دکتر محمد حسین نجفی

فشار خون نرمال در حاملگی می بایست چک شود چرا که فشار خون بالا در بارداری می تواند عوارض خطرناکی بر روی جنین داشته باشد. امروزه داروهای زیادی برای درمان فشار خون بالا در بارداری وجود دارند. اما از میان آنها بهترین قرص فشار خون در بارداری کدام است و به چه صورت باید مصرف شود؟

علت فشار خون بالا در اوایل بارداریفشار خون نرمال در بارداری

براساس تعریف انجمن قلب آمریکا فشار خون نرمال در مادران باردار ۱۲۰ میلی متر جیوه روی ۸۰ میلی متر جیوه و یا پایین تر از آن است. چنانچه این عدد زیر ۹۰/۶۰  میلی متر جیوه باشد، تحت عنوان فشار خون پایین نامیده شده ولی اگر عدد فشار خون ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر باشد، فشار خون بالای حاملگی نامیده می شود.

در حاملگی بیشتر فشار خون بالا دیده می شود تا فشار خون پایین!

فشار خون بالا در بارداریتعریف فشار خون بالای حاملگی

فشار خون بالا یعنی فشار بالاتراز ۱۴۰/۹۰ که در ۹۰ درصد این افراد هیچ علتی برای فشار خون بالا در بارداری یافت نمی شود. فشار خون بارداری از شایعترین علل مرگ و میر در میان مادران باردار است و باید جدی گرفته شود. افزایش شدید فشار خون می تواند فرد را در معرض عوارض آن مانند نارسایی قلب، حمله قلبی، سکته مغزی و یا نارسایی کلیه قرار دهد. جنین نیز در معرض عوارض فشار خون بالا قرار خواهد داشت.

حمله فشار خون

فشار خون بالا در حاملگی هم برای مادر و هم جنین بسیار خطرناک خواهد بود. چنانچه فشار خون ۱۲۰  تا ۱۳۹  و یا دیاستول ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه باشد، مرحله پیش فشار خون نامیده می شود.

درمان فشار خون در بارداریدر مرحله اول فشار خون ۱۴۰-۱۵۹  و دیاستول ۹۰ تا ۹۹ می باشد. چنانچه فشار خون بالاتر از ۱۸۰ و دیاستون بالاتر از ۱۱۰ باشد حمله فشار خون نامیده می شود.

علت فشار خون بالا در اوایل بارداری

از هر ۳ مادر حامله یک نفر دچار فشار خون  بالا در بارداری خواهد بود. در چنین شرایطی یا مادر پیش از حاملگی مبتلا به فشار خون بالا بوده و حالا در حاملگی فشار بالاتر رفته و یا پس از حاملگی فشار نرمال داشته و حالا در اثر حاملگی، دچار فشار خون بالا در بارداری شده است. این افزایش فشار خون در حاملگی ممکن است پیش از هفته  ۲۰ حاملگی و یا بعد از آن رخ دهد.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

فشار خون بالا در حاملگی هم مادر و هم جنین را در معرض خطر قرار خواهد داد. برخی از این عوارض عبارتند از:

عوارض فشار خون بالا بر جنین– زایمان زودرس یعنی قبل هفته ۳۷ حاملگی

– نیاز به انجام سزارین

– اختلال در رشد جنین

– مسمومیت حاملگی

– اختلالات جفت

عوارض فشار خون بالا بر جنین

یکی از اثرات مستقیم فشار خون بالا بر جنین، جلوگیری از رشد متعادل جنین است. اغلب جنین بر اثر فشار خون بالای مادر، دچار عارضه عدم وزن گیری می شود که نتیجه آن تولد نوزاد با وزن پایین است. یکی دیگر از عوارض فشار خون بر روی جفت این است که چون جفت در مقابل فشار خون بالا مقاومت ندارد، گاهی از سطح رحم کنده می شود. در چنین شرایطی ادامه حیات وی به خطر خواهد افتاد.

عوارض فشار خون در حاملگیدیگر عوارض فشار خون بر روی جنین عبارتند از: اختلال در عبور اکسیژن از جفت و تولد زود رس. به همین جهت کنترل فشار خون مناسب مادر باردار برای متخصصین قلب و متخصص زنان،  اولویت زیادی دارد.

قرص متورال در بارداری

آیا مصرف متوپرولول یا همان قرص متورال در بارداری  مشکلات  دوران بارداری را افزایش می دهد؟ متوپرولول  میتواند روی وزن جنین تاثیر بگذارد. مصرف متورال در اواخر بارداری ممکن است باعث شود کودک علائمی مانند کند شدن ضربان قلب و قند خون پایین داشته باشد. و مصرف داروی متورال در دوران بارداری حتما باید با دستور  پزشک باشد.

درمان فشار خون بارداری

اغلب مادران دچار افزایش فشار خون در حاملگی پس از زایمان، فشار خونشان نرمال می شود. ولی گاهی نیز فشار خون علی رغم زایمان، بالا می ماند که این مادران باید داروی ضد فشار خون خود را ادامه دهند. جالب است که براساس دستورالعمل مایوکلنیک، دادن شیر می تواند عامل مهمی جهت کاهش فشار خون پس از زایمان باشد. ولی باز هم باید فشار خون به خوبی توسط متخصص فشار خون درمان شود.

درمان فشار خون بالا در بارداری اغلب با محدود کردن نمک و استراحت کافی شروع می شود.

بهترین قرص برای درمان فشار خون بارداری

یکی از داروهای قدیمی که در درمان فشار خون بالا در بارداری استفاده می شود، متیل دو پا است. مادران باید بدانند مصرف برخی داروها در حاملگی جهت کنترل فشار خون ممنوع است. این داروها عبارتند از:

بهترین قرص درمان فشار خوندر حین حاملگی مادر باید به خوبی فشار خون خود را اندازه گیری نماید تا از ایجاد عوارض فشار خون بالا جلوگیری کند. پزشک ممکن است برای بررسی رشد جنین از سونوگرافی پی در پی استفاده نماید.

استفاده از آسپرین ۸۰ میلی گرم روزانه می تواند مانع افزایش بیشتر فشار خون در حاملگی و مسمومیت حاملگی شود و در نتیجه در درمان فشار خون بالا در بارداری مفید باشد.

راههای کنترل فشار خون بالا در بارداری

اولین اقدام برای کاهش ریسک عوارض فشار خون بالا در حاملگی ، جلوگیری از ایجاد فشار بالا است. توصیه می شود قبل از اقدام به حاملگی توسط پزشک معالج ویزیت شوید و میزان فشار خون پایه شما ارزیابی شود. چنانچه دچار اضافه وزن یا چاقی هستید، حتما قبل بارداری، اقدام به کاهش وزن الزامی است.

سایر روش ها برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا عبارتند از:

– استفاده از رژیم غذایی مناسب در زمان حاملگی

– محدودیت در مصرف سدیم و نمک

ناهار برای بیماران قلبی– کنترل شرایط خطرناک پیش از حاملگی مانند دیابت

– اجتناب از مصرف الکل

ترک سیگار

– انجام ورزش منظم حداقل هفته ای ۳ بار

راههای کاهش فشار خون در بارداری

برای  پایین اوردن فشار خودن بالا  در بارداری از درمان دارویی و غیر دارویی یا همان اصلاح شیوه زندگی استفاده می شود. به مادران باردار توصیه می شود که رژیم غذایی مناسبی را برای جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری انتخاب کنند. به مادران باردار توصیه می کنیم که از غذاهای کنسرو شده و فست فود ها اجتناب کنند. این غذاها به دلیل سدیم بالا و پتاسیم پایینی که دارند، به شدت در افزایش فشار خون نقش دارند.

توصیه اکید می کنیم برای درمان فشار خون بالا در بارداری از غذاهای تازه با حجم بالای فیبر مثل میوه جات و سبزیجات استفاده کنید؛ چرا که این مواد، به دلیل پتاسیم بالایی که دارند، از افزایش فشار خون در دوران بارداری جلوگیری می کنند. قبل از بارداری به مادران توصیه می شود (به خصوص مادرانی که مستعد افزایش فشارخون در دوران بارداری هستند) وزن خودشان را کنترل کنند، وزن خود را کاهش دهند و وزنی که در طی دوران بارداری هم می گیرند را حتما زیر نظر متخصص تغذیه بررسی کنند تا به میزان مجاز، دچار افزایش وزن شوند. در نظر داشته باشید که افزایش وزن بی رویه یکی از علل افزایش فشار خون در طی دوران بارداری است.

استفاده از برخی داروها در طب سنتی نیز گاهی اوقات می تواند باعث جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری شود؛ اگرچه نقش آن ها در متون علمی هنوز ناشناخته است.

بخش عمده درمان، درمان دارویی در کنترل فشار خون حاملگی است. کلاً مصرف داروها در دوران بارداری باید با احتیاط صورت بگیرد. برخی از داروها قطعاً بر روی جنین می تواند اثرات سوء داشته باشد که مادر حتماً باید از مصرف آنها اجتناب کند. این داروهای ضد فشار خون برای پزشکان قابل شناسایی هستند. اغلب از آن مطلع هستند و به مادر توصیه می کنند به اطلاع از بارداری، از مصرف آنها خودداری کنند.

داروی درمان فشار خون بارداریدر چنین شرایطی طبیعتاً مادر نیازمند داروهای جایگزین است. داروهایی که در دسترس پزشک قرار دارند، تقریباً محدود می باشند. داروهایی که باعث افزایش ادرار می شوند، اگر قبل از حاملگی استفاده شده اند، منعی در طی دوران حاملگی برای ادامه مصرف آن ها و کنترل فشار خون وجود ندارد. از جمله این داروها می توان به هیدروکلرتیازید، تریامترن اچ و فوروزماید اشاره کرد که مصرف آن ها اگر از قبل از حاملگی وجود داشته، مادر باردار می تواند در دوران حاملگی نیز آنها را ادامه دهد.

اگر مادر باردار داروهایی مثل کلسیم، از گروه کلسیم، مسدود کننده های کانال کلسیم مصرف می کند مثل آملودیپین، وراپامیل و یا دیلتیازم، مصرف این داروها هم در طی دوران بارداری خطری برای مادر و جنین ایجاد نخواهد کرد و توصیه به ادامه درمان می کنیم. این داروها آنقدر امن است که حتی اگر مادر قبل از بارداری فشار خون نداشته باشد و در طی دوران بارداری دچار فشار خون بالا شود، می توانیم با این داروها فشار خون بالا در بارداری را کنترل کنیم.

بهترین قرص فشار خون بارداری

از جمله داروهای فشار خون که خیلی در زمینه درمان فشار خون بالا در بارداری مقبول است و به دو صورت تزریقی و قرص های خوراکی در دسترس پزشکان وجود دارد، متیل دو پا می باشد که از طریق عبور به سمت مغز مادر و تحریک بعضی از گیرنده ها باعث کاهش فشار خون مادر خواهد شد. تاکنون متیل دوپا در درمان فشار خون بارداری هیچ گونه عارضه ای نداشته است. هنوز هم بعضی از پزشکان علاقمند هستند که برای کنترل فشار خون از این دارو استفاده کنند. متیل دوپا قرص های ۲۵۰ میلی گرمی دارد که تا روزی ۳ عدد برای مادر ممکن است تجویز شود.

درمان فشار خون در بارداری با متیل دوپاهیدرالازین یکی دیگر از قرص های فشار خون است که در درمان فشار خون بالا در بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. داروی امنی است، نه باعث صدمه به جنین می شود و نه مادر! هیدرالازین با دوز مد نظر پزشک به صورت ۲۵ میلی گرم یا ۵۰ میلی گرم برای مادر تجویز می شود و بسیار در این زمینه موثر است.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص فشار خون و فوق تخصص قلب و عروق

برای پرسش و پاسخ از دکتر نجفی روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.5/5 - (41 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام. خسته نباشید. آقای دکتر بنده 35 سالمه. حدودا 5 ساله بدلیل فشار خون دارم داروی متورال 50 و تریامترن اچ مصرف میکنم. از هر کدوم یک عدد در روز. ولی متاسفانه فشارم 14.5 روی 9.5 یا بعضی وقتا 15 روی 10 میرسه. نمیدونم چرا پایین نمیاد. البته کار بنده پشت میزیه و اصلا تحرک و فعالیت بدنی ندارم. متاسفانه وقت ورزش کردن هم ندارم. لطفا راهنمایی کنید علت پایین نیامدن فشارم چیه که همیشه 15 روی 10 ثابت مونده؟ دو هفته پیش که رفتم پیش متخصص قلب ایشان فرمودند تا ده روز متورال و تریامترن رو مصرف نکنم و بجاش روزی یک عدد سینومیکس 5/80 مصرف کنم. الان حدود 8 روزه که دارم سینومیکس مصرف میکنم فشارم که پایین نیومده ، گر گرفتگی زیر چانه و گلو و گردن هم بهش اضافه شده. ممنون از راهنمایی و بزرگواری شما.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    من فشار خونم 15 هست و بهم قرص کاپتوپریل و آملوپرس داده دکتر خانواده نمیدونم چجوری و کی باید مصرف بشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سمیرا جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.من 24سالمه واز دوسال پیش به طور کاملا اتفاقی فهمیدم مبتلابه فشار خون بالا هستم.فشارم خونم معمولا ماکزیمم 14و مینیمم 10هست گاهی بالاتر هم ميره و یکبار به ماکزیمم 17و مینیمم 12هم رسید .هم به پزشک قلب و عروق مراجعه کردم هم نفرولوژي .مشکل قلبی نداشتم سونوگرافی کلیه هم نرمال و تمام ازمايشاتم نرمال بود چندین بار هم داروی فشار خونم را عوض کردن ولی متاسفانه هیچ تغییری نکردم.خواهش میکنم راهنماييم کنيد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Ramin شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 146 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر
    39ساله هستم
    هر 8.7 روز یا 1012 روز یکبار غروب سردرد از پشت سر میشم تا اخرشب
    موقعی که به پشت دراز میکشم تقریبا تسکین پیدا میکنه
    ولی میشینم یا بلند میشم همچنان درد میکنه
    عینکی هستم
    سیگاری هستم
    قرص بروفن میخورم بعضی وقتا خوب میشه بعضی وقتا بی تاثیر میشه
    موقعی که سردرد میشم فشار خونم 15 رو 10 هست
    ولی فرداش که خوب میشه سر دردم هر روز برای چک فشار خون که میرم
    12روی 8
    13روی 7
    11روی 8
    لطفا اگر دارو لازم هستم محبت کنید بفرمایید چه قرصی مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Kaivan پنجشنبه ۱۷ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    حدود 2هفته سردرددارم.به دکتررفتم فشارم 14روی 9می باشد.لوزار25 و مسکن نوافن داده ولی تغییری نکرده وهمچنان پشت سرم درد میکنه.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سعيد پنجشنبه ۱۷ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    ســــــــلام ﺩَﺭْ جواب هاي قبلي فرموديد سيلدنافيلد با والزوميكس و تريامترن اچ تداخل نداره ، ولي نفرموديد چطور استفاده كنم ، ايا نيازه موقع مصــ ـرف سيلدنافيلد قرص فشار رُۈ نخورم؟ بدليل احتمال افت فشار ؟ و اينكه راهكار بهتري براي افزايش كيفيت نعوظ وجود داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من یه جوان 25 ساله هستم، یه مدته فشارم میره بالا،،، بعضی مواقع بالای 16
    آزمایش رفتم و عکس کلیه گرفتم،،، مشکلی نداشتم،،، سابقه خانوادگی فشار هم نداریم
    اگه حتی علتش هم می فهمیدم خوب بود،،، ب نظرتون راه درمانش چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مطلق شنبه ۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشید و با تشکر از حس انسان دوستانه شما.من چهار ماهه که دچار تنگی نفس شدم.اکو.تست ورزش و آزمایش خون انجان دادم.دکتر قلب برام پروپرانول 10 واحد صبح و 10 واحد شب و قرص ورپامیل 40 یک دونه در روز و یک عدد لیبریوم 5 شبها قبل از خواب تجویز کرد و گفت به نظرم فیتنس قلب شما ضعیف شده و بعد از سه ماه پیاده روی خوب میشه....بعد از دو ماه تغییری نکردم.به سراغ دکتر آسم رفتم اونم ی سری اسپری و دارو کرتون داد برا تنگی نفسم و گفت پرو پرانول رو قطع کن چون خودش باعث نفس تنگیه.الان که پیاده روی میکنم یکم تند که میشه و یا زمانش به نیم ساعته میرسه دچار سرگیجه و تنگی نفس و درد قفسه سینه میشم.الان فقط ورپامیل می خورم 40 روزی یک رونه و فشار خونم ناشتا 12.5 رو 9 هست کلا فشار پایینم از 8.5 کمتر نمیشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر توری دوشنبه ۳۰ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    سلام، و تشکر از درج مطالب مفید و کاربردی در این سایت
    مادرم 90 ساله و حود 43 کیلوگرم وزن دارند مدتی است تقریبا زمین گیر شده اند البته با مشکلات دیگری مثل مشکل بلع و بی اختیاری ادراری و خارش بدن هم درگیر هستند. قلب بر اساس معاینه متخصص قلب سالم است. قبلا بندرت فشار خون بالا داشت. ولی با وجود عدم تحرک کافی دفعات افزایش فشار خون بخصوص عصرها بیشتر شده است در حال حاضر قرص لوزارتان (50) در صبح و آملودیپین (5) در شب مصرف می کنند و در صورت فشار بالای 17/10 نصف قرص کاپتوپریل توصیه شده است. قبل از ظهر فشار نسبتا پایینی 10/512 و 12/7دارند. در مواقعی که با عفونت ریه ناشی از مشکل بلع درگیر هستند مشکلات تغییر فشار خون و ضربان بسیار بارز است.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۳۰ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۳۰ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر hassan جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    باسلامجهت کنترل فشارخون روزانه75میلی گرم لوزارتان،25میلی گرم هیدروکلزوتیازیدو25میلی گرم متورال مصرف میکنم که حدود10روز وضعیت معده ام بهم ریخته اشتها ندارم ،اروغ میزنم بخصوص صبح وسردلم گاها سوزش داره وزمانی که دراز میکشم احساس میکنم چیزی درگلوم گیر کرده(کلبوس)که قورت داده نمی شود که این حالت درزمانی که مشغول هستم(کلبوس)برام اتفاق نمی افتد خوابم هم تا حدودی بهم ریخته لطفا درخصوص نوع دارو یا تعویض داروی فشارخون راهنمایی بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر