پیش بینی می شود طی سال های آینده ایران با یک سونامی از بیماری های قلب و عروق و بالطبع عوارض آن رو به رو خواهد بود. پیشگیری از سکته قلبی امروزه بسیار حائز اهمیت است چرا که علت مرگ و میر ایرانیان دیگر تصادفات و سرطان نیست. متاسفانه به علت پایین بودن سطح آگاهی، بسیاری بر این باورند که حملات قلبی بصورت ناگهانی رخ میدهد. در صورتیکه عوامل زمینه ای زیادی در رخداد این فرایند نقش داشته که میتوان با رعایت آنها از سکته قلبی پیشگیری کرد.
راه های پیشگیری از سکته قلبی
موارد زیر را میتوانید جزو سبک زندگی خود قرار دهید تا به مرور زمان از وقوع سکته قلبی جلوگیری کنید:
۱- کنترل و کاهش وزن
از دشواری های امروز کشور ما افزایش شدید چاقی به خصوص در میان نسل جوان است. چاقی عاملی است برای افزایش فشار خون و ابتلا به بیماری قند که هر دو از عوامل خطر ایجاد بیماری قلب و عروق است. با کاهش وزن می توان از ایجاد سکته قلبی جلوگیری کرد.
۲- ترک سیگار
از عوامل موثر در ایجاد سکته قلبی استعمال سیگار و قلیان است. متاسفانه در جامعه ما قبح قلیان از میان رفته ولی باید متذکر شد که هر قلیان طی تحقیقاتی که توسط پزشکان بیمارستان مسیح دانشوری به عمل آمده معادل ۲۰ نخ سیگار اثرات سو خواهد داشت.
۳- کنترل فشار خون
بالا رفتن ناگهانی فشارخون، هم عاملی است برای سکته مغزی و هم علتی است برای سکته قلبی.
⚠️ توصیه: به بیماران فشار خون توصیه می شود چنانچه با مصرف داروهای ضد فشار خون کنترل خوبی از فشار داشته اند، از قطع دارو به هر علت دوری نمایید. بارها در اورژانس بیمارستان ها افرادی را دیده ام که به علت قطع ناگهانی داروهای ضد فشار خون، در اثر افزایش ناگهانی فشار دچار سکته مغزی و یا سکته قلبی شده اند.
۴- کنترل قند و دیابت
بیماری دیابت از مهمترین عوامل گرفتگی عروق قلبی است. این بیماری علاوه بر گرفتار کردن عروق قلب بر سایر عروق از جمله رگ های تغذیه کننده پا اثر گذاشته و باعث انسداد می شود. جهت کنترل قند با پزشک خود مشورت نمایید زیرا بالا بودن مداوم قند اثرات غیر قابل حبرانی را ایجاد خواهد کرد.
5_ پیشگیری و کنترل کلسترول خون بالا
کلسترول خون بالا یک عامل خطر اصلی برای بیماری قلبی است. پیشگیری و درمان کلسترول خون بالا شامل خوردن رژیم غذایی کم چربی و کلسترول اشباع شده و فیبر بالا، حفظ وزن مناسب و ورزش منظم است. همه بزرگسالان باید هر پنج سال یک بار سطح کلسترول خود را بررسی کنند.
6_ وزن سالم را حفظ کنید
وضعیت وزن سالم در بزرگسالان معمولاً با استفاده از وزن و قد برای محاسبه عددی به نام “شاخص توده بدن” (BMI) ارزیابی می شود. BMI معمولاً میزان چربی بدن را نشان می دهد. بزرگسالی که BMI 30 یا بالاتر دارد چاق محسوب می شود. اضافه وزن BMI بین 25 تا 29.9 است. وزن طبیعی BMI بین 18 تا 24.9 است. رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی منظم می تواند به حفظ وزن سالم کمک کند.
7_ مصرف الکل را محدود کنید
مصرف زیاد الکل خطر ابتلا به فشار خون بالا، حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد. افرادی که الکل می نوشند باید این کار را فقط در حد اعتدال و همیشه مسئولانه انجام دهند.
8_ علائم و نشانه های گرفتگی عروق قلب را بشناسید
درک عوامل خطر مرتبط با حملات قلبی می تواند به سالمندان کمک کند تا سلامت خود را آماده کرده و کنترل کنند. افراد بالای 65 سال بیشتر در معرض مشکلات قلبی هستند.
نویسنده: دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.