دکتر محمد حسین نجفی

پیش بینی می شود طی سال های آینده ایران با یک سونامی از بیماری های قلب و عروق و بالطبع عوارض آن رو به رو خواهد بود. پیشگیری از سکته قلبی در خواب امروزه بسیار حائز اهمیت است چرا که علت مرگ و میر ایرانیان دیگر تصادفات و سرطان نیست. متاسفانه به علت پایین بودن سطح آگاهی، بسیاری بر این باورند که حملات قلبی بصورت ناگهانی رخ میدهد. در صورتیکه عوامل زمینه ای زیادی در رخداد این فرایند نقش داشته که میتوان با رعایت آنها از سکته قلبی پیشگیری کرد.

پیشگیری از سکته قلبی در خواب

علت سکته قلبی در خواب

زمانی که ما می خوابیم، تمامی عضلات ما از جمله عضلات گردن و گلویمان ریلکس می کنند. اگر در ناحیه گردن خود بافت اضافه یا چربی داشته باشید، به مسیرهوایی فشار وارد می شود.این فشار  موجب فروریختن آن می شود. با فروریختن مسیر هوایی، مسیری که هوا به سوی ریه های شما حرکت می کند باریک می شود و به جای راحت حرکت کردن، فشرده می شود. این امر باعث می شود به هنگام خواب خروپف کنید و حتی تا صدبار در شب نیز تنفس شما به طور موقت قطع شود. محروم شدن مداوم بدن شما از اکسیژن، تأثیر منفی زیادی روی بدن شما دارد.

دیگر علت احتمالی حملات قلبی به هنگام خواب، اختلال آپنه خواب انسدادی مزمن می باشد. به طور معمول، فشار خون شما در شب افت می کند، اگر آپنه انسدادی خواب دارید، فشار خون شما ممکن است افت نکند و منجر به بالا رفتن فشار خون شود. با هر بار افت سطح اکسیژن خون، فشار خون شما افزایش پیدا می کند و موجب افزایش آدرنالین می شود. در نتیجه، فشار روی قلب افزایش پیدا می کند، زیرا باید سخت تر کار کند تا فشار خون را به سطح طبیعی برگرداند. همچنین فشار خون بالا می تواند منجر به عواقبی مانند حمله قلبی و سکته شود. در پژوهش منتشر شده ای در مجله آمریکایی گزارش شد که آپنه انسدادی خواب به طور مکرر در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مشاهده می شود.

 همچنین مشخص شد که آپنه انسدادی خواب در 52 درصد از موارد دیابت نوع 2، 80 درصد از موارد فشار خون مقاوم، 77 درصد موارد چاقی و 50 تا 60 درصد از بیماری های مختلف قلبی عروقی وجود دارد. فشار خون بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب به طور مکرر بالا می رود و همچنین خروجی قلب آنها کاهش می یابد. در نتیجه منجر به نارسایی قلبی می شود. یک برنامه ی خواب ناکافی نیز فرد را در خطر ابتلا به حمله قلبی در حین خواب قرار می دهد. با اینکه یک یا دو شب کم خوابی قابل تحمل است، اما به طور مداوم برنامه ی خواب نامنظم داشتن می تواند موجب مشکلات  جدی شود. 

پیشگیری از سکته قلبی در خواب

حال که می دانیم حملات قلبی در حین خواب شایع هستند، متخصصان، اقدامات پیشگیرانه ی خاصی را برای جلوگیری از وقوع آنها توصیه می کنند. حفظ یک سبک زندگی سالم از جمله:

_ یک رژیم غذایی سالم

– ورزش منظم

– سیگار نکشیدن

– کنترل هرگونه مشکلات سلامتی مزمن مانند: فشار خون بالا برای سلامت قلب از اهمیت زیادی برخوردار است.

_ همچنین کنترل هرگونه اختلال خواب و خواب کافی بر یک اساس منظم بسیار مهم است.

اقدامات لازم برای داشتن خوابی راحت

صرف نظر از اینکه سلامت قلبی عروقی شما باید در شرایط خوبی باشد، خواب شب خوب نیز ضروری است. سطح انرژی، توانایی فکر کردن به طور واضح و سلامت عمومی همگی با خواب خوب بهبود پیدا می کنند. تکنیک های ریلکسیشن را به کار بگیرید: برخی از روش های مفید برای افراد شامل:

_ تنفس عمیق

_یوگا

_ کشش آرام  و مراقبه ذهن 

_ به طور منظم فعالیت فیزیکی انجام دهید: ورزش منظم، به افراد کمک می کند در شب بهتر بخوابند.

همچنین  برنامه ی خواب منظم داشته باشید: یکی از مؤثرترین رویکردها برای تقویت خواب خوب، رفتن به رختخواب و بیدار شدن در یک ساعت مشخص است.

تشخیص اختلالات خواب:

افرادی که مشکلات خواب معمول مانند آپنه انسدادی خواب یا اینسومنیا (بیخوابی) را تجربه می کنند نسبت به سایر افراد بیشتر در معرض تجربه ی آریتمی های قلبی، تجمع پلاک، نارسایی قلبی و بیماری شریان کرونری قرار دارند. تشخیص اختلالات و مدیریت آنها برای بهبود کیفیت خواب لازم است

در طول روز نور کافی دریافت کنید:

نور خورشید باعث می شود بدن ما ملاتونین تولید کند. ملاتونین، یک هورمون طبیعی در بدن است که به حفظ نظم چرخه خواب و بیداری کمک می کند و افراد باید از نور مصنوعی به ویژه قبل از رفتن به رختخواب دوری کنند.

محرک های مختل کننده ی خواب را به حداقل برسانید:

مصرف الکل، غذاهای سرشار از چربی یا شکر و کافئین باید در شب پرهیز شود، زیرا خواب را مختل می کنند. استفاده زیاد از وسایل الکترونیکی نیز می تواند خواب را مختل کند.

اضطراب و استرس را کنترل کنید:

استرس های روزانه می توانند خوابیدن را دچار مشکل کنند. زمانی که افراد خوشبین و مثمر ثمر باشند، بهتر می توانند بخوابند.

یک فضای خواب راحت ایجاد کنید:

از تاریک، آرام بودن و دمای مناسب اتاق اطمینان حاصل کنید و نیازمندی های لازم برای راحتی و دمای مناسب را فراهم کنید.

نویسنده: دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.5/5 - (4 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر