دکتر محمد حسین نجفی

در واقع توضیح علمی برای قند عصبی یا دیابت عصبی وجود ندارد و تنها عبارتی است که در بین مردم رایج شده. وقتی قند خون یک فرد، حداقل دو بار در حالت ناشتا از ۱۲۶ بالاتر رود یا بعد از خوردن غذا از ۲۰۰ بالاتر رود به دیابت مبتلاست. هم افراد دیابتی و هم افراد سالم زمانی که تحت تاثیر فشارهای عصبی قرار می گیرند، قند خونشان بالا می رود و وقتی آرام می شوند، اندکی بهبود پیدا می کنند. علت این موضوع هورمون های استرس از جمله آدرنالین و نورآدرنالین است که هنگام تنش عصبی وارد خون می شوند. همچنین هورمون های دیگری مثل گلوکاگون، هورمون رشد و کورتیزول نیز ترشح می شوند که آن ها نیز موجب افزایش قند می شوند.

اضطراب چطور باعث دیابت عصبی می شود؟

به طور کل باید بدانیم که علت دیابت عموما مسایل ژنتیکی و هم چنین برخی عادت های سبک زندگی نظیر چاقی یا مصرف زیاد قند و مواد شیرین در رژیم غذایست. بنابراین اضطراب به تنهایی نمی تواند عامل بروز دیابت شیرین باشد. اما در کسانی که به هر دلیلی به یکی از انواع دیابت (نوع یک یا دو) وابسته شده اند اضطراب زیاد و نگرانی و تنش های فکری می تواند باعث شود که کنترل دیابت از دست فرد خارج شود.

دیابت عصبی خطرناک است

یعنی در چنین شرایطی علی رغم مصرف داروهای مناسب بخاطر افزایش برخی هورمون ها در خون نظیر کورتیزول و کاتکول آمین ها میزان قند بالا میرود. پس استرس و مشغولیت های فکری مداوم و فشارهای عصبی می توانند باعث کنترل دشوار دیابت در افراد مبتلا شوند و نیاز این افراد به مصرف داروهای دیابت را بالاتر ببرند. قند این افراد در مقایسه با افراد دیابتی با استرس کمتر بالاتر است.

آیا دیابت عصبی خطرناک است؟

ابتدا باید بدانیم که اساسا چیزی به نام دیابت عصبی وجود ندارد بلکه دیابت منشا ژنتیکی دارد. آنچه در بین عوام به دیابت عصبی مشهور است در واقع به شرایطی اطلاق می شود که فرد دیابتی به خاطر استرس های زیاد و تنش های فکری دچار افزایش قند خون می شود به طوری که داروهای قبلا تجویز شده برای وی دیگر قادر به تنظیم قندخون او نیستند. اما آیا این بیماری خطرناک است؟ باید بگوییم که بله. هر گونه افزایش قند خون و کنترل نشدن آن چه با منشا عصبی چه با منشا غیرعصبی خطرناک است و باید توسط متخصص غدد کنترل و درمان شود.

آیا دیابت عصبی درمان دارویی دارد؟

در چنین شرایطی درمان دارویی باید شدت بیش تری بگیرد. یعنی به عنوان مثال اگر بیمار قبلا یک دارو برای کنترل قند استفاده کرده است، لازم است تا تعداد داروهایش را افزایش دهد. یا اگر نیاز به انسولین نبوده است ممکن است نیاز به تجویز انسولین باشد. پس درمان دارویی برای این نوع از بالا رفتن قندخون هم وجود دارد ولی نباید فراموش کرد که درمان اصلی شامل کنترل استرس از طریق درمان های ضداسترس دارویی تجویز شده توسط روانپزشک یا با کمک جلسات مشاوره ای است.

۱. درمان قند عصبی با دارچین

دارچین قند خون را کاهش نمی دهد، بلکه هموگلوبین AC1 را کاهش می‌دهد. در هر صورت، مصرف دارچین به همراه غذا باعث کاهش التهاب، کاهش کلسترول، افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش وزن می‌شود. البته با پختن دارچین فواید آن خنثی می‌ شود.

۲. درمان قند عصبی با رازیانه

دانه ی رازیانه عطری قوی‌ دارد و دم‌نوش رازیانه برای نفخ نوزادان فوق‌العاده است. هم سبزی و هم دانه‌ی آن شامل ترکیباتی شیمیایی هستند که با قند عصبی مبارزه می‌کنند. آنتول، یکی از مواد شیمیایی گیاهی موجود در رازیانه است که مانع از عوامل التهابی در بدن می‌شود و با سرطان مبارزه می‌کند. جویدن دانه‌های رازیانه بعد از هر وعده‌ی غذایی برای تمیز نمودن دندان در هند مرسوم است. اگر عطر و طعم داروی سرفه را دوست دارید، بدانید که رازیانه نیز سرکوب‌کننده‌ی خوبی برای سرفه است.

درمان دیابت عصبی

۳. درمان دیابت عصبی با سیر

سیر برای قلب مفید است و از ابتلا به سرطان پیشگیری می‌کند. سیر خاصیت ضدالتهابی دارد و سرکوب کننده‌‌ی قند عصبی است. اما سیر می‌تواند از جهات دیگر هم موثر باشد از جمله: قند خون و چربی، همچنین پروتئین واکنش‌پذیر C و التهاب، را کاهش می دهد.

۴. درمان قند عصبی با نعناع

نعناع شامل آنتی اکسیدان‌های طبیعی‎ ‎ضد دیابت ‎‎، بیماری ‏قلبی، پیری و‎ ‎سرطان‎ ‎می باشد. طعم فوق‌العاده‌ای به چای می‌دهد. نعناع عضلات نزدیک معده و مری را آرام می‌کند . افراد مبتلا به رفلاکس معده باید از نعناع دوری کنند. اما برای سایرین یک ‏نوشیدنی خوش طعم است که به گوارش کمک می‌کند‎.

۵. درمان دیابت عصبی با رزماری

رُزماری تقویت‌ کننده‌ ی قلب است. ‏فعال‌ترین ماده‌ی شیمیایی رزماری، کارنوسل است که باعث‎ ‎کاهش استرس‎ ‎اکسیداتیو ‏می‌شود. در نتیجه برای مبارزه با التهاب و سرطان موثر است. نحوه ‌ی دستیابی به خواص رزماری از طریق طبخ آن به ویژه در ‏تهیه‌ی گوشت، خورشت، سیب زمینی سرخ کرده است. یا با دم نمودن یک چای رزماری، آرامش را تجربه و قند عصبی را کنترل کنید‎.

۶. درمان قند خون عصبی با آویشن

آویشن شامل ۷۵ نوع ماده‌ی گیاهی شیمیایی ضد دیابتی است و عطر بی نظیری دارد. آویشن از سایتوکاین‌ های مبارز با التهاب است و به سلول‌های ایمنی خاصی به نام ماکروفاژها، در ترشح عواملی ضد التهابی کمک می‌کند‎.

۷. درمان دیابت عصبی با زردچوبه

زردچوبه، ریشه‌ی زردِ محبوب در غذاهای هندی است که پای ثابت ادویه‌ی کاری است. ‏احتمالا بهترین داروی گیاهی یا ادویه برای پیشگیری از سرطان همین زردچوبه است. زردچوبه برای مبتلایان به قند عصبی بسیار مفید ‏است چرا که خاصیت های ضدالتهابی، ضدپیری، آنتی‌اکسیدانی، ضد تصلب شرائین، ‏محافظت کنندگی از قلب، کاهش‌دهنده‌ی وزن و عملکرد ضد عفونی‌کنندگی را دارد.

توصیه هایی مهم به افراد دیابتی

درمان دارویی قند خون عصبی چیست؟

# سولفونیل اوره

سولفونیل اوره با تحریک آزاد شدن انسولین از سلول های بتا پانکراس باعث پایین آمدن قند خون می شوند و در کنترل قند خون ناشتا بسیار مؤثرند و از این رو باعث خطر کاهش قند خون یا هایپوگلیسمی و کنترل قند عصبی می شود.

داروهایی که در این دسته قرار می گیرد شامل کلروپروپامید ، گلی مپیراید، گلی پی زاید ، گلی براید ، تولازامید ، تولبوتامید است.

# بی گوانید

متفورمین تنها داروی این دسته است. متفورمین مقاومت بدن به انسولین را کاهش می دهد و همچنین تولید گلوکز توسط کبد را مهار می کند. متفورمین جذب گلوکز را در دستگاه گوارش کاهش می دهد.

# تیازولیدین دیون

داروهای این دسته مقاومت بدن نسبت به انسولین را کاهش می دهند که عبارتند از: پیوگلیتازون و روزیگلیتازون

# مگلیتینایدها

داروهای این دسته شبیه سولفونیل اوره می باشند و باعث ترشح انسولین از پانکراس می شوند. آن ها کوتاه اثر هستند اما باعث خطر کاهش قندخون نمی شوند. داروهای این دسته شامل رپاگلیناید و ناتگلیناید است.

# مهار کننده ی آلفا گلوکوزیداز

داروهای این دسته جذب گلوکز موجود در مواد غذایی را در دستگاه گوارش به تاخیر می اندازد. این داروها برای کاهش قند خون بعد از غذا استفاده می شوند و شامل آکاربوز و میگلیتول می باشند .

# مهارکننده ی دی پپتیدیل پپتیداز

این دسته دارویی جدیداً توسط FDA تایید شده است و در حال حاضر تنها داروی سیتاگلیپتین یا جوانیا در این دسته قرار می گیرد. این دارو با مهار آنزیم ۴-DPP باعث ترشح انسولین در یک مدت طولانی بعد از غذا می شود و در نتیجه قندخون پایین می آید.

# انسولین

همه ی افرادی که به دیابت نوع اول مبتلا هستند و برخی افراد مبتلا به دیابت نوع دو انسولین مصرف می کنند. پنج نوع انسولین وجود دارد که شامل انسولین سریع اثر، کوتاه اثر ، متوسط اثر ، طولانی اثر و ترکیبی است.

# سیتاگلیپتین یا زیپتین

داروی سیتاگلیپتین با نام تجاری زیپتین برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده می شود. داروی جدید زیپتین به دلیل اینکه باعث افت قند خون نمی شود، برای بیماران دیابتی مسن و افرادی که دارای دیابت ملایم هستند، موثر است.

برای آشنایی کامل با داروی زیپتین کلیک کنید.

اگر فکر میکنید که گرفتگی عروق دارید یا علائم قلب درد را تجربه میکنید بهترین راه تشخیص انجام عمل آنژیو قلب است

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.6/5 - (57 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Bita جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    سلام
    میخواستم بدونم این میزان قند خون با وجود 3تا گلوکوفاژ روزی مناسب هست یا نه؟23سال
    ازمایش رو ارسال میکنم
    متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      با متخصص غدد مشورت کنید در حوزه تخصص من نیست

  • تصویر کاربر حسین جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر بنده دیابت نوع یک دارم، و وابسته به انسولین هستم. قند خونم بعد از غذا همیشه بالای 400 هستش.
    آیا میتوانم از قرص گلوریپا 10 استفاده کنم.
    خسته شدم از دیابت.
    هیچ سابقه خانوادگی هم بابت دیابت ندارم.
    تومور مغزی عمل کردم 3 ماه بعد قند خونم رفت بالای 700 و دیابتی شدم.
    از نظر تغذیه هم فقط وعده های اصلی رو مصرف میکنم.
    خیلی استرس و اضطراب وفکر و خیال میکنم بی دلیل.
    ممنون میشم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ب ای تنظیم قند باید به فوق غدد مراجعا کنید و برای استرس هم به روانپزشک

  • تصویر کاربر مژگان شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید مادرم 3 ماه قبل سکته خفیف مغزی کرد که خدا رو شکر عواقبی نداشت اکومری کرد که مشخص شد تنگی شدید میترال داره ولی چون درد قفسه سینه و تنگی نفس روی پله ها رو نداشت دکتر گفت فعلا عمل نمیخواد می خواستم بپرسم آیا عمل نکردنش خطرناک نیست ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید -
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      عکس اکو مری را بفرستید

  • تصویر کاربر farah پنجشنبه ۳۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    مادرم ٥٤سالشه و قند اعصاب داره وداروي سوي منوپوز و زيپمت استفاده ميكنه ولي وزن مادرم خيلي اومده پايين واصلا اشتها غذايي نداره ًبراي اشتها غذا چيكار كنه و چه غذاهايي استفاده كنه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۳۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید جهت بررسی علت مراجعه کنند

      ابتدا باید علت مشخص شود

  • تصویر کاربر رسول پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    سلام من ef قلبم 40 درصد شده و دو تا از دریچه های قلبیم نارسایی و افتادگی داره ایا ورزش بدنسازی برای من ضرر داره یا خیر و اینکه عمل میتونم بکنم یا فقط باید دارو درمانی کرد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بستگی داره گرفتگی رگ وجود داشته باشه یا نه و علایمتون دقیقا جی باشه

      باید با مدارک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر زهره شنبه ۵ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    با عرض سلام. من در مدت 7 ماه دو بار آزمایش قند خون دادم قند خونم 110 بوده. قبلا سال یک بار آزمایش قند وچربی خون میدادم قند روی 87 بوده. مشکلی نداشتم این دو مرحله قندم 110 بودن آیا قند خ. ن من بالا ست. باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید hga1c انجام دهید و اگر بالا بود دارو شروع کنید

  • تصویر کاربر زهره شنبه ۵ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    سلام خدمت آقای دکتر. من جدید در فاصله 7 ماه دوبار آزمایش قند خون دادم هر دو بار 110 بوده. قبلا سال یک بار آزمایش قند وچربی خون میدادم قند خونم روی 87 بوده. به نظر شما قند من بالا ست برای پایین آمدنش چی کار کنم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      Hba1c انجام دهید تا تکلیف مشخص شود

  • تصویر کاربر مینا سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام،ایا مصرف قرص کامفورت فرمولا برای بیمار دیابتی که قندش عصبیه مناسب هست،ایشون مشکل کبد چرب وبزرگیش دارن،مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      در این مورد باید با دکتر غدد مشورت کنید

      در حوزه تخصص من نیست

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام ٣٢سالمه توازمایش که دادم قندم ١٠۵ شد حالا الان میره ١٠٠ بعد میاد دوباره ١٠۶قند ٢ساعتی گرفتم بعد صبحانه ١٢٨چندبار تکرارکردم علت چیست چراقند غیر ناشتا م زیاده ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      این حالت طبیعیه و خیلی هم بالا نیست

  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز بنده 38 سالمه و دوبار تست ورزش دادم و چندین بار نوار قلب و یکبار اسکن قلب اما همیشه به من گفتند که مشکلی ندارم ...ولی بنده با کوچکترین فعالیت بصورت یهویی و حتی زمان سکس دچار تپش قلب شدید و کمبود نفس و عرق شدید میشم و یا با اعصبانیت شدید تمام این علائم بالا میاد اخیرن رگ سمت چپ گردنم بصورت یهویی چنان تیری میکشه برای یک ثانیه مثل برق گرفتگی که حتی باعث میشه سرم به سمت دیگه حرکت یهویی کنه ...دوشب پیش با آمبولانس به بیمارستان رفتم و ازمایش خون گرفتن گفتن حمله قلبی داشتی اما خیلی کم بوده ...البته قبلش خودم زیر زبونی انداختم و هم زمان پرانول 20 دوتا خوردم و الان هم رگ گردنم تیر شدید کشید و اینکه بی حالی شدید دارم و تعرق با کمی پیاده روی سرگیجه میگیرم و تهوع و اروغ میزنم ...البته دکتر بنده دوسالی هست درگیر بیماری بهجت هستم و داروهای بهجت مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      از نظر مشکل ریه و اضطراب بررسی شوید

      به دکتر ریه و روانپزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر