دکتر محمد حسین نجفی

لخته شدن خون در پا یا همان لخته وریدی که به نام ترومبوز سیاهرگی عمقی یا DVT شناخته می شود یکی از مشکلات وریدهای پا می باشد.

لخته شدن خون در پا نشانه چیست؟

‎DVT‏ نوعی بیماری است که در اثر لخته شدن خون در پاها به وجود آمده و جریان خون در رگ ‏های آسیب دیده را کند می کند. اغلب بیماران به دلیل ورم پا ناشی از لخته خون به دکتر واریس یا اورژانس بیمارستان مراجعه می نمایند. در نگاه اول علت لخته شدن خون در پا ممکن است مصرف قرص های ضد بارداری طی چند روز قبل یا شاید مسافرت طولانی هوایی یا ماشینی بیمار باشد.

گاهی بیماران پس از جراحی و یا سرطان نیز دچار لخته شدن خون در پا یا لخته وریدی می شوند. نکته مهم در بیماران مبتلا به لخته وریدی با ورم پا یک طرفه آنست که هر چه سریعتر به متخصص واریس پا مراجعه نمایند.

 لخته خون در پا و ورم پا

نشانه های وجود لخته خون در پا

۱- قرمزی پا

تغییر رنگ خفیف در پوست ناحیه لخته خون یکی از نخستین نشانه های ایجاد لخته خون در پا است. در صورت مشاهده وصله های قرمز رنگ پوست در پاهای خود، باید این مساله را با پزشک متخصص واریس در میان بگذارید.

۲- تورم پا

تورم دردناک ممکن است در محل لخته خون شکل بگیرد، مخصوصا اگر لخته در ناحیه قوزک یا ساق پا باشد. این نوع تورم ناشی از لخته خون به روش های درمانی مانند استفاده از کمپرس های گرم یا سرد واکنشی نشان نمی دهد.

۳- افزایش ضربان قلب

با بزرگ شدن اندازه لخته خون ، بدن تلاش خود را برای از بین بردن لخته بیشتر می کند که نتیجه آن افزایش ضربان قلب است. افزایش ضربان قلب می تواند موجب نشانه های روانی از جمله اضطراب و هراس شود.

۴- سیاهرگ های متورم (خون مردگی در ساق پا)

گاهی اوقات، یک لخته خون سرسخت خود را از طریق تورم در سیاهرگ های سطحی نشان خواهد داد. اگر چنین پدیده ای را در دیگر قسمت های بدن مشاهده نکردید، حتما باید توجه ویژه ای به این نشانه داشته باشید.

تشخیص لخته خون در پا

پزشک متخصص واریس اغلب برای تشخیص لخته شدن خون در پا یا لخته وریدی ،از سونوگرافی داپلر برای بررسی ورید پای متورم استفاده می کند.

عکس لخته خون

عکس لخته خون

لخته شدن خون در ریه

بیمار دچار لخته پا در اولین اقدام از حرکت روی پای مبتلا به لخته وریدی و دچار ورم اجتناب نمایید؛ زیرا خطر حرکت لخته شدن خون در پا و شانس وارد شدن آن به ریه در بیماران دچار لخته وریدهای عمقی چندین برابر می شود. این در واقع همان چیزی است که آمبولی ریوی و یا لخته ریوی نامیده می شود و تهدید کننده حیات است.

لخته شدن خون در پا چه خطراتی دارد؟

در صورت عدم درمان لخته وریدی یا همان ترومبوز سیاهرگی عمقی ( DVT ) خطرات بالقوه لخته شدن خون در پا عبارتند از: گسترش لخته، رها شدن لخته و ورود به ریه، مشکلات پس از لخته مانند احساس خستگی و سنگینی مداوم پا و ورم پا در اثر لختگی خون و زخم های مزمن روی پا

درمان لخته شدن خون در پا

۱- بستری کردن بیمار مبتلا به لخته وریدی و شروع داروهای تزریقی و همزمان خوراکی وارفارین. در مجموع مصرف وارفارین مشکلات خاص خود را دارد؛ اول اینکه میزان وارفارین در افراد گوناگون متفاوت است. مثلا: ممکن است بیمار دچار لخته خون در پا تنها با مصرف قرص به هدف درمانی برسد ولی بیماری دیگر با مصرف روزانه ١٠ میلی گرم به دوز درمانی لخته وریدی نرسد.

مشکل دیگر وارفارین آنست که در هفته های اول بصورت هفتگی لازم است، بیمار مبتلا به لخته رگ های پا آزمایش دهد تا از تاثیر میزان دارو مطمئن شود. پس از رسیدن به دوز مناسب درمانی، تکرار ماهیانه آزمایش پی تی و ای ان آر لازم می باشد.

۲-به برکت معرفی داروهای جدید امروزه جایگزین مناسبی برای وارفارین بنام ریواروکسابان پیدا شده که برای شروع دارو نیاز به بستری بیمار دچار لخته شدن خون در پا یا همان بیماری لخته وریدی نیست. حتی لازم نیست طی دوره درمان آزمایش خاصی از بیمار گرفته شود.

در بیمارانی با لخته شدن خون در پا که بنا به دلایلی از قبل وارفارین مصرف می کنند نیز می توان به راحتی ریواروکسیبان را جایگزین نمود تا نیاز نباشد ماهیانه پی تی و ای ان آر آن ها بررسی شود.

حتی در بیمارانی که ریواروکسابان مصرف می کننند، آماده سازی ایشان برای جراحی نیز نسبت به مصرف وارفارین ساده تر است و فقط یک روز قطع دارو کافی است؛ در حالیکه وارفارین حدود پنج روز باید کنار گذاشته شود.

 آمبولی ریه

بیمارانی که برای آریتمی قلبی و یا بدلیل آمبولی ریوی یا سابقه لخته شدن خون در پا مکرر تحت درمان با وارفارین هستند، می توانند با متخصص قلب و عروق جهت تغییر دارو به این داروی جدید مشورت نمایند.

داروی از بین بردن لخته خون

برند اصلی داروی درمان لخته خون، زالرتو با قیمت بیش از هشت هزار تومان برای هر قرص است. اما برند ایرانی داروی درمان لخته خون قرص زالربان از شرکت عبیدی است که قیمتی مشابه با اکسابین دارد.

برای رقیق شدن خون در پا چه بخوریم؟

با افزایش سن به یک رژیم غذایی سالم اتکا کنید و وزن خود را کنترل کنید. کنترل فشار خون و نگهداری یک سیستم قلبی عروقی سالم بسیار مهم است. غذاهایی که سرشار از ویتامین K ، پتاسیم و منیزیم هستند برای تنظیم جریان خون بسیار مفیدند. سبزیجات برگ سبز، آوکادو، سیب زمینی شیرین و موز سرشار از این مواد مغذی هستند.

با این حال، در نظر داشته باشید که ویتامین K می تواند با داروهای رقیق کننده ی خون تداخل داشته باشد، بنابراین از تداخلات دارویی و غذایی اطمینان حاصل نمایید.

همچنین مطمئن شوید که آب کافی و مایعات دیگر می نوشید. فقط از نوشیدنی های حاوی قند اضافه شده و کافئین بیش از حد اجتناب کنید.

درمان خانگی لخته شدن خون در پا

بهتر است برخی از مواد و مکمل ها ی گیاهی را برای درمان یا پیشگیری از ایجاد لخته در پا و افزایش بهبودی سلامت قلبتان در رژیم غذایی بگنجانید. مواد غذایی، گیاهی و مکمل هایی که می توانند اثرات ضد انعقادی و ضد التهابی طبیعی داشته باشند عبارتند از:

زردچوبه– مواد غذایی با ویتامین E و ویتامین D موجود در میوه ها، سبزیجات، تخم مرغ و انواع خاصی از قارچ ها
– ادویه جات و گیاهانی مثل سیر، زردچوبه، پونه، فلفل و زنجبیل
– شکلات تلخ اصلی
– میوه هایی مانند پاپایا، انواع توت ها و آناناس
– عسل
– سرکه
– چای سبز
– روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳

درمان گیاهی لخته ی خون در پا

۱- زنجبیل

زنجبیل نقش شگفت انگیزی در درمان لخته ی خون در پا ایفا می کند. فعالیت ضد پلاکتی آن برای افرادی که از ترومبوز ورید عمقی رنج می برند یک مزیت محسوب می شود. علاوه بر این، در شکستن فیبرین که موجب بیماری می شود موثر است. زنجبیل می تواند گردش خون در عروق را افزایش دهد. می توانید چای ریشه ی زنجبیل را ۳ الی ۴ بار در روز بنوشید، و یا از زنجبیل در وعده های غذاییتان به منظور پیشگیری و درمان لخته ی خون در پا استفاده کنید.

۲- سرکه ی سیب

سرکه ی سیب یک درمان سنتی است که فواید بسیاری در درمان ترومبوز ورید عمقی دارد. سرکه ی سیب می تواند جریان خون را افزایش دهد و گردش خون را بهبود دهد. بنابراین، می تواند لخته شدن، تورم و درد پا را کاهش دهد. ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری سرکه ی سیب را در یک لیوان آب حل کنید و دو بار در روز از آن بنوشید.

درمان لخته خون با سرکه سیب

۳- چای سبز

برخی از انواع چای سبز حاوی کومارین هستند که دارای بوی خوبی است. کومارین هم به عنوان یک عنصر در عطر و هم به عنوان افزودنی های غذایی استفاده می شود . این ترکیب دارای چندین مشتق شیمیایی است که به طور طبیعی و یا سنتز شده در آزمایشگاه یافت می شود. مشتقات کومارین، آنتاگونیست های قوی ویتامین K هستند، به این معنی که اثرات ضد انعقادی خود را با تداخل در نقش ویتامین K در تشکیل لخته می گذارند. آنتاگونیست های ویتامین K برای جلوگیری از لخته های وریدی و شریانی مناسب هستند.

۴- سیر

اگر مطالعه داشته باشید، حتما می دانید که سیر مزایای بسیاری دارد. سه ترکیب موجود در سیر (آدنوزین، سولفید پارافین، و آلیسین) خواص ضد پلاکتی قوی دارند. اما، اگر دارو های ضد انعقاد مصرف می کنید بهتر است مراقب باشید که باعث خونریزی نشود.

۵- فلفل قرمز

درمان لخته خون با فلفل قرمزفلفل قرمز فشار خون را متعادل و هم چنین از گردش خون در بدن پشتیبانی می کند. کاپاساسین موجود در فلفل قرمز می تواند سطح تری گلیسیرید و کلسترول در خون را کاهش دهد. این ماده می تواند از تجمع پلاکت جلوگیری کند و در نتیجه به حل شدن فیبرین در بدن که در شکل گیری لخته ی خون بسیار مهم است کمک کند. فلفل قرمز همچنین می تواند سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند و عملکرد قلب را بهبود بخشد.

چند نمونه از لخته خون و زخم پا

۱-مرد ۳۷ ساله که در ۲۶ سالگی به دنبال تصادف دچار لخته شده است. ادامه توضیح در عکس

عکس لخته خون

۲-زن ۳۵ ساله که ۳ سال قبل در موقع انجام ورزش تنیس مشکل تاندون در مچ پا پیدا کرده است. ادامه توضیح در عکس

عکس لخته خون

۳-زن ۴۳ ساله که ۷ سال قبل پس از سفر هوایی لندن به باکو دچار لخته عمقی شده است. ادامه توضیح در عکس

فیلم لخته شدن خون در پا یا لخته وریدی

نویسنده دکتر محمد حسین نجفی فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران
اینترونشنالیست

3.7/5 - (40 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    با سلام
    پدرم 73سال دارد و از ناحیه انگشتان پا دچار گرفتگی شده که با آنژیوگرافی هم جواب نگرفتیم،به گفته دکتر معالج باید قیمت ضایعه برداشته و قطع شود، میخواستم بدونم راهی هست که با درمان یا جراحی یا پیوند عروق مداوا انجام شود که نیاز به قطع عضو نباشد؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      متاسفانه خیر

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 170 مشاهده پرسش
    با سلام
    من 2 سال پیش دی وی تی کردم و یک سال بعد از آن منجر به آنژیوپلاستی در رگهای عمقی پای چپ شد که پای چپ بهبود یافت و الان بعد از گذشت یک سال پای راست من دچار همان مشکلات قبلی پای چپ شده و لخته ایجاد کرده که در سونوگرافی سطحی نشان داده ولی درد و تورم را دارد الان با نظر دکتر زالربان مصرف می کنم . راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام ممکنه نارسایی یا انسداد وریدی دارید

      باید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مرادی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    دکترا بیماری برگر تشخیص دادن برام انگشتام زخمن عفوت دارن ورم هم دارن ایا بیماری برگر عفونت و ورم داره یا مشکل دیگه ای دارم برای عفونت سفالکسین بخورم یا داروی دیگه ای
    انگشتای دستم که زخم هستن کوتاه شدن
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالا به سفالکسین جواب نمیده

      به دکتر عفونی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر Pouria شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 170 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید مادر من حدود 4یا 5 سال پیش بیماری dvt درون پا رو گرفت که دکتر به ما گفت گه لخته خون به نزدیکی قلبش رسیده بعد بستری و درمان بهتر شده ولی حالا حدود یک سالی هست که درد در ناحیه شکم سمت چپ رو داره دقیقا زیر قلب و چندین چند دکتر فوق تخصص بردیم ایشون رو ولی هیچ تاثیری نداشت هردارویی هم که بگین خورده ولی فایده نداشته و همینطور دکتر گوارش هم گفتن ایراد از معده و روده مادرم نیس و ایراد از جای دیگس و شدیدا درد داره جوری که شب تا صبح خواب نداره
    تشخیص شما چیه و باید چیکار کنیم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید بیمار دیده و معاینه شوند تا بشه نظر داد

      اما ممکنه عروق روده مسدود باشه که بهتر سی تی آنژیو شوند

      به هر حال باید مراجعه کنند

  • تصویر کاربر اصلانی پنجشنبه ۲۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر مادر من 63 سال سن دارد حدود 14 روز هست که جراحی قلب باز کرده است دوروز پیش درد پا در قسمت ران پای چپ از بالا تا بالای زانو داشتند مراجعه شد به مطب جراح سونو نوشتند مشخص شد لخته در پا وجود دارد که زال بان 15 نوشتند الان دو روز هست که قرص را می‌خورندولی درد پا بهتر نشده است پیشنهاد شما چیه؟ من خواهرم جراحی پا قبلا انجام داده بود که آمبولی ریه کردند واسه همین نگرانم لطفا ر اهنمایی فرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      دوز زالربان ۱۵ هر ۱۲ ساعت تا ۳ هفته و بعد ۲۰ تا ۳ ماه به شرط وضعیت نرمال کلیه هست

      بیمار باید دیده شود

  • تصویر کاربر بهمن دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    با عرض سلام...به دلیل dvtبه مدت 4روز بستری بودم و بعدش الان بیست روزه آکسابین20 مصرف میکنم ولی کماکان ساق پای چپم از پای راستم بزرگتره و سوالم اینه آیا احتمال داره در حین درمان به آمبولی ریه دچار بشم و این تغیر سایز ساق پام تا کی به این صورت خواهد بود..در ضمن 36ساله هستم...ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمال امبولی خیلی کمه

      احتمالا دچار نارسایی وریدی شدید

      باید معاینه شوید

  • تصویر کاربر ساره شنبه ۱۹ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام خدا قوت .سی سالمه گاهی خیلی پاهام ورم میکنه ولی دو هفته هست پای چپم بیشتر ورم کرده خیلی اذیتم در ضمن آرایشگر هستم سر پا زیادم و نزدیک صد کیلو هستم ولی همیشه به این شدت و یک طرفه ورم نمی کردم ممنون میشم بگید چیکار هستم آخه در لب مرز هستم دکترای خوبی نداریم زیاد با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۹ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالا واریس دارید

      شاید جدیدا در ورید پاتون لخته ایجاد شده

      باید فورا به مزشک مراجعه کنید و سونو داپلر فورا انجام دهید

  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ممنون بابت این که ب سوالات پاسخ میدهید
    من دچار لخته خون در پا هستم و قرص ریبوراکسبان مصرف میکنم وقتی پریود میشم درد پام شدیدتر میشه اصلا نمیتونم راه برم ب خصوص تو مچ پام وخونریزی شدید دارم راهنمایی میکنید لطفا ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید مراجعه کنید

      بدون معاینه نمیشه نطر دقیق داد

  • تصویر کاربر فرشته جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2788 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 49 سالمه کف پاهام به شدت داغ میشه و اصلا آرامش ندارم و بخاطر گز گز و داغ شدن پاهام نمیتونم شب ها بخوابم به دکترهای زیادی مراجعه کردم اما نتیجه ای نگرفتم آزمایش هم که دادم گفتن مشکل دیابت و چربی و کلا هیچ بیماری خاصی ندارم که داغی کف پام به اون مربوط بشه فقط دکتر مغزو اعصاب گف دیسک کمر مزمن دارم که بعد از استراحت و مصرف دارو باز هم مشکل پاهام درمان نشد. دیگه نمیدونم چیکار کنم یا پیش کدوم متخصص برم که مشکلم حل بشه. ممنون میشم اگر شما راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      اگر مشکل اصطرابی دارید به روانپزشک مراجعه کنید و اگر بهتر نشدید با مدارک جهت معاینه مراحعه کنید

  • تصویر کاربر جعفر دوشنبه ۱۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    با سلام، پدرم فشارش رفته بالا ۲۴دچار خونریزی مغزی شده، بعد دو هفته درمان میگن مغزش خوب شده،متاسفانه ترومبوز پا دارن،و دکتر میگه هرآن ممکنه کنده بشه بره بسمت ریه و خطرناکه،منتظرن تا بعد قطع داروی مغزش بعد۷۲ساعت،به هوش بیاد و شروع کنن به درمان لخته پاش،آیا احتمال داره خونریزی کنه؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      متاسفانه بله

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر