامنظم”  و در انقباضات پیش‌رس دهلیزی یا بطنی بصورت “نامنظمی گهگاهی ” مشاهده می‌شوند.

‎در بعضی مواقع تپش قلب به صورت نابجا و نابهنگام بروز پیدا می‌کند که فرد احساس می‌کند قلبش می‌ریزد یا یک ضربه محکم به دیواره قفسه سینه اصابت می‌کند. اگر فرد در این حالت نبض خود را گرفته باشد متوجه می‌شود که یک نبض خالی زده است. این نوع تپش قلب در اکثر موارد نشانه یکی از شایعترین آریتمی‌های قلبی به نام “انقباض پیش‌رس یا زودهنگام بطنی” یا (PVC) است که اغلب در افراد سالم دیده شده و مهم نمی باشد اما  اگر در فردی با بیماری قلبی شناخته شده  تعداد آن از حدی بیشتر شود ممکن است خطرات جدی برای فرد به همراه داشته باشد.

افراد کم خون و پرکاری‌ غده تیرویید نیز قلبشان با سرعت و شدت بیشتری می‌تپد.

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

دکتر قلب در تهران

3.7/5 - (24 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۵ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    سلام از دوران بچگی تپش قلب داشتم۱۰ سال پیش اکو کردم گفتن مشکل ام وی پی دارید که البته گفتند مشکلی نیست پرانول ۱۰ دادند مدتی قبل دکتر متخصص قلب رفتم و قبلش نوار قلب گرفتم گفتند هیچ مشکلی نداری و نیاز به اکو هم نیست و دکتر قبلی اشتباه کرده اما پرانول دادند الان بیشتر در اگگام درازکش تپش قلب دارم و بعضی اوقات که هیجانی میشم یا ناراحت یا بعضی اوقات هم بی دلیل . و مشکل اصلی من کم اوردن نفس در هنگام صحبت کردن است حتی یک دقیقه صحبت . البته بعضی اوقات . دکتر داخلی گفت سینزیت مختصری داری . دکتر قلب گفت مشکلی نداره قلبت دکتر ریه گفت الرژی داری . به خدا کلافه شدم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۵ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام برای بررسی بیشتر هولتر ریتم انجام بدین.
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۲۴ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر دختر من 16 سالشه دوبار بطور ناگهانی ضربان قلبش بالا رفت یکمم بی حس شد و یهو میزنه زیرگریه در همون حالت هرموقع هم در شرایط عادی ضربان قلبشو میگیریم همیشه بالای 90 هستشو زمانیکه ضربان قلبش بالا میره تا 120 هم میره نوار قلب هم ازش گرفتن ولی دکتر گفت چیز خاصی نیست نظر شما چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۴ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام هولتر ريتم بتونه هنگام اريتمي انجام بشه كمك ميكنه
  • تصویر کاربر والوزی جمعه ۲۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خداقوت!
    پدرم بیمار شما هستند. تابستان گذشته سکته کردند. اکستازی RCA.
    چند روزی است تپش قلب دارند، گاهی تا دو سه دقیقه هم طول میکشد. پیاده روی هر روزه را انجام میدهند. فکر میکنید نیاز به ویزیت هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام
    بنده 34 سالمه افتادگی دریچه میترال دارم و در صورت تپش شدید پروپرانول20 استفاده میکنم چند روزی است قفسه سینه ام سنگینه و مشکلات معده هم داشتم مثل رفلاکس معده
    به خاطر شرایط نتونستم برم دکتر
    الان با فعالیت در خونه و انجام کار هام تپش میگیرم و پشتم هم درد میکنه
    چه کنم ؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان من ۲۴سالمه به علت استرس و وسواس جند سالم همیشه درگبر بودم ب دکترای زیادی مراجعه کردم و اخرین بار چند روز پیش بود رفتم اکو قلب تست نوار تست ورزش قلب مشکل نداری دریچه میترال شول من تپش قلبم همبشه بالاست با فعالیت میره بالاتر دکتر قرص کنکور نوشت خوردم بعد ۱۰روز افت فشار گرفتم دوز قرصم ۲.۵ بود کلا گیج بودم خودمم قرص پروکستبن میخوردم قرص کنکور میخورم قلبم خیلی خوبه ولی فشارم پایین اذیت میشم الان چی کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر حدیث سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید.
    اقای دکتر من از دو سال پیش تپش قلب داشتم
    بعدش هری قلبم میریخت
    و قرص مصرف میکردم و رژیم غذایی بدون کافئین را رعایت میکردم.
    ولی هنوز تپش قلب من ادامه داره با مصرف قرص
    و من شخصیتم استرسی هست.
    الان چند وقته که صبح ها که از خواب پا میشم تپش قلب خیلییی سریع میگیرم
    به گونه ای که حس نمیکنم توی قفسه سینم
    اما وقتی میخوام نبضمو بیگیرم
    سرعتش خیلی بالاس
    باید چیکار کنم؟
    واقعا خیلی نگرانم
    و کل مسیر زندگی من شده تپش قلب
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام

      فعلا پروپرانولول ۱۰ هر ۱۲ ساعت مصرف کنید

      بعدا از جهت پرکاری تیروئید بررسی شوید به خاطر اضطراب به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    با سلام
    جوان 35 ساله هستم و مرد متاهل
    بنده هر سه یا دوسال یکبار دچار تپش قلب AF شده ام کلا چهار مرتبه مبتلا شدم.
    این آخرین مرتبه همراه با پرونده پزشکی ام رفتم مطب فوق تخصص قلب که گفتن یا باید عمل بشم و یا اینکه قرص مصرف کنم که البته خودشون مصرف قرص رو پیشنهاد دادن. قرص متورال 50 نصف صبح و نصف شب بعلاوه آسپرین. ایشان گفتن یکماه دیگه بیا مطب که الان شده یکماه ولی بدلیل بیماری کرونا مطب شون تعطیل شده میخواستم بپرسم
    1-آیا مصرف قرص رو ادامه بدم یا ترک شون کنم
    2-جدیدا دچار درد بسیار خفیف در قسمت سمت چپ بدنم میشوم که احتمال میدم از قلبم باشه آیا امکانش هست از عوارض دارو باشه البته کمی احساس بی حسی و گیجی و تهوع دارم پیدا میکنم و الانم دکترم نیست تا برم پیشش.
    3-اگر نکته قابل عرضی وجود داره لطفا عرض نمایید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام

      بله فعلاً دارو را مصرف کنید

      برای بررسی علت درد حتماً باید معاینه شوید

      توصیه می شود فعلا داروها را به روال قبل مصرف کنید و بعد از برطرف شدن شرایط مراجعه کنید

  • تصویر کاربر یعقوب یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    سلام
    مدتی است ضربان قلبم افزایش می یابد احساسی گرمی می کنم بعد تعریق بعد هم احساس ضعف می کنم مخصوصا واگر فعالیت کنم چند روز استراحت می کنم یکم خوب میشم با کوچکترین فعالیت احساس ضعف میکنم دو باره از اول شروع می شود این چرخه ۲۰ روز هنوز به دکتر نرفتم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام باید معاینه و اکو شوید بعد از برطرف شدن شرایط مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مجید جمعه ۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    سلام برای اهدای خون مراجعه کردم و در حالت استراحت ضربان قلبم اندازه گرفته شد و 130عدد در دقیقه بود و پزشک مرا معاف از اهدا کرد و گفت باید به متخصص قلب مراجعه کنی.من 28 سالمه و وزنم 90 و قدم 180است.این میتونه از چه مشکلی باشه؟آیا با مصرف پروپرانولول میتونم خون اهدا کنم؟در ضمن فلوکستین 20 و کویتیاپین 100 هم مصرف میکنم ولی حس و حالم و افسردگیم کاملا تحت کنترله ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام

      اضطراب ، کم خونی ، پرکاری تیروئید و یا سایر علل دیگر میتونه باعث افزایش ضربان قلب بشه

      باید برای افتراق معاینه شوید

  • تصویر کاربر سینا پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    باسلام ببخشید من۳۸ساله هستم دو روز هستش که یه لحظه حرکت وضربان قلبم رو کامل حس میکنم که وصل میشه به گلوم وکلافه ام کرده هرچند دقیقه یک بار این اتفاق میافتد البته شایان ذکر هست که از ساعت ۷عصر به بعد اینطوری میشم وبه خاطر مسائل بیماری شایع کرونا از ترسم به دکتر هم مراجعه نمیتونم بکنم وخیای نگرانم که خطری برای نداشته باشه لطفا لطفا راهنمایی بفرمائید تا دیر نشده ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالا علایم اضطرابیه

      پروپرانولول ۱۰ هر ۱۲ ساعت مصرف منید و اگر بهتر نشدید بعدا مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر