دکتر محمد حسین نجفی

درمان چربی خون بالا | برای چربی خون چی خوبه؟

درمان چربی خون بالا از اهمیت بالایی برخوردار است. اما ببینم چربی خون چیست؟ چربی خون عبارت است از بالا رفتن مقدار تری‌گلیسرید یا کلسترول از مقدار طبیعی خود. سلول های چربی در خون به پروتئین ها می پیوندند و لیپو پروتئین ها را می سازند. لیپوپروتئین ها از آن جهت اهمیت دارند که تامیین کننده ی انرژی سلول ها هستند و شامل کلسترول و تری گلیسیرید می باشند.

چربی خون نرمال چند است؟

سطح طبیعی چربی‌ خون کمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی لیتر است.

مقدار مناسب چربی HDL

در مردان بیشتر از ۴۰ میلی‌گرم در دسی لیتر و در زنان بیشتر از ۵۰ میلی‌گرم در دسی لیتر

مقدار مناسب چربی LDL 

کمتر از ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی لیتر. برای افراد مبتلابه دیابت یا بیماری‌های قلبی عروقی کمتر از ۷۰میلی‌گرم در دسی لیتر

نرمال تری گلیسیرید 

کمتر از ۱۵۰ میلی‌گرم در دسی لیتر

انواع چربی خون

سه نوع کلسترول در خون وجود دارند:

۱. کلسترول با چگالی بالا ( HDL )

به HDL گاهی “کلسترول خوب” نیز می گویند زیرا مانع از تشکیل کلسترول در ساختار در شریان ها می شود.

۲. کلسترول با چگالی کم ( LDL )

به LDL “کلسترول بد” می گویند چرا که سطح LDL بالا می تواند خطر حمله ی قلبی یا سکته را افزایش دهد.

۳. کلسترول با چگالی بسیار پایین (VLDL)

تری گلیسیرید نیز وجود دارد که رایج ترین نوع چربی در بدن است و جزء اصلی VLDL و شیلو میکرون نیز محسوب می شود. این چربی از طریق غذا وارد بدن می شود و هم‌چنین مقداری از آن در بدن ساخته می شود. بیشترین نوع چربی است که در خون جابجا می شود.

چربی خون 230 و چربی خون بالای 500

سطوح بالای تری گلیسیرید با خطر بیشتر بیماری قلبی و گرفتگی عروق قلب مرتبط است. در اینجا محدوده های بزرگسالان آمده است:

سطح نرمال: 

کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر

حد مرزی: 

150 تا 199 میلی گرم در دسی لیتر

سطح بالا:

200 تا 499 میلی گرم در دسی لیتر

خیلی زیاد:

بالای 500 میلی گرم در دسی لیتر

قطعا هرچه این مقدار بالاتر باشد احتمال گرفتگی عروق و بیماری های قلبی در شما افزایش می یابد. بسته به نتایج آزمایش شما، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی تصمیم می‌گیرد که آیا برای کاهش کلسترول خود به تغییراتی در سبک زندگی یا داروهایی نیاز دارید. نتایج و اهداف شما با توجه به سن و سلامت شما متفاوت خواهد بود. اگر فشار خون بالا یا دیابت دارید، در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستید. ممکن است مجبور شوید برای کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید خود دارو مصرف کنید.

بهترین درمان چربی خون چیست؟

بهترین درمان چربی خون چیست؟

تغییر سبک زندگی ممکن است تنها کاری باشد که برخی افراد برای بهبود کلسترول خود باید انجام دهند. برای افراد دیگر، این کافی نیست و نیاز به دارو دارند. کارهایی که می توانید انجام دهید عبارتند از:

درمان دارویی چربی خون

افرادی که برای درمان کلسترول بالای خود به دارو نیاز دارند معمولا از استاتین استفاده می کنند. ارائه دهنده شما ممکن است نوع دیگری از دارو را سفارش دهد. اما در بیشتر مواقع داروی تجویزی برای چربی خون از دسته های زیر است:

1_ استاتین‌ ها

گروهی از داروهای کاهنده ی کلسترول خون هستند که با مهار آنزیم HMG-CoA reductase عمل می‌کنند. استاتین‌ها معمولا در پیشگیری بیماری‌های قلبی عروقی ناشی از افزایش چربی خون استفاده می‌شوند. مانند آتورواستاتین، سیمواستاتین، فلوواستاتین، لووستاتین

2_ نیاسین

نیاسین همان ویتامین B3 است. این دارو سبب کاهش کلسترول کل، LDL (کلسترول بد) و تری گلیسرید می شود. هم چنین سطح HDL ) کلسترول خوب ) را افزایش می دهد.

3_ رزین های صفراوی

این داروها باعث دفع کلسترول از بدن می شوند و در دستگاه گوارش جذب نمی شوند و در آنجا به کلسترول متصل می شوند. مانند کلستیرامین، کلستیپول و کلسولام

4_ اسید فیبریک ها

این دارو ها ویژه ی کاهش تری گلیسیریدها هستند و کمتر باعث کاهش کلسترول HDL می شوند. مانند ژمفیبروزیل، کلوفیبرات و فنوفیبرات

درمان گیاهی چربی خون بالا چیست؟

برای درمان خانگی چربی خون بهتر است در رژیم غذایی خود موارد زیر را بگنجانید:

۱- آویشن

آویشن دفع کننده ی رطوبت از بدن است و می تواند چربی خون را کاهش دهد.

۲- سیاه دانه

مصرف روزانه یک قاشق چای خوری سیاه دانه ی پودر شده می‌تواند در کاهش چربی خون تأثیر داشته باشد.

۳- مصرف سبزیجات

سیر، گشنیز، جعفری و شوید در کاهش چربی و کلسترول خون مفید هستند.

۴- زنجبیل

دم کرده پوست نارنگی و زنجبیل نیز می‌تواند موثر باشد.

۵- مصرف عناب

دم کرده ی عناب نیز در کاهش چربی خون موثر است.

۶- درمان چربی خون با سماق

سماق به همراه غذا به دلیل تأثیراتی که روی صفرا می گذارد، می‌تواند تأثیراتی در پایین آوردن چربی خون داشته باشد.

۷- درمان چربی خون با روغن زیتون

این روغن چربی‌های مضر خون (کلسترول و تری گلیسرید) را کاهش و چربی مفید خون (HDL) را افزایش می‌دهد. یبوست را برطرف می‌کند. رسوبات عروقی قلبی را پاک می‌کند.

۸- درمان چربی خون با گریپ فروت

مصرف روزانه یک عدد گریپ فروت سبب کاهش حدودا ۱۱ درصد کلسترول خون می شود.

۹- درمان چربی خون با چای سبز

چای سبز یکی از موثرترین مواد غذایی در کاهش کلسترول است.

اگر با تغییر در شیوه ی زندگی و رژیم غذایی، هم چنان چربی خونتان بالا بود با مشورت پزشکتان از دارو های موجود برای کاهش چربی خون استفاده کنید که تعدادی از آنها در زیر آورده شده است.

عوارض چربی خون بالا چیست؟

  • بیماری های قلبی عروقی
  • نارسایی کلیه
  • کبد چرب
  • التهاب حاد پانکراس

بالا بودن میزان چربی خون یکی از مهمترین عوامل برای ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب و بروز سکته قلبی است. چربی خون بیش از حد باعث می شود که به تدریج در دیواره عروق رسوب کند و به تدریج جریان خون عروق مخصوصاً عروق قلبی کم شود و نهایتاً قطع گردد. 

به دنبال این روند عضله قلب مستعد سکته های قلبی و انفارکتوس قلبی می شود. در این میان LDL مهمترین نقش را بازی می کند. LDL با ایجاد لخته ای روی دیواره شریان های قلب باعث تنگ تر شدن شریان و در نهایت بسته شدن آن می شود. سکته ی مغزی که می تواند منجر به مرگ شود.

علائم چربی کبد چیست؟

وجود کمی چربی در کبد طبیعی است. ولی اگر بیش از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کبد از چربی شده باشد، دچار بیماری کبد چرب هستید. این بیماری اغلب در ابتدا هیچ نشانه‌ای ندارد. اما به مرور زمان، ممکن است دچار مشکلاتی شوید مانند: 

  • احساس خستگی
  • کاهش وزن
  • کاهش اشتها
  • ضعف و خستگی
  • تهوع و استفراغ زیاد
  • دشواری در تمرکز
  • تیرگی هایی در پوست گردن یا زیر بغل

خستگی

کنترل چربی خون

اولین قدم کاهش سطح LDL و تری گلیسیرید و بالا بردن سطح HDL در خون است. برای این کار داشتن رژیم غذایی کم چرب و ورزش و فعالیت منظم و مداوم مهمترین اقدام است. اگر چه بسیاری از افراد علاوه بر این نیاز به استفاده از دارو نیز دارند.

غذاهایی مثل گوشت قرمز، دل و جگر، کله پاچه، شیر محلی، کره، زرده تخم مرغ، پنیر چرب یا خامه ای و بستنی میزان چربی بالایی دارند. در مقابل غذاهایی مثل ماهی، مرغ و گوشت سایر پرندگان، شیر بدون چربی، میوه ­ها و سبزی ­های تازه بریا افرادی که چربی خون بالا دارند، مناسب تر هستند و نقش مهمی در کنترل چربی و فشار خون دارند. روش پخت غذا نیز در این دسته از بیماران اهمیت دارد بطوریکه کباب کردن، آب پز کردن یا بخار پز کردن روش طبخ مناسب تری برای ایشان محسوب می گردد.

در صورتیکه برای کنترل چربی خون شما علاوه بر رعایت رژیم فوق دارو نیز تجویز شده است، باید داروها را مرتب مصرف کرده و هر سه ماه یکبار چربی خون خود را اندازه گرفته و در جدول مخصوصی که در آخر کتابچه آمده یادداشت کرده و در مراجعه بعدی به پزشک خود نشان دهید.

درمان کلسترول بالا

در صورتی که به کلسترول بالا مبتلا باشیم چه اقداماتی لازم است که انجام بدهیم؟ به طور کل دو نوع کلسترول در بدن انسان وجود دارد که از آنها با نام های کلسترول خوب (HDL) و کلسترول بد (LDL) یاد می شود. آنچه معمولا معیار پزشکان قلب، برای درمان کلسترول است، عدد کلسترول بد یا همان LDL می باشد. به طور کل، آستانه ی درمانی برای این کلسترول، بستگی به شرایط بیمار دارد.

مثلا در بیمارانی که قبلا دچار سکته ی قلبی شده اند، توصیه می شود این عدد تا زیر 55 کاهش یابد، در حالی که در یک فرد سالم و جوان و بدون هیچ بیماری زمینه ای، شاید حتی ارقام 160-170 نیز برای ما قابل قبول باشند. درمان کلسترول بالا به طور کل شامل دو بخش دارویی و غیردارویی هستند. بخش دارویی به صورت استفاده از داروهای خانواده ی استاتین ها هستند. (مثل آتورواستاتین و روزوواستاتین) از روش های غیردارویی نیز، رژیم غذایی کم نمک و کم چرب و مبتنی بر میوه و سبزیجات و هم چنین ورزش منظم به صورت روزانه حداقل سی دقیقه، توصیه می گردد.

توصیه می کنیم اگر به دنبال درمان فوری و اورژانسی فشار خون بالا هستید به مقاله درمان قطعی فشار خون بالا مراجعه کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق 

شما نیز می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

3.7/5 - (64 امتیاز)
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حبیب یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی همسر من۲سال پیش آزمایش داد چربی خونش بالا بود حدود ۲۵۰ اینا بود بهش قرص دادم مصرف کرد دوباره نرفت آزمایش بده و قرص دیگه نمی خوره الان حدود ۱سال هست وقتی صبح از خواب پا میشه پشت سرش درد می‌کنه و بع۱ی وقتا دستاس خواب میاره و گز گز می‌کنه حجامت رفته بود تو خونش چربی داشت چه قرصی بخوره ؟ با این وضعیت دکتر نمیتونه بره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام

      این علائم به چربی خون ارتباطی نداره باید جهت سر درد به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید برای چربی باید آزمایش دهید و عکس آزمایش را بفرستید

  • تصویر کاربر دریا پنجشنبه ۱۵ اسفند ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر
    آقای دکتر، همسر من در طول روز ناگهان عرق سرد میکنه سرش گیج میره سست و بی حال میشه، سقف دهنش یخ میکنه ، البته این حالت بیشتر شبها تو خواب اتفاق میفته ولی سقف دهنش در طول روز یخه، جدیدا آزمایش داده میانگین سه ماهه قندش لب مرزِ
    تری گلیسیرید: 612
    HDL:31
    LDL: 105
    دو سال پیش هم تری گلیسیریدش 200 تا بالا بود دکتر بهش فنوفیبرات ۲۰۰ داد،
    سوالم اینه الان هم فنوفیبرات ۲۰۰ روزی یک بار بخوره؟
    ازونجایی که پدر و مادر ایشون هر دو سابقه قند و چربی و فشار خون و گرفتگی عروق دارن ، امکانش هست علائم ایشون از قند باشه ؟
    ایشون نیاز به تست ورزش و اکو دارن؟
    شما تو مطبتون انجام میدین خودتون؟
    ممنونم ازتون آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۵ اسفند ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      فنوفیبرات روزی یک عدد استفاده کنند و رژیم غذایی بگیرند و ورزش کنند

      این علائم می تونه اضطرابی باشه و پانیک باشه اگر اضطراب دارند به روانپزشک مراجعه کنند

      برای بررسی بیشتر قلب هم بهتره هم  اکو و هم تست  ورزش انجام بدن

  • تصویر کاربر مریم جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب من به دنبال یک رژیم پروتئینی برای اولین بار کلسترول ldl و توتال بالا بود میشه من روراهنمایی بفرمایید که دقیقا به چه دکتری مراجعه کنم و چه چیزی استفاده کنم ؟ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      رژیم غذایی تان را تغییر بدید

      با متخصص تغذیه مشورت کنید و سه ماه بعد آزمایش بدید

  • تصویر کاربر P88 جمعه ۲ اسفند ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام آقاى دكتر من شنيدم هركس عمل قلب باز انجام دهد بعد هم مشكل كيسه صفرا پيدا ميكند كه آن را هم بايد عمل كند اما مقاله هاى زيادى مطالعه كردم وهيچ مطلبى در مورد تاييد اين موضوع پيدا نكردم لطفا مرا آگاه كنيد . چون من تازگى عمل قاب باز انجام دادم اما مشكلى در شكم خود ندارم كه به بيمارى ربط دهم . از توضيحات شما صميمانه سپاسگزارم .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲ اسفند ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      اگر بیماری کیسه صفرا داشتته باشید و نیاز به جراحی باشه بعد از چند ماه از عمل قلب میشه عمل کرد

  • تصویر کاربر مجتبي دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر
    بنده هر بار آزمايش ميدم تري گليسيريدم ٣٠٠ هست ولي آنزيم هاي كبدي و LDL و HDL و چربي خونم نرمال هست
    حتي قرص جم فيبروزيل هم مصرف كردم فرقي نكرد
    علت را خواستم بدون چي هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      فنوفیبرات ۱۰۰ عصرها یک عدد مصرف کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    چربی خون بالا دارم
    راه درمان چگونه است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام.باید ورزش کنید رژیم بگیرید و کاهش وزن داشته باشید و ا.ر بعد از ۳ ماه همچنان بالا بود دارو شروع کنید

  • تصویر کاربر جعفر جمعه ۱۱ بهمن ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.بنده دارای سطح بالای تریگلیسیرید حدود ۳۰۰۰ و کلسترول ۷۰۰ هستم در غذا خوردن هم مراعات میکنم حتی مدت ۴ ماه گیاه خواری کردم ولی اصلا چربی پایین نیومد فقط با قرص رزواستاتین ۴۰ تنظیم شد ولی بعد از اتمام قرصها دوباره به همون حالت برگشت. من باید چه روشی جهت کنترل این موضوع پیش بگیرم. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۱ بهمن ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      احتمالا مشکل ژنتیکی چربی دارید و باید دارو مداوم مصرف کنید

  • تصویر کاربر سعید شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر
    بنده ۳۰ ساله ۱۷۸ قد و ۸۱ کیلو وزن دارم.جدیدا آزمایش چکاپ خون دادم
    قند ناشتا ۹۸
    کلسترول ۲۵۰
    ال دی ال ۱۷۲
    اچ دی ال ۴۷
    تری گلیسیرید ۱۵۷
    ast 180
    alt 120
    درضمن ۲ هفتس بدنسازی کار میکنم و شب قبل از آزمایش هم باشگاه رفتم
    ۸ ماهه کاشت مو کردم و قرص ویتامین مو میخورم
    با توجه به اینکه حال عمومیم خوبه آیا علت بالا بودن آنزیم های کبدی من مساله خطرناکیه؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      چربی خون بالاست و باید درمان بشه

      علل بالا رفتن انزیم قلب بسیار زیاده و لازمه یک بررسی کامل انجام بشه

      باید به فوق گوارش مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهردادیان یکشنبه ۱ دی ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 130 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عمل دی وی تی انجام دادم و دارو تزریقی به مدت ۱۵ روز و قرص پراداکسا ورم ساق پام نخوابیده و سفته اگه دوباره دی وی تی انجام بدم ولی تغییر نکنه چاره چبه خیلی نگران عواقبشم ممنونم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱ دی ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      احتمالا دچار نارسایی وریدی هستید

      باید معاینه شوید

  • تصویر کاربر رعنا پنجشنبه ۷ آذر ۹۸( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید مادرم 50 سالشه اسفند 97 آنژیوپلاستی شدن و استنت گذاری شدن،قرص های متورال،آملودیپین،آ اس آ، و پلاویکس ،لگزاتان،آمپروزولام مصرف میکنن دکتر براشون آزمایش نوشتن همه چیش خوبه فقط vldl عددش 46 هست که تو آزمایش H زده و مقدار ldl و hdl نرماله،میخواستم ببینم مشکلی دارن؟و اینکه بالا بودن آنزیم های کبدی بدلیل مصرف قرص هست چون همین قرصارو مصرف کردن و آزمایش دادن؟ممنون میشم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۷ آذر ۹۸( 3 سال پیش)

      سلام

      مشکلی نیست

      افزایش انزیم بخاطر استاتین هست و اگر کمتر از سه برابر نرمال باشه  مشکلی نیست

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر