فشار خون بالا یا پر فشارى خون در مادر می تواند از بسیاری جهات بر روی نوزادش تاثیر بگذارد. اگر فشار خون ۱۴۰/۹۰ یا بالاتر باشد، مادر در معرض فشار خون بالا قرار دارد. فشار خون ۱۸۰/۱۱۰ یا بالاتر، شدیدتر است. عوارض فشار خون بالا بر روى نوزاد چیست؟
دو نوع متمایز پرفشاری خون در حاملگی وجود دارد: مزمن و بارداری که هر کدام دارای علل و اثرات مختلفی بر روی مادر و کودک هستند. پرفشاری خون در باردارى می تواند منجر به پره اکلامپسی یا اکلامپسی شود. هر چه میزان فشار خون بالاتر باشد، خطر ابتلا به مشکلات باردارى بیشتر است.
فشار خون مزمن
پرفشاری خون مزمن قبل از این که زن باردار شود، ایجاد می شود. گاهی اوقات فرد از بیماری خود آگاه است و حتی ممکن است برای کنترل فشار خون خود، دارو مصرف کند. در موارد دیگر، زن در طول دوره ى اول سه ماهه ی حاملگى متوجه مى شود که فشار خون بالا دارد.
از جمله عوارض فشار خون بالا بر روى نوزاد می توان به محدودیت رشد داخل رحمی اشاره کرد. گاهی نیز باعث می شود تا به جنین از طریق جفت مقدار کافی مواد مغذی و اکسیژن نرسد و بنابراین کودک به آرامی رشد کند. سایر مشکلات احتمالی ناشی از فشار خون مزمن عبارتند از زایمان زودرس و پارگى جفت ( وضعیتی که جفت از رحم قبل از تولد نوزاد جدا مى شود ) می شود.
فشارخون حاملگی
فشار خون حاملگی یا فشار خون بالاى ناشی از بارداری ، در دوران بارداری بعد از هفته ى بیستم ایجاد مى شود. بارداری با فشار خون بالا نیز نوزاد را در معرض خطر نرسیدن مواد غذایى به جنین، زایمان زودرس و پارگى جفت قرار می دهد. پرفشاری خون حاملگى احتمال ابتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی را افزایش می دهد که این شرایط فشار خون و پروتئین در ادرار را با هم ترکیب مى کند.
پره اکلامپسی و اکلامپسی
پره اکلامپسی نوع کم خطر اکلامپسی است. در هر دو حالت، زن باردار نه تنها دارای فشار خون بالا است، بلکه دارای پروتئین در ادرار خود نیز است که در طی مراجعات پیش از تولد در آزمایش ادرار مشخص مى شود.
این شرایط می توانند تمام مشکلات مشابه با دیگر انواع فشار خون بالا در باردارى و هم چنین اسیدوز را ایجاد کنند که در آن بدن نوزاد، بیش از حد اسید لاکتیک تولید مى کند. در بدترین حالت، پره اکلامپسی و اکلامپسی اگر درمان نشود، منجر به مرگ مادر و نوزاد مى شود.
درمان فشار خون حاملگی
هیچ نوع پیشگیری یا درمانى براى فشار خون حاملگی مزمن در دوران بارداری وجود ندارد. محدود کردن مصرف نمک، استفاده از داروهای فشار خون بالا در دوران بارداری و استراحت ممکن است به بعضی از زنان باردار کمک کند تا فشار خونشان را پایین بیاورد.
عوارض فشار خون بالا بر روى نوزاد متولد شده از مادران مبتلا به فشار خون بالا، به خصوص نوزادانی که به علت پرفشاری خون مادر، زودتر به دنیا می آیند، شامل ناتوانی در یادگیری، فلج مغزی، صرع، ناشنوایی و نابینایی می باشد. این نوزادان ممکن است بیشتر در خطر ابتلا به دیابت یا پرفشاری خون هستند.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.