دکتر محمد حسین نجفی

متفورمین و سیتاگلیپتین داروهای خوراکی دیابت هستند که با نام

تجاری Janumet , Janumet XR شناخته می شوند.

 گلوکوفاژ نام متفورمین خارجی است. متفورمین باعث کاهش تولید گلوکز (قند) در کبد و کاهش جذب گلوکز در روده می شود. سیتاگلیپتین هم باعث تنظیم سطح تولید انسولین بدن پس از خوردن غذا می شود. متفورمین و سیتاگلیپتین یک داروی ترکیبی است که همراه با رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ ( ملیتوس یا شیرین ) استفاده می شود. این دارو برای درمان دیابت نوع ۱ نیست.

هشدارهای دارویی متفورمین

اگر مبتلا به بیماری های کلیوی شدید یا کتواسیدوز دیابتی هستید نباید از این دارو استفاده کنید (برای درمان با انسولین به پزشکتان مراجعه کنید). این دارو ممکن است باعث یک بیماری جدی به نام اسیدوز لاکتیک شود. اگر علائمی همچون: درد عضلانی و یا ضعف، احساس بی حسی و یا سردی در بازوها و پاها، اشکال در تنفس، درد معده، تهوع همراه با استفراغ، ضربان قلب آهسته و یا ناهموار، سرگیجه و یا احساس ضعف یا خستگی را داشتید، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید.

هم‌چنین نارسایی احتقانی قلب، حمله ی قلبی یا سکته ی مغزی، عفونت شدید، کم آبی و یا مصرف الکل نیز از دیگر عوامل موثر هستند.

اگر به عمل جراحی نیاز دارید و یا قرار است هر نوع اشعه ایکس و یا سی تی از شما گرفته شود، حتما باید به طور موقت مصرف متفورمین و سیتاگلیپتین را متوقف کنید. مطمئن شوید که این آزمایشات با مصرف دارو هایتان تداخل نداشته باشند.

این دارو نباید توسط افراد زیر ۱۸ سال مصرف شود.

نحوه مصرف متفورمین و سیتاگلیپتین

# دستورالعمل های بر روی نسخه ی خود را دنبال کنید. این دارو را با مقادیر بیش تر و یا کم تر برای مدت طولانی مصرف نکنید. متفورمین و سیتاگلیپتین را همراه با غذا استفاده کنید.

# قرص را نجوید و آن را قورت دهید.

# ممکن است قرص سیتاگلیپتین به طور کامل در بدن شما حل نشود. بخشی از قرص ممکن است در مدفوع ظاهر شود که یک تاثیر جانبی طبیعی این قرص است و باعث کاهش تاثیر آن نمی شود.

# اگر قرص را چند بار در مدفوع خود مشاهده کردید، به پزشکتان اطلاع دهید.

# قند خون پایین (هیپوگلیسمی) می تواند برای هر کسی دیابت دارد اتفاق بیافتد. علائم این بیماری شامل سردرد، گرسنگی، تعریق، تحریک پذیری، گیجی، تهوع، ضربان قلب سریع، و احساس اضطراب و لرز است. برای درمان سریع قند خون پایین، همیشه یک منبع سریع الاثر قند مانند آب میوه، آب نبات سخت، کراکر، کشمش، و یا نوشابه غیر رژیمی همراه خود داشته باشید.

# مراقب نشانه هایی از قند خون بالا (هیپرگلیسمی) مانند افزایش تشنگی و یا ادرار، تاری دید، سردرد و خستگی باشید.

# سطح قند خون می تواند از استرس، بیماری، جراحی، ورزش، استفاده از الکل، یا وعده های غذایی تاثیر بپذیرد . قبل از تغییر دوز یا برنامه دارویی حتما با پزشکتان مشورت کنید.

# متفورمین و سیتاگلیپتین تنها بخشی از یک برنامه ی درمانی کامل است که شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، تست قند خون به طور منظم و مراقبت های پزشکی خاص است. دستورالعمل پزشک خود را دقیقا دنبال کنید. دارو را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.

اگر یک دوز متفورمین فراموش شود چه اتفاقی می افتد؟

دوز از یاد رفته را به محض اینکه به یاد آوردید مصرف کنید ( حتما دارو را همراه با غذا مصرف کنید ). اگر تقریبا موقع نوبت بعدی برنامه ی داروییتان است دوز قبلی را فراموش کنید. برای جبران دوز مصرف نشده هرگز داروی اضافی مصرف نکنید.

اگر بیش از حد مصرف شود چه اتفاقی می افتد؟

به یک مرکز درمانی مراجعه کنید. ممکن است نشانه های قند خون پایین، مانند ضعف شدید، تاری دید، تعریق، اشکال در صحبت کردن، لرزش، درد معده، گیجی، و تشنج را تجربه کنید.

در حال مصرف متفورمین و سیتاگلیپتین از چه چیز هایی باید اجتناب کرد؟

از نوشیدن الکل اجتناب کنید چرا که باعث کاهش قند خون و افزایش خطر بروز اسیدوز لاکتیک می شود.

عوارض قرص متفورمین و سیتاگلیپتین چیست؟

– اگر نشانه هایی از واکنش های آلرژیک مثل کهیر، اشکال در تنفس، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو داشتید به پزشک مراجعه کنید.

– اگر علائم پانکراتیت مانند: درد شدید در قسمت فوقانی معده و گسترش به پشت، تهوع و استفراغ، از دست دادن اشتها، یا ضربان قلب سریع دارید، مصرف این دارو را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.

– بعضی افراد با مصرف متفورمین دچار اسیدوز لاکتیک می شوند. علائم اولیه ی آن ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند و این وضعیت می تواند کشنده باشد. اگر علائمی مانند: درد های عضلانی و ضعف، احساس بی حس و یا سردی در بازوها و پاها، مشکلات تنفسی، احساس سرگیجه، ضعف، معده درد، تهوع همراه با استفراغ و یا ضربان قلب کند و یا ناهموار، ادرار کم و یا عدم ادرار، مشکلات قلبی، افزایش وزن سریع، تورم (به خصوص در پاها )؛ یا واکنش شدید پوست مانند تب، گلو درد، تورم صورت و زبان ، سوزش چشم، کهیر قرمز یا بنفش (به خصوص در صورت و یا قسمت بالای بدن) را داشتید، مصرف این دارو را متوقف کنید و به یک مرکز درمانی مراجعه کنید حتی اگر خفیف باشند.

دوز معمول متفورمین و سیتاگلیپتین

* دوز متفورمین برای بزرگسالان برای درمان دیابت نوع ۲

دوز مصرفی باید بر اساس خصوصیات اثربخشی و تحمل فردی بیمار فعلی باشد. حداکثر دوز: متفورمین ۲۰۰۰ میلی گرم- سیتاگلیپتین ۱۰۰ میلی گرم روزانه به صورت خوراکی

* بیمارانی که از قبل با متفورمین درمان می شدند.

سیتاگلیپتین ۵۰ میلی گرم و دوز متفورمینی که مصرف می کردند (۵۰۰ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میلی گرم) به صورت خوراکی دو بار در روز. متفورمین ۱۰۰۰ میلی گرم-سیتاگلیپتین ۵۰ میلی گرم خوراکی دو بار در روز برای بیمارانی که در حال حاضر متفورمین ۸۵۰ میلی گرم خوراکی دو بار در روز مصرف می کنند، توصیه می شود.

* کسانی که از متفورمین استفاده نکرده اند.

یک بار در روز متفورمین ۱۰۰۰ میلی گرم-سیتاگلیپتین ۱۰۰ میلی گرم خوراکی

* بیمارانی که در حال حاضر با متفورمین درمان می شوند.

سیتاگلیپتین ۱۰۰ میلی گرم و دوز متفورمینی که قبلا مصرف می کردند (۵۰۰ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میلی گرم) یک بار در روز. برای بیمارانی که متفورمین ۸۵۰ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میلی گرم ( رهایی وسیع) دو بار در روز مصرف می کردند ، دوز مصرفی توصیه شده دو قرص متفورمین سیتاگلیپتین ۱۰۰۰ میلی گرم و ۵۰ میلی گرم سیتاگلیپتین با هم یک بار در روز می باشد

لاغری و کاهش وزن با متفورمین

این دارو ممکن است بتواند در خانم‌های چاقی که دچار ناباروری هستند، شانس باروری را با کاهش وزن، افزایش دهد، اما در کسانی که مشکلی ندارند و همچنین بیمارانی با ناراحتی شدید قلبی یا مشکلات تنفسی، می‌تواند عوارض جانبی زیادی داشته باشد.

تفاوت متفورمین خارجی و ایرانی؟

تفاوت متفورمین با گلوکوفاژ (متفورمین خارجی) در میزان سازگاری افراد با آنهاست برخی با مصرف متفورمین ایرانی دچار عوارضی مثل سردرد و ضعف و تهوع می شوند که با مصرف نوع خارجی آن که کمی هم گرانتر است این عوارض در آنها کاهش می یابد.

متفورمین و کیست تخمدان

متفورمین یک داروی خوراکی است که برای درمان دیابت تیپ ۲ و سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد استفاده قرار می گیرد. دیابت تیپ ۲ یک بیماری است که سطح قند خون را افزایش می دهد. سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال غدد درون ریز است که در زنان در سن باروری رخ می افتد.

متفورمین و تنظیم قاعدگی

بعضی از زنان (اما نه همه) مبتلا به تخمدان پلی کیستیک که متفورمین مصرف می کنند، دوره های قاعدگی آن ها تنظیم شده و بهبود یافته است. دانشمندان در حال تحقیق برای اثبات اثر متفورمین در القای تخمک گذاری هستند.

تاثیر متفورمین بر بارداری

زگیل تناسلی در بارداریمتفورمین به عنوان درمان در بسیاری از مطالعات ناباروری همراه با سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد استفاده قرار گرفته است. متفورمین به طور خاصی به باعث تغییرات شاخص توده بدنی (BMI)، بهبود چرخه ی قاعدگی و تاثیر بر میزان تخمک گذاری و حاملگی می شود.

استفاده از متفورمین در دوران بارداری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ، میزان ابتلا به زایمان زودرس، دیابت بارداری و فشارخون در دوران بارداری را کاهش می دهد و از محدودیت رشد جنین جلوگیری می کند.

خبر خوب این است که اگر شما متفورمین را برای درمان دیابت تیپ ۲ یا سندرم تخمدان پلی کیستیک مصرف می کنید، این دارو در دوران بارداری ایمن است و با افزایش خطر ابتلا به نقص یا عوارض زایمانی همراه نیست.

زیپتین ®Ziptin

داروی سیتاگلیپتین با نام تجاری زیپتین برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده می شود. داروی جدید زیپتین به دلیل اینکه باعث افت قند خون نمی شود، برای بیماران دیابتی مسن و افرادی که دارای دیابت ملایم هستند، موثر است. درمان های دارویی دیابت که از قدیم رایج بوده در کنار کنترل قند خون و کمک به بهبود بیماری، عوارض خاص و ناخواسته ای را برای بیماران به همراه دارند اما درمان های جدید دیابت تحولی تازه در مدیریت این بیماری مزمن به وجود آورده است.

داروی زیپتین مهار کننده آنزیم هایی است که هورمونی موسوم به «جی ال پی ۱» – GLP 1 – را از بین می برند و از این طریق باعث افزایش ترشح انسولین می شوند و می تواند در درمان دیابت موثر باشد. هیچ دارویی در دیابت درمان صد درصد نیست و تمام درمان ها تا حدی کمک کننده هستند و داروی زیپتین نیز می تواند به عنوان داروی مکمل مورد استفاده قرار گیرد.

قیمت قرص زیپتین چقدر است؟

هر بسته ۲۸ تایی نوع خارجی داروی زیپتین حدود ۲۷۰ هزار تومان در بازار عرضه می شد و هیچ شرکت وارداتی نیز مسوولیت واردات این دارو را به عهده نداشت و زیپتین خارجی به صورت تک نسخه ای و قاچاق در دسترس مردم قرار می گرفت و این در حالیست که قیمت نوع داخلی این دارو یک نهم تا یک دهم مشابه خارجی آن است و یک بسته ۳۰ تایی آن به قیمت حدود ۳۰ هزار تومان عرضه می شود.

اگر مشکوک به گرفتگی عروق هستید بهترین تشخیص با عمل آنژیو قلب انجام می شود.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.6/5 - (24 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر آیسان دوشنبه ۲۳ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    با سلام من خانمی 41 ساله هستم با سابقه دو بار دیابت بارداری. الان به مدت دوسال هست با قندخون ناشتای 105 تا 110 شبی یک عدد متفورمین می خورم. ولی قند خونم پایین نیامد. الام 9 هفته باردار هستم و متفورمین رو ادامه میدم. میشه روزانه دو عدد متفورمین بخورم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۳ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید با ماخصص غدد مشورت کنید

  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۳ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    با سلام، دکتر من دوبار ازمایش تون دادم که تو ازمایش قندم 108 بوده وبا دستگاه تست قن خانگی بین 110 و ، 120حالا نمیدانم وضعیت منچیه پیش دیابت دارم یا نه، اگه پیش دیابت دارم چه قرصی و با چه دزی مصرف کنم، متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۳ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید قند دو ساعت بعد ناشتا و hba1c انجام دهید تا مشخش شود دیابت دارید یا خیر

  • تصویر کاربر زهرا پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    سلام من دیابت نوع ۲دارم وگلیبنکلامید ومتفورمین استفاده می‌کنم وخیلی لاغر شده‌ام میخواستم ببینم به جای متفورمین چه قرصی رو می‌توانم جایگزین کنم در ضمن قند ناشنا من ۲۵۰ است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید با متخصص غدد مشورت کنید در حوزه تخصص من نیست

  • تصویر کاربر S پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    باسلام. ایاامپول انوکساپارین رامیتوان ب یکباره دربارداری قطع کرد.هفته16


    لطفا پاسخ دهید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بستگی داره که به چه علتی دارو براتون شروع شده باشد و اینکه قطع مجاز هست یا خیر

  • تصویر کاربر بهاره جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید خاهش میکنم زود جواب بدید????
    من از وقت پریودیم چهار روزه عقب افتاده
    با نامزدم توی یک ماه اخیررابطه داشتم
    الان میترسم باردار باشم
    بهم مصرف قرص اسپیرین 80 رو دادن برای اینکه اگ باردار هستم جنین سقط شه و یا پریودیم باز شه
    ایا تاثیری داره مصرف اسپرین و در روز چنتا میشه استفاده کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      هیچ تاثیری نداره

      به متخصص زنان مراجعه کنید

    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      هیچ تاثیری نداره

      به متخصص زنان مراجعه کنید

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر جاوید دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام.53 ساله هستم.قند ناشتا 112 و
    A1c 6.5 است.دارو یا رژیم خاصی میفرمایید.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      روزی یک عدد مت فورمین ظهر ها استفاده کنید

  • تصویر کاربر دريا جمعه ۱ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    با سلام آيا قرص امگا ٣ براى زن ٨٨ ساله كه گرفتگى عروق هم دارد و الان تحت درمان هس و از داروهاى قلب اسويكس- نيتروگيليسيرين-و آملودپين استفاده ميكنه خوردنش مشكل ساز هس؟؟؟ و اگر نيس روزانه ميتونه يك عدد امگا٣ بخوره يا هر روز نبايد بخوره؟ در كل من خوندم امگا براى بيمارى قلب مضر هس آيا شامل گرفتگى عروق هم ميشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ضرر تداره

      روزی یک عدد

  • تصویر کاربر محمف شنبه ۱۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    مادر من به دیابت نوع دو مبتلا هستند. قبلاً از متفورمین استفاده میکرد چون درد معده اذیتش میکرد بعد از مشورت با پزشک متخصص داخلی قرص زیپتین را به جای متفورمین استفاده میکند حالا نه تنها درد معده خوب نشده درد پا و بی اشتهایی هم اضافه شده
    لطفاً راهنمایی کنید که از چه قرصی استفاده کند بهتر است
    ضمنا تا زمانی که از متفورمین استفاده میکرد هر روز صبح یک لیوان شیر هم میخورد که من گفتم بهتر است مصرف هر روز شیر را قطع کند چون ممکن است درد معده از خوردن شیر باشد
    در ضمن مادر من علاوه بر قند خون به بیماری فشار خون بالا و مشکل ریه هم مبتلا می‌باشد
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      برای کنترل قند باید با متخصص داخلی یا فوق غدد مشورت کنید 

      در حوزه تخصص من نیست

  • تصویر کاربر جعفر دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    باسلام. من گلوکوفاژ مصرف میکنم. روزی دوتا بعد غذا. از زیپتین چه مقدار مصرف کنم..؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید با متخصص غدد مشورت کنید

  • تصویر کاربر ناصر جمعه ۱۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    تپش قلب مقطعی دارم بعضی وقتا لطفا یه داروی موثر بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      اگر اصطراب دارید درمان کنید

      بهتره معاینه شوید

      میتونید پروپرانولول استفاده کنید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر