دکتر محمد حسین نجفی

ضربان قلب سریع یا تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای (PSVT)

تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای (ناگهانی) یا PSVT دوره ای از ضربان قلب سریع است که در بخشی از قلب (بالای بطن ها) شروع می شود.  تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای به طور کلی تهدید کننده حیات نمی باشد، اما در صورت وجود اختلالات قلبی دیگر، می تواند به نارسایی احتقانی قلب یا آنژین منجر شود.

علت تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای

به طور معمول، حفره قلب (دهلیز و بطن) به شیوه ای هماهنگ انقباض می یابد. انقباضات توسط یک سیگنال الکتریکی، در منطقه ای از قلب به نام گره سینوسی (گره SA) آغاز می شود. سیگنال از طریق حفره های بالایی قلب (دهلیز) حرکت می کند و دهلیز شروع به انقباض کرده، سپس این سیگنال به طرف پایین قلب حرکت کرده و به حفره های پایینی (بطن) پیام انقباض را منتقل می کند. ضربان سریع قلب از PSVT ممکن است با اتفاقاتی شروع شود که در مناطقی از قسمت بالای حفره های پایینی قلب (بطن ها) رخ می دهد.

تاکی کاردی

زمانی که دوز داروهای قلبی مانند دیژیتالین بسیار بالا می رود امکان رخداد تاکی کاردی فوق بطنی بیشتر میشود. همچنین می تواند با یک بیماری شناخته شده به نام سندرم ولف پارکینسون وایت رخ دهد که اغلب در افراد جوان و نوزادان دیده می شود.

موارد زیر احتمال تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای را افزایش می دهند:

  • مصرف الکل
  • استفاده از کافئین
  • مصرف مواد مخدر
  • سیگار کشیدن

علایم تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای

علائم ضربان قلب سریع اغلب به طور ناگهانی شروع و متوقف می شوند. آنها می توانند برای چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشند. علائم تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای عبارتند از:

-اضطراب

-تنگی قفسه سینه

-تپش قلب (احساس تپش قلب)، اغلب با سرعت بالا و یا نامنظم

-نبض سریع

-تنگی نفس

سایر علائمی که می تواند با این شرایط رخ دهد عبارتند از:

  • سرگیجه
  • غش کردن

روش های تشخیص تاکی کاردی فوق بطنی

معاینه فیزیکی در طول یک دوره PSVT یک ضربان قلب سریع نشان خواهد داد. همچنین ممکن است پالس قوی در گردنتان را هم نشان دهد. ضربان قلب ممکن است بیش از ۱۰۰ و حتی بیش از ۲۵۰ ضربه در دقیقه (BPM) باشد و در کودکان به ضربان قلب بسیار بالا منجر می شود. ممکن است نشانه ای از گردش خون ضعیف مانند سبکی سر وجود داشته باشد. بین حملات تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای، ضربان قلب طبیعی است (۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه).

در طول نوار قلبی علایم، تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای را نشان می دهند. یک مطالعه الکتروفیزیولوژی (EPS) ممکن است برای تشخیص دقیق و جهت پیدا کردن بهترین درمان مورد نیاز باشد.

از آنجا که تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای گهگاه رخ می دهد، برای تشخیص آن افراد ممکن است نیاز به پوشیدن یک هولتر مانیتورینگ ۲۴ ساعته داشته باشند و برای مدت زمان طولانی تر، نوار دیگری از دستگاه ثبت ریتم ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

many-times-heart-beat-day_55e78b7fbeb0bff6

راه درمان psvt یا تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای

اگر تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای تنها یک بار رخ دهد و شما علائم و یا سایر مشکلات قلبی نداشته باشید ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. شما می توانید تکنیک های زیر را برای قطع ضربان قلب سریع در طول یک دوره تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای امتحان کنید:

۱- مانور والسالوا: حبس نفس در هنگام انجام ورزش های قدرتی از جمله بدنسازی و وزنه برداری باعث ایجاد این پدیده می شود. برای این کار، تا جایی که می‌توانید نفس خود را نگه دارید.

۲- در حالی که نشسته اید با خم کردن قسمت بالای بدن تان به سمت جلو سرفه کنید .

۳- آب یخ بر روی صورت خود بپاشید.

به یاد داشته باشید که شما باید از سیگار کشیدن، مصرف کافئین، الکل، و مواد مخدر اجتناب کنید. درمان اورژانسی برای به حالت عادی برگرداندن سرعت ضربان قلب شامل موارد زیر است:

  • شوک قلبی ( کاردیوورژن )، با استفاده از شوک الکتریکی
  • تزریق داروهای ورید

درمان طولانی مدت تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای مکرر

۱- فرسایش قلبی یا ابلیشن روشی است که برای از بین بردن مناطق کوچک در قلب تان که ممکن است باعث تند شدن ضربان قلب شده است، استفاده می شود. در حال حاضر درمان انتخابی برای تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای همین روش است.

۲- داروهای روزانه برای جلوگیری از تکرار دوره

۳- ضربان ساز یا پیس میکر به منظور برطرف کردن ضربان قلب سریع (در مواقعی که کودکان مبتلا به PSVT به هر درمان دیگری پاسخ ندهند، این روش مورد استفاده قرار می گیرد)

۴- جراحی برای تغییر مسیری در قلب که سیگنال های الکتریکی را ارسال می کند. این مورد ممکن است زمانی توصیه شود که افراد به جراحی های دیگر قلبی نیاز داشته باشند.

چه زمانی به یک متخصص پزشکی مراجعه کنیم؟

در صورت ابتلا هر یک از شرایط زیر به اورژانس یا پزشک مراجعه کنید:

-شما یک احساس ضربان قلب سریع داشته و علائم شما درطی چند دقیقه به پایان می رسند.

-اگر شما دارای سابقه تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای هستید و این دوره ها با مانور والسالوا و یا با سرفه بر طرف نمی شود.

-شما علائم دیگری با سریع شدن ضربان قلب داشته باشید.

-علایم اغلب باز می گردند.

-علایم جدیدی ظاهر گردد.

 دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران


2.9/5 - (16 امتیاز)
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بینا شنبه ۲۸ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 132 مشاهده پرسش
    باعرض سلام واحترام دردوسال گذشته هرشش ماه یکباروسه بار دچارpsvtشدم پزشک پیشنهاد ابلیشن دادندامابدلایل مشکلات شخصی و... این پیشنهاد رارد کردم وموافقت نکردم...خجالت میکشم دوباره باپزشکم روبرو شوم چکار کنم ممکن هست باز تکرارشود؟والبته مشکل روماتیسم قلبی هم در اکو دیده شده که فعلا نیاز به درمان ندارم ....باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۸ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      به هر حال باید به پزشک مراجعه کنید و چاره دیگری نیست

  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۵ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 127 مشاهده پرسش
    سلام دکتر نجفی من 16 سالمه و از دوسال پیش شروع به رشد کردم منظورم قد هست و الان که قدم بلند شده خیلی لاغرم 49 وزنم و قدم 184 پیش نافم یکم سمت چپش نبض احساس میکنم از وقتی که قدم رشد کرده یعنی از 2 سال پیش درد هم نداره علاعم هم نداره فقط بعضی وقتا که غذا میخورم کسل میشم بی‌حال و اشتها هم کمی دارم زیاد غذا نمیخورم مشکل اعورت دارم؟ نتونستم ب خانواده ام بگم چون فکر کردم مشکل جدی هست و میترسم مشکل داشته باشم تروخدا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۵ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      خیر

      به هم ارتباط نداره

      اگر اضطراب دارید به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر رها چهارشنبه ۲۵ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 117 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ببخشید من مدتی هست که دست چپم ازگردن تانوک انگشتان دستم وزیربغلم به شدت دردمیکنه آیامیتونه مشکل قلبی باشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۵ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      احتمالا عصب دست درگیره مثلا سندرم تونل کارپال

      به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید

  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 100 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ممنون ازپاسخگوییتون، اکو شدم گفتن مشکلی نیس نرماله اکوکاردیوگرافی داپلرانجام دادم گفتن مشکلی نیس میشه از وزن بالا باشه یاکم خونی؟ وزنم 90هستش باقد155 این هم جواب اکو????
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      چه چیزی؟

  • تصویر کاربر مریم جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 130 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ،اقای دکتر من 4ساله که pvs,دارم در حد خیلی کم شاید هفته ایی 1بار،و زمانهایی ک عصبی یا هیجانی میشم 3،4 تا پشت هم میزنه ،4بار اکو دادم گفتن مشگلی نداری و پرانول تجویز کردم،پارسال هم هولتر 24ساعته نصب کردم که کمی تپش قلب دیده شده و فقط یک بار قلبم ضربان اضافی داشت در زمان نصب،،ولی چند‌ماهی هست ک وقتی بلند میشم تپش قلب دارم ،و برای فعالیت ساده مثل ظرف شستن ضربانم میرفت رو 110تا و زمان استراحت تپش نداشتم،دوباره رفتم برای اکو‌ک گفتن نرمی دریچه میترال خفیف دارم و pvs,بهم قرص متوپرولول ،دادن ،سوالم اینه که برای من پرانول بهتره یا متو پرولول !؟پرانول همیشه استفاده نمیکردم شاید هفته ایی 1بار ولی خالمو خوب میکرد ،و من دچار وسواس فکری هستم ،واسترس شدید دارم،هراس و وحشت هم دارم ، دکتر علت این ک تا از جام‌بلند میشم و راه میرم ظربانم با سرعت میره بالا؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام.هر دو دارو مفیده و خیلی فرق نداره

      بهتره برای درمان اضطراب به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۱۱ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 117 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام.من ضربان قلبم معمولا بین ۵۵ تا ۶۰ در حالت استراحت و نشسته هست و کم و بیش آریتمی پی وی سی هم دارم. ایا این تعداد ضربان برادی کاردی به حساب میاد؟ وقتی به خواب عمیق برم پایین تر اومدن ضربان مشکلی ایجاد نمیکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۱ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      اگر علامتدار نیستید میتونه طبیعی باشه.

      بهتره هز نظر کم کاری تیرویید بررسی شوید

  • تصویر کاربر مهر سه شنبه ۱۰ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 116 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير به علت فشار خون بالا و تپش قلب اوايل ابان ماه خدمت رسيدم باتجويز شما هر صبح نصف اتنولول٥٠ميلي و نزديك ظهر نصف لوزار اچ مصرف ميكنم و نتيجه ي خيلي خوبي گرفتم ولي از چند روز پيش شبها دچار تپش قلب ازار دهنده ميشوم لطفا واهنمايي بفرماييد متشكرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۰ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      اتنولول رو شبها استفاده کنید و اگر اضطراب دارید به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۳ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 119 مشاهده پرسش
    سلام
    چند روزیه که دچار یه دل شورگی واضطراب شدم ،سر درد دارم،سرم گیج میره،تمرکزم رو کار خیلی کم شده ودوس دارم چشامو ببندم وبخابم
    فشارمم مرتب روزی ۳بار میگیرم
    وعدد ۱۱/۵ روی ۶/۵یا ۷رو نشون میده
    ممنون میشم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۳ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      باید سریعا به روانپزشک مراجعه کنید

      در این فاصله پروپرانولول ۱۰ و کلردیازپوکساید ۵ هر ۱۲ ساعت مصرف کنید

  • تصویر کاربر مرجان یکشنبه ۱ دی ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 102 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر بنده 3 سوال از حضورتون داشتم اول اینکه آیا اضطراب و استرس ممکنه باعث اریتمی قلبی شود و دوم اینکه ایا متورال برای اریتمی موثر است و سوم اینکه در چه زمان اریتمی خطرناک است البته بنده نوار و اکو سالم بوده و اریتمی نشون نداده و نصف متورال صبح برای تپش،قلب تا 90 البته ک سه سال پیش بطور مقطعی،دچار شدم پزشک متخصص تجویز کردن و الان کاملا کنترل شده فقط،گاها در اثر اضطراب و بعد غذا سر دلم تکون میخوره در حد یک ثانیه ممنون میشم آقای دکتر محبت بفرمایید پاسخ دهید ????
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱ دی ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      سوال اول و دوم بله

      در صورتیکه در زمینه اکو یا تست ورزش ناسالم باشه یا سابقه خونوادگی مرگ ناگهانی داشته باشید ممکنه خطرناک باشه

  • تصویر کاربر حمیدرستگار جمعه ۲۹ آذر ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 86 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز
    داماد من 30 ساله هست و از صبح امروز به صورت اتفاقی ضربان قلبش بالای 120 هست و پایین نیومده بود تا زمامی که توسط دکتر در بیمارستان ی امپول به زیر ناف زده شد و الان به 80 رسیده خواستم علت رو بدونم و ایا خطرناک هست ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۹ آذر ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      باید بیمار معاینه شود و مدارک دیده شود

      احتمالا ریتم af هست که معمولا خطرناک نیست اما بیمار باید اکو و بررسی کامل شود

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:



پرسش از دکتر