دکتر محمد حسین نجفی

ضربان قلب سریع یا تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای (PSVT)

تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای (ناگهانی) یا PSVT دوره ای از ضربان قلب سریع است که در بخشی از قلب (بالای بطن ها) شروع می شود.  تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای به طور کلی تهدید کننده حیات نمی باشد، اما در صورت وجود اختلالات قلبی دیگر، می تواند به نارسایی احتقانی قلب یا آنژین منجر شود.

علت تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای

به طور معمول، حفره قلب (دهلیز و بطن) به شیوه ای هماهنگ انقباض می یابد. انقباضات توسط یک سیگنال الکتریکی، در منطقه ای از قلب به نام گره سینوسی (گره SA) آغاز می شود. سیگنال از طریق حفره های بالایی قلب (دهلیز) حرکت می کند و دهلیز شروع به انقباض کرده، سپس این سیگنال به طرف پایین قلب حرکت کرده و به حفره های پایینی (بطن) پیام انقباض را منتقل می کند. ضربان سریع قلب از PSVT ممکن است با اتفاقاتی شروع شود که در مناطقی از قسمت بالای حفره های پایینی قلب (بطن ها) رخ می دهد.

تاکی کاردی

زمانی که دوز داروهای قلبی مانند دیژیتالین بسیار بالا می رود امکان رخداد تاکی کاردی فوق بطنی بیشتر میشود. همچنین می تواند با یک بیماری شناخته شده به نام سندرم ولف پارکینسون وایت رخ دهد که اغلب در افراد جوان و نوزادان دیده می شود.

موارد زیر احتمال تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای را افزایش می دهند:

  • مصرف الکل
  • استفاده از کافئین
  • مصرف مواد مخدر
  • سیگار کشیدن

علایم تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای

علائم ضربان قلب سریع اغلب به طور ناگهانی شروع و متوقف می شوند. آنها می توانند برای چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشند. علائم تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای عبارتند از:

-اضطراب

-تنگی قفسه سینه

-تپش قلب (احساس تپش قلب)، اغلب با سرعت بالا و یا نامنظم

-نبض سریع

-تنگی نفس

سایر علائمی که می تواند با این شرایط رخ دهد عبارتند از:

  • سرگیجه
  • غش کردن

روش های تشخیص تاکی کاردی فوق بطنی

معاینه فیزیکی در طول یک دوره PSVT یک ضربان قلب سریع نشان خواهد داد. همچنین ممکن است پالس قوی در گردنتان را هم نشان دهد. ضربان قلب ممکن است بیش از ۱۰۰ و حتی بیش از ۲۵۰ ضربه در دقیقه (BPM) باشد و در کودکان به ضربان قلب بسیار بالا منجر می شود. ممکن است نشانه ای از گردش خون ضعیف مانند سبکی سر وجود داشته باشد. بین حملات تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای، ضربان قلب طبیعی است (۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه).

در طول نوار قلبی علایم، تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای را نشان می دهند. یک مطالعه الکتروفیزیولوژی (EPS) ممکن است برای تشخیص دقیق و جهت پیدا کردن بهترین درمان مورد نیاز باشد.

از آنجا که تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای گهگاه رخ می دهد، برای تشخیص آن افراد ممکن است نیاز به پوشیدن یک هولتر مانیتورینگ ۲۴ ساعته داشته باشند و برای مدت زمان طولانی تر، نوار دیگری از دستگاه ثبت ریتم ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

many-times-heart-beat-day_55e78b7fbeb0bff6

راه درمان psvt یا تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای

اگر تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای تنها یک بار رخ دهد و شما علائم و یا سایر مشکلات قلبی نداشته باشید ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. شما می توانید تکنیک های زیر را برای قطع ضربان قلب سریع در طول یک دوره تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای امتحان کنید:

۱- مانور والسالوا: حبس نفس در هنگام انجام ورزش های قدرتی از جمله بدنسازی و وزنه برداری باعث ایجاد این پدیده می شود. برای این کار، تا جایی که می‌توانید نفس خود را نگه دارید.

۲- در حالی که نشسته اید با خم کردن قسمت بالای بدن تان به سمت جلو سرفه کنید .

۳- آب یخ بر روی صورت خود بپاشید.

به یاد داشته باشید که شما باید از سیگار کشیدن، مصرف کافئین، الکل، و مواد مخدر اجتناب کنید. درمان اورژانسی برای به حالت عادی برگرداندن سرعت ضربان قلب شامل موارد زیر است:

  • شوک قلبی ( کاردیوورژن )، با استفاده از شوک الکتریکی
  • تزریق داروهای ورید

درمان طولانی مدت تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای مکرر

۱- فرسایش قلبی یا ابلیشن روشی است که برای از بین بردن مناطق کوچک در قلب تان که ممکن است باعث تند شدن ضربان قلب شده است، استفاده می شود. در حال حاضر درمان انتخابی برای تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای همین روش است.

۲- داروهای روزانه برای جلوگیری از تکرار دوره

۳- ضربان ساز یا پیس میکر به منظور برطرف کردن ضربان قلب سریع (در مواقعی که کودکان مبتلا به PSVT به هر درمان دیگری پاسخ ندهند، این روش مورد استفاده قرار می گیرد)

۴- جراحی برای تغییر مسیری در قلب که سیگنال های الکتریکی را ارسال می کند. این مورد ممکن است زمانی توصیه شود که افراد به جراحی های دیگر قلبی نیاز داشته باشند.

چه زمانی به یک متخصص پزشکی مراجعه کنیم؟

در صورت ابتلا هر یک از شرایط زیر به اورژانس یا پزشک مراجعه کنید:

-شما یک احساس ضربان قلب سریع داشته و علائم شما درطی چند دقیقه به پایان می رسند.

-اگر شما دارای سابقه تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای هستید و این دوره ها با مانور والسالوا و یا با سرفه بر طرف نمی شود.

-شما علائم دیگری با سریع شدن ضربان قلب داشته باشید.

-علایم اغلب باز می گردند.

-علایم جدیدی ظاهر گردد.

 دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران


۲.۹/۵ - (۱۵ امتیاز)
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بیتا جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 101 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    اقای دکتر جواب دوتا اکو رو براتون فرستادم شما هم جواب دادید عکس جوابتونو ارسال کردم تا بدونید کدوم جواب بود
    سوالم اینه که من چجوری مطمئن بشم این نازک بودن دیواره ی بین دهلیزی مادرزادیه
    من همش نگرانم نکنه به تازگی نازک شده و اینکه پیشرفت نکنه
    شما گفتید در صورتیکه علائم نداری مهم نیست من خیلی از اوقات تپش دارم یا گاهی درد در سمت چپ قفسه سینم ... این نارسایی و افتادگی و نازکی دیواره پیشرفت نکنه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      نازکی بین دیواره مادرزادی هست

      از علائم منظور سکته مغزی است

      اگر کسی سکته مغزی داشته باشه باید اکو کنتراست بشه و اگر سوراخ وجود دارد باید بسته شود

      در غیر اینصورت و در سایر افراد مثل شما نیاز به کار خاصی نیست

  • تصویر کاربر Roshanak یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 99 مشاهده پرسش
    من ناگهانی در حالت استراحت دچار تپش قلب شدید همراه با تنگی نفس شدم این حالتو 6ماه پیشم شدم
    البته ناگفته نماند یک روز قبل از پریود شدن بود
    حالا نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      ممکنه آریتمی های قلبی باشه و یا ممکنه حملات اضطراب باشه باید هنگام تپش قلب به نزدیکترین مرکز مراجعه کنید و نوار قلب بگیرید و با نوار قلب مراجعه کنید اگر هم اضطراب دارید به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر shain پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    با سلام من مدت چهار سال هست که به علت تپش قلب و شل بودن دریچه قلب و همچنین بالا بودن کلسترول روزی یک عدد متورال ٫ نصف صبح و نصف شب و شبی عدد روپیکسون 20,مصرف میکنم. به علت استرس زیاد یک هفته هست که روزی یک پروپرانونول 10 مصرف میکنم الان بسیار ارام شده ام ،ایا اگر مدتی مصرف این قرص را ادامه دهم اشکال دارد ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۸ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      خیر اشکالی نداره

      این دارو تا حدی ضد اضطراب هم هست ولی حتماً به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر عاطف جمعه ۹ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 86 مشاهده پرسش
    باسلام وقت به خیر دخترم ۱۷سالشه ضربان قلبش ۱۱۲ میتونم بهش پرانول بدم.ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۹ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      برای کاهش ضربان میتونید بدید

      اما باید حتماً از نظر علت هم بررسی شوند مثل پرکاری تیروئید یا کم خونی

  • تصویر کاربر محمدطاها سه شنبه ۶ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 84 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما من ی جوان 25ساله هستم مدتی هست ک تپش قلب دارم ولظطراب وقتی ک بلند میشم یا از خواب ک بلند میشم احساس ضربان محکم قلب دارم برای چند ثانیه حدود 1سال پیش هم هولتر شدم ک مشکلی نداشت لطفا بگید ک این ضربان تند و محکم چرا هست وخطر داره ساختار قلب اکو مشکلی ندارن
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۶ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      ممکنه اینها  علائم اضطرابی باشه و یا ممکنه  ضربان های نابجا یا pvc باشه اگر اضطراب دارید به روانپزشک مراجعه کنید و اگر بهترین نشدید جهت بررسی بیشتر با مدارک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر Mah دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 97 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پسر من در مهر امسال تپش قلب داشت اورژانسی بردم دکتر تپش قلب 266بود بعد پنج ماه بعد از اون اتفاق دوباره در حدی تپش قلب داشت نه مثل اولین بار بعد یک هفته دوباره گرفته دکتر بردم هم تبریز هم تهران گفتن چیزی نیس علت چی میتونه باشه اکو بردم تبریز گفتم پی لس وی تیه ولی دکتر تهران گفت یتلمه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۶ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      احتمالا اریتمی قلبی هست

      با نوار قلب حین تپش مراجعه کنید

    2. تصویر کاربر Mah یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)
      علت اریتمی چیه در موردش میشه توضیحی بدین اقای دکتر از استرس میتونه باشه علت اریتمی قلب چیه من شدیدا نگرانم تبلت زیاد بازی میکنه بسیار پسر حساس و عاطفی هست
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      اریتمی به علت راه الکتریکی اضافه هست

      باید نوار حین تپش دیده شود تا بشه نظر دقیق داد

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر فرح دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 120 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید پدرم 78 سال سن دارن مبتلا به آئورت شکمی هستن قطر آئورت 33mmمیباشد البته 6ماه قبل قطر آئورت 36بود که با تجویز دکتر خوردن قرص آسپرین 33mmشد ایا نیازی به عمل جراحی هست یا یا دارو بیماری برطرف میشود؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام.خیر

      سایز ۵ تا  ۵.۵ به بالا نیاز به جراحی یا استنت داره

  • تصویر کاربر زینت جمعه ۹ اسفند ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 113 مشاهده پرسش
    سلام برای انژوگرافی گفتید بیمارستان قلب مراجعه کنید گفتید سال جدید وقت میدیم اشغال داره بمونه سال دیگه بعد از تعطیلات من کی به مطب مراجعه کنم الان سه ماه تپش قلب ندارم راهنمایی کنید ممنون قرص ادامه بدم یا بیام شما عوض کنید
    مترورال 50 روزی دوتا کامل
    اسپرین روزی یکی
    قرص آپو شبی نصف مصرف میکنم
    ادامه بدم یا بیام عوض کنید قرص هامو
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۹ اسفند ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      متاسفانه به این شکل نمیشه نظر داد بستگی داره که شرایطتون چی باشه ک چقدر این مورد اورژانس باسه

      باید معاینه شوید

  • تصویر کاربر یاسر جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 105 مشاهده پرسش
    سلام
    من دکستروکاردیا و سیتوس اینورسوس هستم
    Psvt هم دارم البته ماهی یکبار شاید کمتر یا بیشتر البته بیشتر با بی خوابی و خستگی اتفاق می افته و با نشستن روی پام به صورت چمباتمه زدن سریع برطرف میشه
    یه سوال داشتم میخواستم برای جراحی زیبایی بینی برم میترسم موقع بی هوشی اتفاقی برام بی افته میخواستم از شما بپرسم با این شرایط بی هوشی من خطر داره ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      باید دید ایا راه فرعی دارید یا psvt از نوع نودال هست

      باید با مدهرک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۱۷ بهمن ۹۸( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    من یه مدتی هست که تپش قلب دارم اکو انجام دادم گفتم که خیلی کوچیک افتادگی دریچه هست ...آیا این مشکل تپش قلب همیشگیه؟ بیشتر موقعه دراز کشیدن تپش قلبم بیشتر میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۷ بهمن ۹۸( 2 سال پیش)

      سلام

      افتادگی دریچه مهم نیست و باعث تپش نمیشه

      اگر اضطراب دارید به روانپزشک مراجعه کنید و اگر بهتر نشدید جهت بررسی بیشتر مراجعا کنید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:



پرسش از دکتر