دکتر محمد حسین نجفی

فیستول شریان وریدی (AV) اتصال غیر طبیعی بین یک سرخرگ و یک سیاهرگ است. به طور معمول، جریان خون از شریان ها توسط مویرگ های شما به وریدهایتان می رسد. مواد مغذی و اکسیژن در خون شما از طریق این مویرگ ها به بافتهای بدنتان وارد می شود. با فیستول شریان وریدی، جریان خون به طور مستقیم از یک شریان به ورید، با دور زدن برخی مویرگ ها وارد می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، بافت زیر مویرگ، خون مغذی کاهش یافته ای را دریافت می کند.

علائم فیستول شریان وریدی

فیستول شریان وریدی کوچک، در پاها، بازوها، ریه ها، کلیه و مغز شما اغلب هیچ علایم و نشانه ای نخواهند داشت و معمولا نیازی به درمان و نظارت توسط پزشک ندارد. اما فیستول شریان وریدی بزرگتر می تواند علائم و نشانه هایی را ایجاد کند:

تورم رگ پشت ساق پا– رگ های برآمده متمایل به رنگ ارغوانی که شما می توانید از طریق پوست خود آنها را ببینید، شبیه به وریدهای واریسی

– تورم در دستها و پاها

– کاهش فشار خون

– خستگی

نارسایی قلبی

فیستول شریان وریدی در ریه ها (فیستول شریان وریدی ریوی) یک بیماری جدی است و می تواند باعث موارد زیر شود:

✔ آبی رنگ شدن پوست

✔ چماقی شدن انگشتان

✔ سرفه خونی

فیستول شریان وریدی در دستگاه گوارش شما می تواند باعث خونریزی در دستگاه گوارش گردد.

علت فیستول شریان وریدی

علل فیستول های شریانی عبارتند از:

۱- کاتتریزاسیون قلبی

فیستول شریان وریدی ممکن است به عنوان یک عارضه ناشی از روشی به نام کاتتریزاسیون قلبی ایجاد گردد. در طول کاتتریزاسیون قلبی، یک لوله دراز نازک به نام کاتتر وارد شریان یا ورید ناحیه کشاله ران، گردن یا بازو می شود و از طریق رگ های خونی به سمت قلب هدایت میگردد.

اگر سوزن مورد استفاده در کاتتریزاسیون از شریان و ورید در طول مراحل عبور کند و شریان گشادتر گردد (اتساع)، این می تواند یک فیستول شریانی ایجاد کند که به ندرت اتفاق می افتد.

۲- آسیب هایی که پوست را سوراخ می کنند.

فیستول شریانی ناشی از زخمممکن است یک فیستول شریانی پس از آسیب ناشی از سوراخ شدن پوست مانند اصابت گلوله یا زخم چاقو توسعه یابد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که زخم شما در قسمتی از بدنتان که در آن مکان یک ورید و شریان در کنار هم قرار دارند، ایجاد شود.

۳- به دنیا آمدن با یک فیستول شریان وریدی

برخی از افراد با یک فیستول شریان وریدی (مادرزادی) به دنیا می آیند. اگر چه علت دقیق آن هنوز مشخص نیست، در فیستول های شریانی وریدی مادرزادی شریان ها به درستی در رحم رشد نمی یابند.

۴- اختلالات ژنتیکی

فیستول شریان وریدی در ریه ها (فیستول شریانی ریوی) می تواند با یک بیماری ژنتیکی (بیماری اوسلر وبر-راندو که همچنین با عنوان تلانژکتازی خونریزی دهنده ارثی شناخته می شود) ایجاد گردد. اختلالات ژنتیکی سبب می شود تا رگ های خونی در سراسر بدن شما بصورت غیر طبیعی رشد یابند. این مورد به خصوص در ریه ها ایجاد می شود.

۵- ایجاد جراحی (روش فیستول AV)

افرادی که در مراحل آخر نارسایی کلیه می باشند ممکن است یک فیستول شریانی وریدی برای آسانتر انجام شدن دیالیز در این افراد با جراحی ایجاد گردد. اگر یک سوزن دیالیز برای چندین بار وارد ورید شود، ورید ممکن است زخمی شده ( اسکار) و تخریب گردد.

عوارض فیستول شریان وریدی

در صورت عدم درمان، یک فیستول شریانی می تواند منجر به عوارضی گردد که برخی از آنها می توانند جدی باشند.

نارسایی قلبی

نارسایی قلبی جدی ترین عارضه فیستول شریانی بزرگ است. از آنجایی که جریان خون شما با سرعت بیشتری از طریق فیستول شریان وریدی نسبت به یک مسیر عادی جریان خون از شریان ها، مویرگ ها و وریدها عبور میکند، پمپ های قلب شما برای جبران این افت فشارخون (نارسایی قلبی با خروجی بالا نامیده میشود) سختتر کار می کنند . با گذشت زمان، افزایش شدت و پمپاژ قلب شما می تواند عضله قلب شما را ضعیف کرده و منجر به نارسایی قلبی گردد.

لخته شدن خون

لخته پا یا لخته وریدیفیستول شریان وریدی در پاها می تواند باعث تشکیل لخته های خونی گردد که به صورت بالقوه منجر به ترومبوز وریدهای عمقی ( لخته در وریدهای پا )  که یک بیماری دردناک و بالقوه تهدید کننده حیات می باشد، می شود. اگر این لخته به ریه های شما حرکت کند، آمبولی ریوی ایجاد می کند. بسته به جایی که فیستول شما درآن قرار دارد، حتی می تواند به سکته مغزی منجر شود.

درد پا

فیستول شریان وریدی همچنین می تواند باعث درد در پاهای شما شده (درد پا هنگام راه رفتن ) و یا می تواند دردی که قبلا داشته اید را بدتر نماید.

⛔ خونریزی

ناهنجاری های شریانی ممکن است سبب خونریزی از جمله از دستگاه گوارش شوند.

فیستول شریانی چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص فیستول شریان وریدی، پزشکتان با استفاده از یک گوشی پزشکی به صدای جریان خون در منطقه ای که او فکر می کند شما ممکن است فیستول داشته باشید، گوش می کند. جریان خون از طریق یک فیستول شریان وریدی ممکن است صدایی شبیه به صدای کلیک کردن و یا صدای دستگاه سوفل ایجاد کند.

اگر پزشک شما صدای سوفل دستگاهی می شنود، شما ممکن است تست های دیگری را برای تایید این صدا که توسط یک فیستول شریانی ایجاد می شود را انجام دهید. این می تواند شامل:

— سونوگرافی دوبلکس

سونوگرافی دوبلکس یکی از روش های رایج و بسیار موثر برای بررسی یک فیستول شریان وریدی در رگ های خونی پاها و یا بازوهای شما می باشد. در سونوگرافی دوبلکس، ابزاری به نام ترنس دیوسر بر پوست منطقه مشکوک فشرده میشود. مبدل امواج صوتی با فرکانس بالا تولید میکند که از سلول های قرمز خون جهش می یابد. سونوگرافی دوبلکس می تواند میزان سرعت جریان خون را با اندازه گیری سرعت تغییرات در هر گام ( تناوب ) تخمین بزند.

— توموگرافی کامپیوتری (CT) آنژیوگرام

سی تی آنژیوگرافیسی تی آنژیوگرافی اجازه می دهد تا پزشک متخصص قلب و عروق شما را بررسی کند تا اگر جریان خونی از کنار مویرگ ها میگذرد، آنها را ببیند. شما یک رنگ تزریقی دریافت خواهید کرد تا تصاویر CT قابل مشاهده شده و با حرکت دستگاه CT در اطراف شما تصاویری از عروق شما گرفته میشود تا پزشک تنگ شدگی را متوجه شود. این تصاویر پس از آن به یک کامپیوتر برای نمایش به پزشک ارسال می گردد.

— آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)

اگر دکتر فکر کند که ممکن است شما یک فیستول شریان وریدی در یک شریان عمیق تر در زیر پوست خود داشته باشید، پزشکتان ممکن است یک MRI از شما بخواهد. این آزمایش اجازه می دهد تا پزشکتان بتواند بافت نرم بدن شما را ببیند.

از روش های مشابه تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) نیز میتوان استفاده کرد که شامل استفاده از یک رنگ خاص میشود که در ایجاد تصاویر از رگ های خونی شما کمک کننده خواهند بود. در طول MRI یا MRA، شما بر روی یک میز در داخل یک دستگاه لوله مانند طولانی که یک میدان مغناطیسی تولید میکند، دراز میکشید. دستگاه MRI با استفاده از امواج رادیویی و مغناطیسی تصاویری از بافت های بدن شما ایجاد میکند. با استفاده از تصاویر این آزمایش، پزشک شما قادر به دیدن فیستول شریان وریدی خواهد بود.

درمان فیستول شریان وریدی

این امکان وجود دارد که پزشک شما تنها بر فیستول شریانی تان نظارت داشته باشد؛ به خصوص اگر آن کوچک بوده و هیچ مشکل سلامتی دیگری ایجاد نکند. برخی فیستول شریانی وریدی کوچک به تنهایی بدون درمان بسته می شوند.

اگر فیستول شریانی وریدی شما نیاز به درمان داشته باشد، پزشک یکی از روش های زیر را به کار می برد:

✅ سونوگرافی با هدایت فشرده Ultrasound-guided compression

اگر شما یک فیستول شریانی وریدی در پاهایتان دارید که به راحتی در سونوگرافی قابل مشاهده است، درمان با فشرده سازی هدایت سونوگرافی ممکن است یک گزینه برای شما باشد. در این درمان، پروب سونوگرافی با فشرده سازی فیستول و جلوگیری از جریان خون، به رگ های خونی آسیب دیده کمک می کند.

این روش تنها در حدود ۱۰ دقیقه طول می کشد. اما این روش فقط برای حدود یک در سه نفر کار می کند.

✅ کاتتر آمبولیزاسیون Catheter embolization

در این روش، یک کاتتر در شریان نزدیکی محل فیستول شریانی شما وارد می گردد. پزشکان از اشعه ایکس و روش های دیگر تصویربرداری برای هدایت کاتتر به فیستول شما استفاده کرده و یک سیم پیچ کوچک و یا استنت در محل فیستول برای تغییر مسیر جریان خون قرار می دهند. بسیاری از مردم که کاتتر آمبولیزاسیون دارند در بیمارستان به مدت ۲۴ ساعت یا کمتر بستری میشوند و بعد از آن می توانند تمام فعالیت های روزانه خود پس از یک هفته مجددا از سر بگیرند.

✅ عمل جراحی

اگر فیستول شریانی وریدی بزرگ را نتوانند با کاتتر آمبولیزاسیون درمان کنند، ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. نوع جراحی شما بستگی به اندازه و محل فیستول شریانی، متفاوت است.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

4/5 - (11 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زمانی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    سلام : بنده باسن 50 سال به بالا که معمولا هنگام کار صحافی ایستاده کار میکنم دردهای شدید درکلیه عضلات پا تاناحیه باسن میپیچد وبامالش دادن ارام میشوم . ازنظر مشکلات دیسک کمر ومهره های ستون فقرات بررسی شده ومشکلی ندارم . راهم دور ومرزنشینم متاسفانه سعادت مراجعه برام ممکن نیست درصورت امکان راهنمایی فرمایید . متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالا عروق یا اعصاب پا درگیر هست

      بدون معاینه به هیچ وجه نمیشه اطهار نظر کرد

  • تصویر کاربر حافظ جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب ، مادرم ۷۳ سالشون هست و بعلت دیابت مقداری کلیه ایشون کم کار شده و کراتین در آخرین آزمایش در دی ماه ۱/۶۷ و اوره ۴۰ بوده . طی بررسی های انجام شده بعلت کراتین و از طرفی کم کاری کلیه، ممکنه پس از آنژیو گرافی کراتین بالا رفته و کلیه نیاز به دیالیز پیدا کنه. نظر به عرایض بنده، آیا روش یا روشهای دیگری جهت باز کردن عروق پای ایشون با توجه به کم کاری کلیه و... هست؟ ضمنا ایشون از درد و گرفتگی و بی حسی پا رنج میبرند. با تشکر فراوان از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      انزیو روش تشخیصی هست

      با مدارک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر سامان چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    سلام.جناب دکترنجفی.واقعن ممنون اززحماتتون.درمورد مادرم ۶۶ساله وداروهای زالربان ولوزامیکس ونفروییت ولووتیروکسین مصرف میکنند.یک سری ازمایش نوشتن دکترداخلیشون که دادم تصویرش خدمتتون گفتن اترواستاتین جهت چربی هم مصرف کنند.نضرجنابعالی چی هست.وایامنع مصرف داروها هست یاخیر.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      نیازی به استاتین نیست مگر اینکه رگ ها گرفتگی داشته باشه

  • تصویر کاربر اڪــرم دوشنبه ۲۶ فروردین ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    آقــاے دڪــتــر خــســتــه نــبــاشــیــن 40 ســالــمــه یــه هو خــون دمــاغ شــدم رفــتــم پــیــش دڪــتــر قــلــب گــفــت ســڪــتــه بــوده رد ڪــرده اڪــو ڪــرد خــواســتــم بــبــیــنــم اڪــو ها مــشــڪــل داره بــراتــون ارســال ڪــردم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۶ فروردین ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      جواب اکو نرماله

      یک نارسایی خفیف دریچه دارید که اصلا مهم نیست

  • تصویر کاربر شــیــرے چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    آقــاے دڪــتــر مــن خــیــلــے اســتــرســے هســتــم بــا یــه صــدایــے تــپــش قــلــب مــیــگــیــرم افــتــادگــے دریــچــه مــیــتــرال هم دارم 31 ســالــمــه چــنــد بــار اڪــو ڪــردم اڪــو هام و بــراتــون ارســال ڪــردمــشــڪــل نــدارن ؟نــوارم مــشــڪــل نــداشــت ‌؟ڪــف پــاهام درد مــیــگــیــرن ســاق پــاهام و دســتــام بــے حــس مــیــشــن و بــے جــون فــشــارم هم یــا 10 رو 6 یــا 11روے 7 بــلــنــد مــیــشــم و مــے شــیــنــم اســتــخــونــام صــدا مــیــدن ارتــروز شــدیــد گــردن دارم ادنــوم هیــپــوفــیــز هم دارم ڪــه دڪــتــر گــفــت مــهم نــیــســت 3 مــیــلــیــه اعــصــابــم بــه ڪــلــا بــدنــم مــیــزنــه یــا پــشــت شــونــه هامــه یــا مــعــده همــه مــریــضــیــهارو دارم ولــے هر دڪــتــرے رفــتــم گــفــتــن مــهم نــے مــثــلــا ادنــوم مــهم نــے افــتــادگــے مــهم نــے
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      اکو و نوارتون خوبه و جای نگرانی نداره

      مشکل شما اضطرابیه

      به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر فرزانه پنجشنبه ۲۲ فروردین ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    مادرم ۷۷ ساله هستند و ده سال پیش سکته مغزی کردند و بدنبال آن بیماریهایی مانند آمبولی ریه نارسایی قلب و نارسایی کلیه و همچنین کنبود اکسیژن خون اضافه شد و در تمام ده سال با کنترل INR و PT وارفارین مصرف کردن که همواره با مشکل کنترل ماهانه و رفت و آمد به آزمایشگاه روبرو بودن حال آیا میتوانند به حای وارفارین از آکسابین که مشکلات کنترل INR و PT را ندارد استفاده کند؟ در حال حاضر یک چهارم قرص با inr 2/2 مصرف میکنن
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۲ فروردین ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      اگر مشکل دریچه ای جدی نداشته باشند و کارکرد کلیه خوب باشه بله

  • تصویر کاربر خزان جمعه ۲۳ فروردین ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    باسلام. وقتتون به خیر.
    من به دلیل بیماری صرع بایستی از داروهای دپاکین و... استفاده کنم. همچنین به بیماری دریچه آئورت دولتی هم مبتلا هستم.
    داروهای بیماری صرع به شدت باعث فقر کلسیم و ویتامین دی در بدنم شدن. در مورد استفاده از قرص های کلسیم - دی ، به دلیل رسوب کلسیم روی دریچه آئورت دچار تردید هستم.
    این اواخر دچار تنگی نفس شدم. همچنین موقع پیاده روی، ساق پاهام دچار گرفتگی شدید میشن و گاهی اوقات متورم هستن.
    می تونم از شما خواهش کنم که نظرتون رو در مورد مصرف مکمل های کلسیم و همچنین اکوی ضمیمه شده بفرمایید. این اکو تقریبا سه سال پیش گرفته شده.
    از راهنماییتون واقعا ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۳ فروردین ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      قرص کلسیم هیچ تاثیر بدی روی دریچه نداره

      فعلا اوضاع قلب خوبه

      اگر اصطراب دارید به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر دارایی چهارشنبه ۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    سلام پدرم احتیاج به عمل فیستول داره بیمار کلیویه کجا به صورت دولتی میتونه بره عمل کنه دکتری میتونین معرفی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      بیمارستان سینا

  • تصویر کاربر عباباف یکشنبه ۲۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    میخواستم ببینم اینا که تو اکو نوشتن چی هستن و طبیعی ان یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      واضح نیست

  • تصویر کاربر مهرداد چهارشنبه ۲۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام عذرمیخواهم،من بخاطرdvtقرص اکسابین میخورم روزی یه عدد۲۰آیارژیم غذایی اکسابین هم مثل وارفارین می باشدودکترم قرص دافلون بهم داده روزی۲تابایدبخورم متاسفانه من شربت متادون وقرص کلونیدین مصرف میکنم آیاتداخل دارویی دارندباهم یانه.بدجورنگران این هستم اگرلطف کنیدوهرچه سریعترجوابم رابدهیدممنون میشوم.باتشکرفراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      خیر
      تداخل جدی نداره
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر