دکتر محمد حسین نجفی

مزایا و خطرات سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق (کامل)


سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق می تواند نیاز به آنژیوگرافی قلب را برطرف کند و در صورتی که باز هم نیاز به جراحی باشد، این جراحی می تواند دقیق تر انجام پذیرد. در ادامه به بررسی آن می پردازیم.


مزایا سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

آنژیوگرافی توموگرافیک کامپیوتری (CT) یا همان سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق می تواند تنگی ها و انسداد های عروق خونی را جهت انجام درمان های احتمالی آنها شناسایی کند.

سی تی آنژیوگرافی می تواند جزئیات آناتومیکی بیشتری را نسبت به دیگر روش های تصویر برداری مخصوصا در عروق کوچک ارائه دهد.

بسیاری از بیماران می توانند جهت تشخیص مشکلات عروق خونی، تحت سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق قرار گیرند.

سی تی آنژیو قلب و عروق

سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق سریعتر، غیر تهاجمی و دارای عوارض کمتری می باشد.

سی تی آنژیوگرافی روشی مفید برای شناسایی بیماری های شریانی (مانند تنگی عروق خون در قلب)، وریدی و ناهنجاری های ساختاری قلب قبل از پدیدار شدن علائم یا هنگامی که علائم به طور مشخص با بیماری عروق خونی مرتبط نیستند می باشد. همچنین از آنجایی که ماده حاجب به وریدی در بازو تزریق می شود، احتمالا ناراحتی کمتری نیز به وجود می آورد.

پس از انجام سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق هیچ گونه اشعه ای در بدن بیمار باقی نمی ماند. اشعه های ایکس که در تصویر برداری های سی نی مورد استفاده قرار می گیرند هیچ عارضه جانبی سریعی ندارند.

خطرات سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

همواره احتمال ضعیفی جهت ابتلا به سرطان در اثر بیش از حد قرار گرفتن در معرض اشعه وجود دارد.  با این حال، مزیت انجام یک تشخیص دقیق معمولا اهمیت بیشتری نسبت به این خطر دارد. مقدار اشعه ای که فرد در معرض آن قرار می گیرد به تعداد عکس هایی که گرفته می شود بستگی دارد.

در صورتی که فرد داروهایی مانند ضد انعقاد ها (رقیق کننده های خون) و داروهای مخصوص دیابت مصرف می کند، ممکن است خطراتی وجود داشته باشد که پزشک آنها را در نظر می گیرد.

عوارض سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

در صورتی که فرد سابقه حساسیت به ماده حاجب دارد، پزشک ممکن است جهت کاهش احتمال بروز واکنش حساسیتی به او توصیه کند که چند ساعت یا یک روز قبل از سی تی آنژیوگرافی داروهای احتیاطی مخصوصی (مانند یک استروئید) را مصرف کند. علائم معمول حساسیتی حالت تهوع، کهیر و گیجی می باشند.

موارد جدی تر نیز می توانند رخ دهند اما احتمال رخداد آنها بسیار کم است. گزینه دیگر، انجام یک آزمایش دیگر مانند MRI است که نیازی به نزریق ماده حاجب ید دار ندارد.

همچنین ممکن است لخته های خونی در دیواره عروق خونی وجود داشته یا این دیواره ها ضعیف شده باشند که در این صورت نیازمند درمان می باشند.

در بیمارانی که در معرض خطر نارسایی کلیوی قرار داشته و قبلا عملکرد کلیوی بینابینی و مرزی داشته اند، تجویز ماده حاجب ید دار می تواند به طور بالقوه ای سبب آسیب بیشتر به عملکرد کلیوی شود.

عوارض سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

این آزمایش معمولا در اوایل بارداری پیشنهاد نمی شود و زنان باید در صورت هر گونه احتمال بارداری رادیولوژیست خود را از این موضوع مطلع سازند. احتمال خطر واکنش جدی حساسیتی به ماده حاجب ید دار وجود دارد اما این احتمال بسیار نادر است.

همچنین خطر عفونت، خونریزی یا آسیب در ناحیه تزریق ماده حاجب نیز وجود دارد. در صورتی که فرد بسیار نگران خطرات این آزمایش می باشد باید قبل از انجام آن با پزشک خود مشورت کند.

همچنین در جدول زیر مزایا و معایب برخی انتخاب ها در جریان کار آورده شده است:

مورد

مزایا

معایب

استفاده از بیهوشی عمومی

کنترل آپنه (قطع تنفسی) و حرکت  آسیستول آسان را ممکن می سازد

ایجاد پیچیدگی بیشتر

آرام سازی همراه با هوشیاری

پیچیدگی کمترمشکل بودن دریافت نتایج مداوم همراه با تزریق مستقیم به بطن چپ

آدنوزین برای برون ده قلبی پایین

توقف تقریبا کامل قلب بدون بیهوشی عمومی موثر نیست

کاهش کارایی در صورت ابتلا به انقباضات زودرس بطنی (PVC)

تپش سریع بطن راست جهت برون بده قلبی پایین

گردش قدرتمند، کیفیت قابل پیش بینی

ممکن است در صورت عدم بیهوشی عمومی نسبت تاکی کاردی بطنی به فیبریلاسیون بطنی را افزایش دهد

تزریق مستقیم به درون بطن چپ

کیفیت ایده آل در تصاویر عدم نیاز به تزریق ماده حاجب جهت زمانگیری یا timing bolus 

نیاز به برون ده پایین قلبی

 

 

تزریق غیر مستقیم بطن راست یا شریان ریوی

 

نیازی به بیهوشی عمومی یا آسیستول ندارد 

نیاز به تزریق ماده حاجب جهت زمانگیری یا timing bolus کاهش کیفیت تصویربرداری آپنه طولانی و مشکل

دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران و فوق تخصص آنژیوپلاستی

شما نیز می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

4.2/5 - (19 امتیاز)
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Mahsa یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام.وقتتون بخیر. چند سال پیش به من تجاوز جنسی شدو بعد ازون کتف سمت راستم خیلی میگیره گاهی وقتام چپ. 7.8 سالی میگذره ولی خیلی گاهی وقتا بد درد میکنه .دقت هم کردم موقع خوشی نمیاد یا استرسی یا حرص چیزیو بخورم میگیره.درد میکنه.الان ولی علاوه بر درد سمت راست .کتف سمت چپم گر میگیره مثل خواب رفتن دست و پا .ن سنگینی بلند میکنم ن ربطی ب خوابم داره. مشکل از چی میتونه باشه!؟ امکان داره رگ بسته باشه؟ یا بخاطر اعصابه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 2 سال پیش)

      سلام این دردها قلبی نیست و به خاطر اضطراب است حتماً بعد از برطرف شدن شرایط باید به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر علی جمعه ۱ فروردین ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    سلام دکترجان گفتید فروزماید بخورم واسه تنگی نفسم روزی نصف،چندتا دونه و...تا کی مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱ فروردین ۹۹( 2 سال پیش)

      سلام

      بدون مشخص شدن علت نمیشه فوروزماید مصرف کرد

      باید ابتدا جهت بررسی علت معاینه و اکو شوید

  • تصویر کاربر مرضیه شنبه ۲ فروردین ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    عوارض باتری دائمی قلب چیست و آیا اگر کسی که حدود 70سال سن دارد و شریانی از رگ او گرفتگی داشته باشد این باتری را بگذارد، باتری چه خللی در روند کار قلب او ایجاد می‌کند ؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲ فروردین ۹۹( 2 سال پیش)

      سلام

      عوارض احتمالی باتری یک بحث کاملاً مفصل هست و در  اینجا قابل توضیح نیست باید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر نیک شنبه ۱۶ فروردین ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    سلام
    من سه سال پیش تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونری سه گرافت قرار گرفتم که متاسفانه اکنون دارای علایم تنگی نفس و فشار خون میباشم
    .اکنون عمل آنژو پلاستی انجام دادم که ناموفق بود. تقاضا دارم با توجه به گزارش آنژوپلاستی بنده را راهنمایی کنید.
    آیا مجددا میتوانم آنژو پلایتی انجام بدهم؟ یا راه دیگری برای درمان وجود دارد؟

    دارو های مصرفی: آنورو استاتین - پلاویکس - آ اس آ - متورال - والسارتان - اسپیرونولاکتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۶ فروردین ۹۹( 2 سال پیش)

      سلام برای اظهار نظر حتماً باید سی دی آنژیوگرافی دیده شود

  • تصویر کاربر م.ن جمعه ۹ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 144 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام
    جناب آقای دکتر، چطور میتونم نتیجه سیتی آنژیو قلب مادرم رو براتون بفرستم تا بررسی نمایید. باتشکر از راهنماییتون
    البته مادرم قبلا توسط شما ویزیت شدند و تجویز به سیتی آنژیو نموده بودید. سپاس از لطف و توجه شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      عکس گزارش رو همینجا ارسال کنید

    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      عکس گزارش رو همینجا ارسال کنید

    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      عکس گزارش رو همینجا ارسال کنید

    4. تصویر کاربر م.ن چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)
      باسلام و احترام، باتوجه به نوع فایل تصویر سیتی آنژیو، قابل بارگذاری و ارسال در اینجا نبود.
      لذا ازطریق واتس آپ برای جنابعالی ارسال نمودم.
      باتشکر از توجه وحسن نظر حضرتعالی
    5. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۹ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      خواهش میکنم

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلان اقای دکتر
    برای عمل آنژیو گرافی ایا برای پیش بینی سکته مغزی و راه افتادن لخته خون میشود ازمایشی انجام داد تا این عمل با احتیاط بیشتری انجام شود تا بیمار دچار سکته مغزی نشود و ایا گرفتن این ازمایش الزامی می باشد تا خطری بیمار را تهدید نکند؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام.ازمایش خاصی نداریم

      باید نکات تکنیکی رعایت شود تا این اتفاق نیفتد

  • تصویر کاربر جلیل دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 129 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید دکتر به من گفته اند که باید آنژیو انجام دهم اما ترس از فرایند انجام کار دارم به نظر شما چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      اگر ضرورت دارد حتما باید انجام شود

      اگر ضرورت مطلق ندارد میشه سی تی آنزیو یا اسکن انجام داد

      کاملا به علایم و شررایط بینار بستگی دارد

  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۷ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 548 مشاهده پرسش
    با سلام
    حدود چهار سال هست که در ناحیه قفسه سینه درد خفیف,یکنواخت و دائمی احساس می کنم که گاهی اوقات( نه همیشه)با نفس کشیدن و چرخیدن به چپ و راست بر میزان ان افزوده می شود.بنا به نظر پزشک نتیجه اکو خوب بوده است و بعد از انجام سی تی آنژیوگرافی گزارش بصورت ذیل است.
    (LAD)
    Mid portion:Non calcified plaque with minimal stenosis
    Distal portion:Normal and warp around the apex
    D1:Calcified and non calcified plaque with moderate stenosis (50%),well developed and well developed,Branching
    (LCX)
    OM1:Normal and small caliber
    Calcium score is also 10.8
    سپاسگذارم از راهنمایی و لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      تنگی های خفیف تا متوسط در رگها گزارش شده

      اگر علایم مثل درد فعالیتی دارید باید آنژیو شوید

      اگر چنین علایمی ندارید میتونید درمان داروویی شوید

  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ دی ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 133 مشاهده پرسش
    اقای دکتر عکس های پزشکی پدرم را می فرستم میخواستم بدونم مشکلش چیه .ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۵ دی ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      نوار بلوک شاخه ای چپ داره و اسید اوریک خون بالا هست

  • تصویر کاربر عمرانی سه شنبه ۲۴ دی ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 137 مشاهده پرسش
    درود وقت بخیر،مادر بنده گاهی احساس درد و سوزش در ناحیه قلب داشته و همزمان دچار تپش قلب میشود، این درد چند لحظه طول میکشه و آروم میشه.نوار قلب و اکو خوب بود ولی دکتر جهت اطمینان سینی آنژیو تجویز کردن.در ضمن ایشان 60 ساله هستن.میخواستم نظر شما را بپرسم،سیتی آنژیو عوارض ندارد؟و بهتر است انجام شود یا خیر.با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۴ دی ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام اگر کلیه مشکل نداشتهوباشه معمولا بی عارضه هست گاهی البته حساسیت داروویی رخ نیده

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:



پرسش از دکتر