دکتر محمد حسین نجفی

 

آمبولی مایع آمنیوتیکآمبولی مایع آمنیوتیک (AFE) یکی از عوارض بارداری است که میتواند شرایط خطرناکی همچون ایست قلبی را به بار آورد. در این شرایط مادر ، کودک یا هردو متاثر خواهند شد.

بیماری آمبولی مایع آمنیوتیک چیست؟

آمبولی مایع آمنیوتیک زمانی رخ می دهد که مایع آمنیوتیک یا مایعی که جنین را احاطه کرده “سلولهای جنینی، موها یا چیزهای دیگر” وارد خون مادر شود. این شرایط به ندرت ایجاد می شود. اگرچه تخمین ها کم وزیاد دارند، طبق آمار حاصل ازموسسه AFE این عارضه از هر ۱۵۲۰۰ بارداری یک مورد را درگیر می کند، با این وجود دلیل اصلی مرگ در دوران بارداری یا مدت کوتاهی بعد از زایمان می باشد. پیشگیری از آمبولی مایع آمنیوتیک ممکن نیست و دلیل اصلی بروز آن تاکنون به اثبات نرسیده است.

چه عواملی سبب ایجاد آمبولی مایع آمنیوتیک شود؟

آمبولی مایع آمنیوتیک می تواند در دوره ی بارداری یا اندکی بعداز تولد در هر دو مورد زایمان طبیعی و سزارین اتفاق افتد. در موارد نادر در طی سقط  جنین یا برداشت نمونه از مایع آمنیوتیک برای آزمایش (آمنیوسنتز) رخ می دهد. وقتی که مایع آمنیوتیک به جریان خون مادر وارد می شود یک واکنش نامطلوب ایجاد می گردد که دلیل ایجاد این واکنش مشخص نیست. بررسی های اخیر میزان بروز ۱ در ۸۰۰۰ زایمان تا ۱ در۸۰۰۰۰ زایمان را ارائه می دهد.

علائم آمبولی مایع آمنیوتیک چیست؟

در مرحله ی اول معمولا ایست قلبی و قطع سریع تنفس رخ می دهد. ایست قلبی همراه با از بین رفتن هوشیاری و قطع تنفس است. قطع سریع تنفس نیز زمانی روی می دهد که ریه های شما نتوانند اکسیژن کافی برای خون تهیه کنند و یا کربن دی اکسید را ازآن بزدایند. در نتیجه تنفس بسیار با سختی انجام می گیرد. علائم احتمالی دیگر شامل:

-بدریختی جنین ( که علائمش شامل تغییراتی در ضزبان قلب جنین یا کاهش حرکتش در رحم)

-حالت تهوع

-استفراغ

-استرس شدید

-رنگ پریدگی پوست

-تشنج

زنانی که بعد از این علائم زنده می مانند، فاز هموراژیک را بروز می دهند.  این مرحله هنگام خونریزی زیاد چه جفت جدا نشده باشد و چه در طی عمل سزارین جدا شود، رخ می دهد.

بیماری آمبولی مایع آمنیوتیک چقدر خطرناک است؟

آمبولی مایع آمنیوتیک می تواند کشنده باشد؛ بخصوص در مرحله ی اول. بیشترین موارد مرگ بدلیل ایست ناگهانی قلب، از دست دادن خون زیاد، مشکل تنفسی حاد یا از کار افتادگی چند اندام اتفاق می افتد. معمولا ۵۰ درصد از موارد مرگ در طی یک ساعت بعد از شروع علائم رخ می دهد.

درمان آمبولی مایع آمنیوتیک چیست؟

۱- درمان آمبولی مایع آمنیوتیک در مادر

درمان آمبولی مایع آمنیوتیک شامل کنترل علائم و جلوگیری از بروز کما و یا مرگ می باشد. اکسیژن درمانی یا دستگاه تهویه می تواند به بهبود شرایط تنفس فرد کمک کند. اطمینان از وجود اکسیژن کافی بویژه از نظر کافی بودن اکسیژن برای جنین مهم است. اگر کاتتر رگی در ریه های فرد باشد، پزشک وضعیت قلب را می تواند بررسی کند. دارو برای کنترل فشار خون نیز محتملا مصرف خواهد شد. انتقال پلاسما و پلاک های خونی برای دفعات متعدد برای جایگزینی خون از دست رفته در مرحله هموراژیک نیز لازم می باشد.

۲- درمان آمبولی مایع آمنیوتیک در نوزاد

پزشک کودک را نیز از نظر وجود ناهنجاری ها بررسی خواهد کرد. کودک ممکن است قبل از اینکه مادر به وضعیت متعادل برسد به دنیا بیاید که شانس زنده ماندنش را افزایش می بخشد. در برخی مواقع کودک در بخش مراقبت های ویژه نگهداری می شود تا از نزدیک تحت مراقبت باشد.

عواقب آمبولی مایع آمنیوتیک برای مادر و نوزاد چیست؟

۱- عواقب آمبولی مایع آمنیوتیک در مادر

نرخ مرگ ومیر برای مادران متفاوت است. گزارش های اخیر نشان دهنده ی مرگ ۶۰ درصدی مادران است اگرچه مطالعات اخیر این عدد را ۲۷درصد اعلام کرده است. زنانی که زنده می مانند، عوارض طولانی مدتی خواهند داشت مانند:

  • کم شدن حافظه

  • از دست دادن عملکرد یکی از اندام ها

  • آسیب قلبی موقت

  • مشکلات سیستم عصبی

  • برداشتن رحم

  • آسیب به غدد هیپوفیز

مشکلات روانی نیز ممکن ایجاد شود؛ بخصوص زمانی که کودک زنده نماند که این عارضه سبب ایجاد افسردگی پس از زایمان می شود.

۲- عواقب آمبولی آمنیوتیک در نوزاد

۲۰ الی ۲۵ درصد نوزادان با AFE زنده نمی مانند و آنهایی که زنده می مانند، مشکلاتی مادادم العمر یا بلند مدت خواهند داشت. از جمله:

  • مشکلات متوسط تا شدید سیستم عصبی

  • عدم اکیژن رسانی کافی به مغز

  • فلج مغزی که سبب آسیب مغزی و سیستم عصبی می شود.

آیا آمبولی مایع آمنیوتیک قابل پیشگیری است؟

آمبولی مایع آمنیوتیک قابل پیشگیری نیست و پزشکان درمورد پیش بینی شدت و زمان آن ناتوان اند. اگر فرد قبلا دچار این عارضه شده و تمایل به بارداری مجدد دارد، باید با پزشک متخصص زنان مشورت کند. پزشک درمورد خطرات احتمالی بارداری صحبت خواهد کرد و اگر فرد باردار باشد، باید تحت مراقبت قرار گیرد.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

4.7/5 - (4 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Gaa چهارشنبه ۱۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    دنبال مقاله ای در مورد بیماری های نارسایی قلب(HCM )میگردم. برای تشخیص یا کمک به بیماران توسط پردازش سیگنال های قلبی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالا در نت میتونید پیدا کنید

  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۲۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    آقای دکتر بنده میخواستم استخدام بشم دکتری منو معاینه کرد و منو رد کردند چندتا دکتر دیگه در شهر خودمان هم رفتم ولی هرکدامشان یه چیزی گفتن یکی گفت بلوک شاخه ای راست یکی گفت پمپاژ کم قلب و نیاز به جراحی در آینده و... میشه بنده رو در این مورد راهنمایی بفرمایید.خدا خیرتون بده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      این نوار بلوک شاخه ای داره ولی چیز مهمی نیست

  • تصویر کاربر عباس جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشیددختری دارم که 7سال داردو گاهی اوقات احساس میکنم قلب وی بیش ازحدتندمیزند.درحال حاضردر1دقیقه 95مرتبه قلب دخترم تپش داردآیااین تپش قلب عادی است؟ودرچه صورتی بایدبه متخصص مراجعه کنیم ؟باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      این تعداد ضربان در بچه ها طبیعی هست

  • تصویر کاربر سید شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    پدرم دارای بیماری نارسایی قلبی و برای پدرم icd دو حفره ای گذاشتیم,اکو قلب پدرم قبل از عمل ای سی دی 25 درصد بود,ایا بعد از عمل و گذاشتن ای سی دی اکو قلب افزایش پیدا میکنه یا نه همون اکوی قبله؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      Icd تاثیری در افزایش عملکرد نداره و فقط برای جلوگیری از مرگ ناگهانی هست

  • تصویر کاربر nil دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ببخشید ی سوال داشتم بزرگ شدن خفیف قلب ک بر اثر آریتمی قلبی و استرس ایجاد شده باشه چیز مهمیه آیا با دارو حل میشه؟؟پدر من ۶۰ سالشونه دچار این بیماری شدن مدتی ام بود ک تنگی نفس همراه با تورم پاها و شکم داشتن در ضمن دکتر واسشون اکو مری نوشتن اکو مری واسه مشکلات جدی داده میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بستگی به علت و شدت د

      و شرایط دیگر بیمار داره

      باید بیمار و مدارک دیده شوند تا بشه نظر داد

  • تصویر کاربر تارا جمعه ۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    سلام،آقاي دكتر من تو هفته ٣٤ بارداري افتادم و تشخيص در رفتگي كشكك زانو داده شد، دكتر ارتوپد از قصور داروي ضد انعقاد ندادن، يك هفته بعد من با تشخيص پزشك زنان شروع كردم به تزريق انوكساپارين ٤٠٠٠ ، الان سه روزه درد دست چپ و پشت دارم و بي اشتهام و بعضا بالا ميارم، هفته ٣٥ بارداريم الان، به بيمارستان مراجعه كردم ميگن تپش قلب بالاست و چيز ديگه نشون نميده، اما حالم اصلا خوب نيست؟ به نظر شما بخاطر دير اقدام كردن به داروي ضد انعقاد احتمال لخته خون قلب يا آمبولي ريه هست؟ علائمم در حال حاضر تپش قلب نا منظم از ١١٠ تا ١٤٠ ، درد پشت و دست و شانه چپم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بدون معاینه و اکو نمیشه نطر داد

      باید جهت معاینه و بررسی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۰ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    ابتدا تشکر می کنم بابت توجه به سوال قبلی من. سوال جدید من این است که اگر خدای نکرده در اکوی بعدی اندازه EF پایین تر از اندازه 50 باشد، چه تمهیدی موجود دارد تا درمان قطع نشود. من بسیار نگران این موضوع هستم. یادآوری می کنم که مادر من خانم 63 ساله ای هستند که تحت درمان برست کنسر متاستاتیک به استخوان با هرسپتین هستند و متاسفانه اندازه EF در حدود 50 است و کارودیلول و انالاپریل استفاده می کنند.
    همچنین می خواستم بدونم که آیا فعالیت بدنی مثل پیاده روی می تواند در افزایش EF موثر باشد.
    بسیار بسیار ممنونم آقای دکتر و منتظر پاسخ شما هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۰ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      میشه داروهای جایگزین استفاده کرد

      ممکنه ولی نه لزوما

  • تصویر کاربر پرناز دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 557 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.
    همسر من هفته گذشته درد قفسه سینه داشت ، به پزشک مراجعه کردیم ، احتمال حمله قلبی دادن، با آزمایشات رد شد ، اما در نوار قلب تشخیص rbbb دادند. پزشک درخواست اکومری داد که نرمال گزارش شد و بعد درخواست سی تی آنژیو شد ، انجام دادیم و تنها بریچ ماسل گزارش شد ، الان علت rbbb چیه و درمانی دارد ؟ ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بلوک شاخه ای در برخی افراد بطور مادرزادی وجود داره و دلیل بر بیماری نیست و جای نگرانیرنداره

    2. تصویر کاربر پرناز دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      با تشکر از شما
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      خواهش میکنم

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Z شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 136 مشاهده پرسش
    بیمار قلبی که دکتر گفته ۱۵ درصد قلبش بیشتر کار نمیکنه ۱ بار انژیو انجام داده، ودکتر الان گفته نه بالون نه باتری نه انژیو ب طور کلی هیچکاری نمیشه براش انجام داد وارفارین و اکسابین هم مصرف میکنه اصلا همچنن چیزی میشه؟ والان باید چیکار کنه خواهش میکنم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید بیمار و مدارک دیده شوند تا بشه نظر داد

  • تصویر کاربر پیمان یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    با سلام
    سه شب پیش به خاطر موضوعی دچار استرس شدم و این وضعیت حدود بیست دقیقه ادامه کرد. بلافاصله بعد از رفع علت و گریه هیجانی، از ناحیه مفصل فک (سمت راست صورت) دچار درد و گرفتگی شدم که بعد از استحمام مقداری بدتر شد اما بعد از دو مرحله کمپرس آب گرم تا هشتاد درصد افت کرد و از بین رفت. میخواستم بدانم آیا این مورد ربطی به قلب یا سکته قلبی دارد؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ممکنه

      باید به پزشک قلب مراجعه کنید و تست ورزش انجام دهید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر