دکتر محمد حسین نجفی

آمبولی ریه چیست؟

آمبولی ریه زمانی رخ می دهد که لخته خون حرکت کرده و از طریق قلب به سمت ریه حرکت کند. آمبولی ریه به بیماری اطلاق می شود که در آن لخته ی خون تشکیل شده در نقطه ی دیگری از بدن به سمت عروق ریه می آید. این لخته عروق ریه را مسدود می کند و در نتیجه ی آن علائمی نظیر موارد زیر برای بیمار ایجاد می شود

معمولا منشا این لخته ی خون در اندام تحتانی است (بیماری DVT) مگر در مواردی خاص مانند کرونا.

امبولی ریه و کما

آمبولی ریه می تواند با درگیر کردن شریان های ریوی و ایجاد فشار بر روی قلب به مرور منجر به آسیب قلب شود. در موارد بسیار حاد بیماری به خاطر افت میزان اکسیژن خون و همچنین اختلال در رسیدن خون به قلب فرد ممکن است دچار ایست قلبی شود. معمولا کما به طور مستقیم ناشی از آمبولی ریه نیست ولی این بیماری می تواند به ایست قلبی و مرگ منجر شود.

علائم امبولی ریه

مهم ترین علامت آمبولی ریه احساس تنگی نفس است که در بسیاری موارد به طور کاملا ناگهانی ایجاد می شود. هم چنین بروز تپش قلب و افت میزان اکسیژن خون در کنار علایمی نظیر افت فشارخون و سرفه های خلط دار خونی نیز در این بیماری دیده می شوند. برخی بیماران مبتلا به آمبولی ریه قبل از بروز علائم ذکر شده دچار ورم و درد اندام تحتانی (بیماری DVT) می شوند.

درمان آمبولی ریه

درمان آمبولی ریه بر اساس این اصل است که باید لخته حل گردد. لخته ی تشکیل شده نیز با تجویز داروهای رقیق کننده ی خاص حل می شود. از مهم ترین و معروف ترین این داروها می توان به وارفارین اشاره کرد. هم چنین برخی داروهای رقیق کننده ی خون جدید نظیر آپیکسابان و ریواروکسابان نیز وجود دارند که می توانند در درمان بیماری کمک کنند و مصرف آنها به خطر اینکه نیاز به چک آزمایش خون ندارند برای بیمار راحت تر است.

بر اساس حجم لخته ،پزشک تصمیم گیری مینماید. درمان لخته بزرگ که مخل حیات میباشد انجام جراحی و خارج کردن لخته است.

آمبولی ریه در سالمندان

سالمندان بخاطر بی حرکتی از یک سو و از سوی دیگر شیوع بیماری های دیگری نظیر انواع سرطان ها که خطر تشکیل لخته ی خون را بالاتر می برند بیش تر در معرض بروز این بیماری قرار دارند. البته نباید فراموش کرد که این بیماری در سالمندان تفاوتی از نظر نوع علایم و یا نوع درمان ندارد.

آمبولی ریوی در بارداری

در طول بارداری بخاطر تغییرات سطح هورمونی و هم چنین برخی تغییرات همودینامیک دیگر خطر بروز آمبولی اندکی بالاتر می رود. به همین علت است که معمولا توصیه می گردد انواع علایمی که ذکر شد در زنان باردار خیلی جدی تر گرفته شود. درمان این بیماری در بارداری خیلی تفاوتی با بیماران غیر باردار نمی کند ولی برخی داروهای رقیق کننده ی خون نظیر ریواروکسابان و اپیکسابان برای استفاده در بارداری تایید نشده اند و برخی مانند وارفارین باید با دقت بیش تری استفاده شوند.

چرا آنژیو انجام می شود؟

گاهی برای تشخیص اینکه رگ های قلب شما در چه وضعی قرار دارند نیاز است که، عمل آنژیو قلب را انجام بدهید.

امبولی در پاها 

یکی از شایعترین مشکلاتی که پزشکان در کلینیک با آن مواجه هستند لخته شدن خون در اندام ها بخصوص پا است. بنا به دلایلی مانند نشستن طولانی مدت در پروازهای هوایی، بستری بودن پس از اعمال جراحی، مصرف قرص های ضد بارداری، سرطان ، شکستگی استخوان ها و… شانس ایجاد لخته در پا افزایش می یابد.

اغلب بیماران شکایت از تورم یکطرفه پا دارند.

نتیجه گیری: چنانچه دچار تورم یکطرفه در دست و یا پا شدید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

روش تشخیص: با استفاده از سونوگرافی داپلر ورید مورد نظر میتوان به تشخیص رسید.

آمبولی ریوی

چنانچه لخته حرکت کرده و از طریق قلب به سمت ریه فرستاده شود ، آمبولی ریه نامیده می شود. تظاهرات آمبولی ریوی بر اساس حجم لخته وارد شده به ریه ممکن است بسیار خفیف و یا در صورت بزرگی لخته با تنگی نفس شدید ناگهانی بروز نماید.

بیماری-آمبولی ریوی

درمان طولانی مدت آمبولی ریوی

برای جلوگیری از ایجاد لخته جدید از قرص وارفارین استفاده می شود. وارفارین روی کبد اثر کرده و از تشکیل عوامل انعقادی جلوگیری می نماید. مدت  زمان مصرف وارفارین بر اساس تشخیص پزشک حداقل سه ماه و گاهی مادام العمر خواهد بود.

شرح حال یک بیمار دچار آمبولی ریوی

چند روز پیش همکاران بخش قلب اطلاع دادند خانم جوانی که بعلت تنگی نفس در بخش بستری شده بطور ناگهانی دچار تشدید تنگی نفس و کاهش شدید فشار خون شده است.
بیمار خانم ۴٠ساله که از چهار ساعت قبل از مراحعه به بیمارستان دچار تنگی نفس با شروع ناگهانی شده است. بر بالین او حاضر شدم ، متاسفانه اصلا حال خوبی نداشت به همین جهت گروه کُد احیا قلبی ریوی راسریعا احضار کردم. آمبولی ریوی شیوع فراوانی دارد. در اغلب موارد بنا به دلایل متفاوت لخته خون در وریدهای اندام تحتانی تشکیل می شود.

علل متفاوتی برای ایجاد لخته معرفی شده است که از آنجمله میتوان به بستری بودن طولانی مدت ، مصرف داروهای ضد بارداری، مسافرتهای طولانی و عدم تحرک برای چندین ساعت و وجود سرطان در یک عضو را نام برد. بیماران دچار لخته پا اغلب با تورم یک طرفه پا به مراکز درمانی مراجعه می نمایند.

نکته مهم آنست که تورم پا بخصوص اگر یک طرفه باشد جدی گرفته شود. پس از تشکیل لخته در وریدهای پا امکان حرکت لخته وجود دارد. لخته ممکن است از جای خود کَنده شده و در ابتدا وارد قاب شده و از طریق قلب وارد شریان ریوی شود. بر اساس حجم لخته وارد شده به ریه علایم آمبولی ریوی متفاوت است. چنانچه لخته کوچک باشد به انتهای سریان ریوی رسیده و علاوه بر تنگی نفس تاحدودی باعث درد سینه نیز می شود.

اگر لخته بزرگ باشد در تنه اصلی شریان ریه گیر افتاده و شرایط مخاطره آمیز و  مخل حیات مانند تنگی نفس شدید و کاهش فشار خون و نهایتا ایست قلبی عارض می شود. در این بیماران باید سریعا پزشک به هر نحو ممکن چه با دارو با از طریق جراحی و یا از طریق کارهای مداخله ای مسیر عبور خون را باز نماید.

بیمار جوان فوق الذکر سریعا به بخش آنژیوگرافی منتقل گردید. از طریق ورید کشاله ران وارد فضای قلب و نهایتا شریان ریوی شدیم. تقریبا بلافاصله پس از بیرون کشیدن لخته، فشار خون بیمار اصلاح شد. خوشبختانه در حال حاضر شرایط عمومی بیمار رضایت بخش است.

به امید شفای همه بیماران

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

2.6/5 - (8 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ازاده پنجشنبه ۲۰ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.
    ممنون از سایت خوبتون و اینکه وقت میزارید و باحوصله جواب میدید.
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۰ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
      از شما هم ممنونم
  • تصویر کاربر زينب یکشنبه ۱۶ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير لطفا هرچه سريعتر بهم كمك كنيد،مادرم اوايل شهريور عمل قلب انجام داده،جاي بخيه هاش خوب شده خداروشكر اما چندروزه از تو سينش آب زيادي ترشح ميشه دكترش نيستش رفته مسافرت توروخدا كمك كنيد بگيد چيكاركنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۶ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۶ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فرشته جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    با سلام. خانمی هستم 29 ساله. نزدیک دو ماه هست که بر روی قلب خود احساس سنگینی می کنم. حس می کنم که یک وزنه ی سنگین روی قلبم قرار گرفته و نفس کشیدن برایم سخت می شود‌. در خارج از خانه نیز با اندکی راه رفتن دچار تنگی نفس میشوم. البته این اواخر به دلیل مشکلاتی بسیار استرس داشتم. به نظر شما چه کنم؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سارا چهارشنبه ۸ شهریور ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    Sara:
    با سلام.آقای دکتر مادر من در کودکی دچار روماتیسم قلبی شده که این امر سبب نارسایی در دریچه میترال ایشون شده خوشبختانه مشکلی تا به الان که 58 سال سن دارند از بابت قلب نداشتن فقط سالانه جهت چکاپ و بررسی میزان پیشرفت بیماری به پزشک مراجعه میکنن.داروهایی که بنا به نظر پزشک مصرف میکنن روزانه نصف قرص تریامترن اچ و نصف قرص لوزاتان می باشد. ولی به دلیل اینکه اخیرا یک مورد غش ناگهانی داشتن مادرم دکتر این احتمال رو میداد که از افت فشار باشه برای همین گفتن که تریامترن رو مصرف نکنن و فقط روزانه نصف قرص لوزاتان رو ادامه بدن... فقط نگرانی من از این بابت است که آیا در آینده نزدیک نیاز به عمل تعویض دریچه خواهند داشت یا نه ..ممنون میشم راهنمایی بفرمایین.دو اکوی اخیر انجام گرفته از قلب مادرم رو هم خدمتتون میفرستم ممنون میشم نظرتون رو در مورد اکوهای مادرم و ایا نحوه درمان که دکترشون انجام میدن مناسب هست یا نه بفرمایین...با تشکر...
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۸ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر اصلانی دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    با سلام من حدود 6 سال قبل بدلیل گرفتگی عروق دو بار جمله داشتم . اخیرا در بیمارستان شهید رجایی تهران در مورد گذاشتن دستگاه icd گفتند اورژانسی نیست اما بهتره بگذارم. اما من عوارض ان بیم دارم خواهشمند است نظر تان را بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۱۹ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    با سلام همسر من یکی از رگ هایی که از آئورت خارج میشه رو نداره. هیچ گونه علایم یا دردی هم نداره. ورزش هم میکنه. میخواستم ببینم بیماریش در سال های آینده خودشو نشون میده؟! یا عادیه؟ چه چیزا رو باید رعایت کنه آیا معافیت پزشکی هم بهش میدن؟!
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۹ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      منظورتون رو متحوجه نميشم
      لطفا اگر سي تي انژيو دارن بفرستين
  • تصویر کاربر محمدی چهارشنبه ۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت جناب دکتر،میخواستم بپرسم برای کسایی که قلبشون ضعیفه و باید عمل باز انجام بدن احتمال بهبودیشون چنددرصده،آیا بهبود پیدا میکنن؟ عملشون خطرناکه یا نه؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      بله قطعا سود عمل به مراتب بيش از زيان ان است
  • تصویر کاربر - چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    با سلام مجدد دکترا به ایشون گفتن که باید پیوند قلب انجام بدن چون بیماری ایشون مرحله آخر نارسایی قلبی هستش و با دارو و انجام عمل جراحی حل نمیشه. اما بحثی که پیش اومده سختی پیدا کردن قلب برای پیوند زدنه!! بیمارمون تاب ایستادن تو صف طولانی پیوند قلبو نداره و تصمیم گرفتیم به صورت آزاد این کارو انجام بدیم چون پول خرید قلب رو جور کردیم... شما میتونید یه راهنمایی کنید تا سریع تر یه قلب واسه پیوند پیدا کنیم چون اصلا حال بیمارمون خوب نیست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر پریسا سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    تنگی دریچه ائورت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر سینا یکشنبه ۷ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 673 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما پزشک محترم. پدر من حدود یه سال و نیم پیش عمل تعویض دریچه انجام دادند. چند روزی هست که سرفه میکنه و صداش گرفتگی داره و علائم سرما خوردگی داره..لطفا راهنمایی کنید با توجه به اینکه وارفارین مصرف میکنه چه آنتی بیوتیکی باید بخوره و آیا پنی سیلین لازمه؟ نگران هستم لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۷ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر