دکتر محمد حسین نجفی

رگ های واریسی به خاطر انسداد برخی از رگ های بدن بخصوص پاها ایجاد می شود. در این مقاله قصد داریم به توضیح کامل درباره این بیماری و درمان آن بپردازیم.

رگ های واریسی چیست؟

به رگ های در هم پیچیده و یا بزرگ شده در بدن رگ های واریسی می گویند. هر کدام از رگ های سطحی بدن مستعد پیچیدگی و بزرگ شدن هستند اما به شکل رایج، رگ های ناحیه پا بیشتر از هر بخش دیگری تحت تاثیر قرار می گیرند. دلیل این موضوع نیز افزایش فشار بر روی رگ ها در زمان ایستادن و راه رفتن افراد است.

رگ های واریسی در بیشتر افراد در حالت رگ های عنکبوتی ( Spider veins ) هستند. رگ عنکبوتی یک نوع خفیف از رگ های واریسی است که تنها از لحاظ زیبایی و ظاهر برای افراد مشکل ایجاد می کند و عوارض دیگری ندارد. برای افراد دیگر، رگ های واریسی می توانند درد و ناراحتی ایجاد کنند. علاوه بر این گاهی اوقات رگ های واریسی زمینه ساز مشکلات جدی تر برای بیماران می شوند.

علائم رگ های واریسی

ممکن است رگ های واریسی هیچ دردی در افراد به وجود نیاورند. از جمله نشانه هایی که افراد واریس دار در بدن دارند عبارتند از:

  • رگ هایی که به رنگ بنفش تیره و یا آبی در آمده اند
  • رگ هایی که به شکل پیچیده و یا شکاف دار دیده شوند؛ این رگ ها معمولا به شکل بند و ریسمان بر روی پای افراد ظاهر می شوند.

گاهی اوقات نشانه ها و علائم دردناکی در بدن فرد ظاهر می شوند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • داشتن حس سنگینی یا درد در پاها
  • سوزش، گرفتگی عضله، ورم و خفگی در ناحیه پایین پاهای فرد
  • افزایش درد پا پس از نشستن و یا ایستادن طولانی مدت
  • حس خارش در اطراف یک یا چند رگ در ناحیه مورد نظر
  • تغییر رنگ پوست در اطراف رگ های واریسی بدن

واریس پا

رگ های عنکبوتی از جنبه های مختلف مشابه رگ های واریسی هستند، با این تفاوت که اندازه آن ها کوچک تر است. این دسته از رگ ها نزدیک به سطح پوست پدیدار می شوند و معمولا به رنگ قرمز یا آبی هستند.

رگ های عنکبوتی معمولا در ناحیه پا به وجود می آیند اما امکان شکل گیری آن ها بر روی صورت نیز وجود دارد. اندازه رگ های عنکبوتی معمولا متغیر بوده و شبیه به تار های عنکبوت بر روی پوست دیده می شوند.

علل ایجاد رگ های واریسی

دریچه های ضعیف و یا آسیب دیده رگ ها می توانند منجر به شکل گیری رگ های واریسی شوند. شریان ها مسئول انتقال خون از قلب به بافت های مختلف از بدن شما هستند و رگ ها نیز خون را از نواحی مختلف و ارگان ها به قلب باز می گردانند و بدین ترتیب گردش خون اتفاق می افتد. جهت بازگشت خون ناحیه پا به قلب، رگ ها باید خلاف جهت جاذبه زمین کار کنند.

در این شرایط انقباض های عضلانی در نواحی پایین پا به عنوان پمپ فعالیت می کنند و دیواره های کشسان و ارتجاعی رگ ها نیز در بازگشت خون به قلب موثر هستند. دریچه های کوچک در رگ های شما در حین انتقال خون به سمت قلب باز می شوند و سپس جهت جلوگیری از بازگشت آن به رگ بسته خواهند شد. اگر این دریچه ها ضعیف باشند و یا آسیب ببینند، امکان بازگشت خون به عقب و جمع شدن در رگ ها وجود دارد. در نتیجه رگ های مورد نظر پیچیده و یا کشیده خواهند شد.

عوامل موثر بر واریس

سن افراد

ریسک به وجود آمدن رگ های واریسی با بالا رفتن سن افراد وجود دارد. بالا رفتن سن منجر به ایجاد ساییدگی و پارگی در دریچه رگ های فرد می شود که مسئول مدیریت گردش خون در بدن هستند. در نهایت همین آسیب دیدگی و ضعف منجر به بازگشت خون به عقب و انباشته شدن آن در رگ ها می شود.

جنسیت فرد

بانوان بیشتر از آقایان مستعد بروز این شرایط در رگ های خود هستند. تغییرات هورمونی در حین بارداری، قبل قاعدگی و یائسگی می توانند فاکتور ایجاد این دسته از رگ ها باشند. چرا که هورمون های زنانه معمولا دیواره های رگ را شل می کنند. درمان های هورمونی نظیر قرص های کنترل بارداری می توانند ریسک به وجود آمدن رگ های واریسی را افزایش دهند.

رگ های واریسی پا چگونه است

بارداری

در حین دوران بارداری، حجم خون در بدن شما افزایش پیدا می کند. همین تغییر می تواند جنین رو به رشد را پشتیبانی کند اما علاوه بر آن عوارض جانبی خاصی دارد. یکی از این عوارض بزرگ شدن رگ های درون پا است. تغییرات هورمونی در حین بارداری نیز می توانند در ایجاد واریس و رگ های عنکبوتی نقش داشته باشند.

حتما بخوانید
دکتر نجفی،
چند راه ساده برای درمان واریس در دوران بارداری پیشنهاد می دهد. برای خواندن این مطلب بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
درمان واریس در دوران بارداری

تاریخچه خانوادگی افراد

اگر دیگر اعضای خانواده مشکل واریس را تجربه کرده باشند، شانس بیشتری برای دیگر اعضا در بروز این مشکل وجود دارد.

چاقی زیاد

داشتن اضافه وزن می تواند فشار بر روی رگ های پا را افزایش دهد. در نتیجه احتمال پدیدار شدن رگ های واریسی وجود خواهد داشت.

ایستادن و یا نشستن برای مدت زمان طولانی

در این شرایط گردش خون در بدن شما به خوبی انجام نمی شود و در نتیجه احتمال واریسی شدن رگ ها بالا خواهد رفت.

عوارض واریس

عوارض جانبی مربوط به واریس در بدن بسیار نادر هستند اما به هر حال احتمال بروز مشکلات زیر وجود دارد:

زخم ها

احتمال ایجاد زخم های دردناک بر روی پوست ناحیه رگ های واریسی وجود دارد؛ بخصوص ناحیه نزدیک به قوزک پا. معمولا قبل از به وجود آمدن زخم شاهد تغییر رنگ ناحیه مربوطه بر روی پوست هستیم. در صورت بروز این مشکل حتما به پزشک مراجعه نمایید.

رگ های واریسی

لخته های خونی

گاهی اوقات رگ های عمیق در داخل پاها بزرگ می شوند. در چنین شرایطی احتمال بروز درد و یا ورم در پای مورد نظر وجود دارد. هرگونه درد و یا ورم ادامه دار را باید هر چه سریعتر از طریق پزشکان پیگیری کرد، چرا که می تواند زمینه ساز لخته شدن خون در رگ شود. به این شرایط ترومبوفلبیت ( thrombophlebitis ) می گویند.

خون ریزی

گاهی اوقات رگ های نزدیک به پوست شکافته و باز می شوند. در این شرایط معمولا خون ریزی کمی خواهید داشت. با این حال هرگونه خون ریزی را نیز باید توسط پزشک پیگیری کرد.

جلوگیری از ایجاد رگ های واریسی

راهی جهت جلوگیری کامل از ایجاد رگ های واریسی در بدن وجود ندارد. اما بهبود گردش خون و عضلات بدن می تواند ریسک واریسی شدن رگ ها خصوصا در ناحیه پا را کاهش دهد. در ادامه لیستی از راهکار های درمان خانگی و همچنین اجتناب از ایجاد واریس را آورده ایم:

  • تمرین و ورزش
  • کنترل کردن وزن بدن
  • داشتن رژیم غذایی با فیبر بالا و نمک کم
  • اجتناب از پوشیدن کفش های پاشنه بلند و یا کفی تنگ
  • قرار دادن پاها در حالت ارتفاع
  • تغییر مکرر نحوه ایستادن و نشستن

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

درمان واریس شامل راهکار های خود درمانی و همچنین پروسه های مخصوصی است که توسط پزشکان پیگیری می شوند تا رگ ها بسته شوند و یا با جراحی از بدن خارج گردند. راه های خانگی و خود درمانی نظیر تمرین و ورزش، بالا نگه داشتن پاها یا پوشیدن جوراب های بلند و چسبان می توانند درد ناشی از واریس را تسکین داده و از تشدید این رگ ها در داخل پوست جلوگیری به عمل آورند. اما اگر از بابت ظاهر رگ های خود احساس ناراحتی دارید و راهکار های خود درمانی نتوانستند مشکل شما را متوقف کنند، حتما برای رگ های خود واریسی به پزشک مراجعه نمایید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.9/5 - (10 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر sara دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من خانم ۲۵ساله هستم و حدود ۲سال پا درد دارم اما ۲ماه است ک دکتر متخصص قلب و عروق رفتم برای واریس پام چون واقعا درذم زیاد شده بود،و من فقط کف پام درد میکنه و بیقرار همش،دکتر برا من وینوویتال و یه ویتامین نوشته و یه قرصی ک آخرش آسپرین الان یادم نمیاد چی بود دقیق
    من ۲ماه استفاده میکنم خوبم ولی یهودوباره بد میشه دردم الانم با این اوضاع کرونا میترسم برم دکتر بنظرتون همون قرص هارپ باز از داروخونه بگیرم بخورم ؟یا چه درمانی باعث میشه من پا دردم تموم بشه خسته شدم،ممنونمممم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      معمولاً این داروها روی واریس اثر خاصی نداره

      فعلا مسکن مصرف کنید و بعد از برطرف شدن این شرایط جهت معاینه و سونو و اقدام درمانی مناسب مراجعه کنید

  • تصویر کاربر بهار یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ۵ ماهه باردار هستم زیر ساق پام رگهای پام برجسته میشن ودردناک هست بعضی وقتا نفس تنگی هم دارم احتمال ترموفیلیبیت وجود داره یا ن ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      واربس بیشتر محتمله

      ولی حتما باید فورا معاینه شوید

  • تصویر کاربر ع یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    سلام شب بخیر جناب آقای دکتر نجفی حدود ۴ روز هست که زیر زانو پشت ساق پا هر دو چپ و راست درد شدیدی پیدا کرده علت آنرا لطفا جواب دهید جهت پیگیر و مراجعه.ممنون از لطف و بزرگواریتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام احتمالا از عصب پا در مسیرش درگیره

      باید جهت معاینه به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۵ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب.
    بنده مدت هاست که از درد پشت ساق پا رنج میبرم این درد بیشتر در پای چپ و در هنگام استراحت سالانه بروز میکند.
    چند ماه قبل حجامت ساق پای چپ انجام دادم و خونی که از انجام حجامت آمد بسیار تیره و حالت لخته بود بعد از حجامت به کلی این درد از بین رفت.اما الان مدتی است که این درد دوباره شروع شده.میترسم مشکل قلبی داشته باشم.
    ممنون میشم کمکم کنید.
    درضمن متاسفانه اضافه وزن هم دارم
    قد:۱۷۹
    وزن ۱۱۵
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۵ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ممکنه عصب پا یا عروق پا مخصوصاً ورید در گیر باشه

      حجامت هیچ تاثیری نداره

      باید جهت معاینه مراجعه کنید

  • تصویر کاربر انیتا سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    اقای دکتر مشکل بنده اینه که پس از پیاده روی حتی یک مسافت کوتاه ، کف پاها به شدت عرق میکنه و گر میگیره علاوه برآن ساق پاها هم بی حس میشه مثل یک چوب خشک و در صورت ادامه دادن پیاده روی دچار اختلال حرکتی و حتی زمین خوردن هم میشه، لطفا بفرمائید این مشکل یا بیماری چی هست؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ممکنه درگیری عصبی یا عضلانی پا باشه

      جهت معاینه و نوار عصب عضله به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کحید

  • تصویر کاربر دنیز جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    باسلام.
    مادرمن 46 ساله هستش.از اواخر شهریور 98 پاهاش خیلی درد میکرد.کمی میتونست راه بره ولی کم کم دیگ درد پاش اونقدر شدید شد که دیگ نمیتونست راه بره.به دکتر های مختلف مثل ارتوپد و... رفت. ولی مشکل دقیقش رو نتونستن تشخیص بدن. حتی عکس از پاهاش هم مشکل خاصی رو نشون نمیداد. اعصاب پاش رو هم چک کردن ولی هیچ مشکلی نداشت. همچنین تو این مدت رفته رفته هم پاش سردتر میشه. و به همین علت 2 تا جوراب پشمی میپوشه. وقتی روی صندلی میشینه پاهاش از زانو به پایین کمی به رنگ بنفش در میاد.نزدیک 6 ماه هست که زیاد راه نرفته(تقریبا درحد دستشویی و یا رفتن تا اتاق خواب).
    هیچ عللی برای درد مادرم پیدا نشده و پاش هم خیلی سرده. به نظر شما علت چی میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمال خیلی بالا شریان پا تنگی داره و خونرسانی افت کرده

      سریع به متخصص قلب مراجعه کنید

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    اقای دکتر بنده 34 ساله حدود چند ماه پیش دچار Dvt حاد شدم و تحت عمل جراحی قرار گرفتم در حین جراحی دکتر جراح متوجه گرفتگی عروق در بالا شد که به انژیو منتقل شدم و گرفتی شدید سه عروق مشخص شد و سپس بالن زدند و فیلتر گذاشتن و.. و همچنین بنا بر ازمایش ژنتیک دکتر قلب مصرف مادرم العمر قرص زالربان 10 و تجویز کردن و همچنین استفاده از جوراب واریس برای حداقل یک سال و مراجعه پیوسته به متخصص قلب جهت چکاپ

    سوال من از شما ابن است که مصرف زالربان بصورت مادام العمر عوارضی ندارد؟

    و اینکه ایا ضروریست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      هر دارو ریسک های خودش رو داره

      اما باید در هر درمانی سود و زیان رو سنجید و اگر سود درمان بیشتر باشه باید دارو مصرف شود

      با مدارک جهت تصمیم گیری مراجعه کنید

  • تصویر کاربر mim شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقای دکتر من پوستم‌کراتوزیس پیلار(دوست مرغی ) هست و باعث‌بروز‌ لکه هایی شده تا زمانی که پای من به حالت دراز کشیده است فقط لکه ها دیده میشن اما به محض اینکه روی پا می ایستم یا راه میرم کل پای من قرمز، منافذ پوستم‌ ملتهب و‌به حالت لک و‌قرنز در میاد و‌لکه ها به شدت پر رنگ‌میشن! خواستم‌ببینم آیا این مشکل به عروق پا و مسایلی مثل واریس مربوط میشه؟ و آیا راه درمان داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ممکنه نارسایی یا انسداد وریدی باشه

      باید معاینه شوید

  • تصویر کاربر خسایار شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر.جناب دکتر من در طول روز کم بیش دل اشوبی رو دارم که بعضی وقتا مجبور میشم گل گاو زبون اینجور دارو های گیاهی بخورم تا اروم شه معده م...توی این چند ماهه جسته گریخته درد قفسه سینه مخصوصا جناقم و دست چپ و گردن داشتم حتی یک شب در حال استراحت بودم ک یهو دلم ریخت و قلبم ب سرعت شروع ب تپش و دستام عرق و نفسم بالا نمیومد البته این قضیه کلا 7و8ثانیه طول کشید و بعد ب وضعیت نرمال برگشتم..از اون روز ببعد خیلی نگران شدم.مرتب ضربان قلبمو میگیرم وحتی ی روز رفتم چند دقیقه دویدم ک ببینم مشکلی داره قلبم یا نه. ولی خب طبیعی بود همچی نفس کم نیوردم.. نمیدونم اینا علائم چیه..اگه میشه کمک کنید. 23ساله هستم ..مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      اینها علایم پانیک هست

      به روانپزشک مراجعه کنید و اگر بهتر نشدید جهت معاینه و بررسی تکمیلی مراجعا کنید

  • تصویر کاربر سلمان شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام هنگام خوابیدن چ شب چ روز درد گرفتگی خفیف اما مداوم درساق پا دارم و یک نقطه روی ساق پا ب هنگام فشار یا ماساژ بیشتر از قسمتهای دیگه ماهیچه ساق درد شدید دارد هردو ساق پا درد دارد اما گاهی راست گاهی چپ
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ممکنه عضلانی یا عصبی باشه

      باید معاینه شوید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر