دکتر محمد حسین نجفی

لخته شدن خون در پا یا همان لخته وریدی که به نام ترومبوز سیاهرگی عمقی یا DVT شناخته می شود یکی از مشکلات وریدهای پا می باشد.

لخته شدن خون در پا نشانه چیست؟

‎DVT‏ نوعی بیماری است که در اثر لخته شدن خون در پاها به وجود آمده و جریان خون در رگ ‏های آسیب دیده را کند می کند. اغلب بیماران به دلیل ورم پا ناشی از لخته خون به دکتر واریس یا اورژانس بیمارستان مراجعه می نمایند. در نگاه اول علت لخته شدن خون در پا ممکن است مصرف قرص های ضد بارداری طی چند روز قبل یا شاید مسافرت طولانی هوایی یا ماشینی بیمار باشد.

گاهی بیماران پس از جراحی و یا سرطان نیز دچار لخته شدن خون در پا یا لخته وریدی می شوند. نکته مهم در بیماران مبتلا به لخته وریدی با ورم پا یک طرفه آنست که هر چه سریعتر به متخصص واریس پا مراجعه نمایند.

 لخته خون در پا و ورم پا

نشانه های وجود لخته خون در پا

۱- قرمزی پا

تغییر رنگ خفیف در پوست ناحیه لخته خون یکی از نخستین نشانه های ایجاد لخته خون در پا است. در صورت مشاهده وصله های قرمز رنگ پوست در پاهای خود، باید این مساله را با پزشک متخصص واریس در میان بگذارید.

۲- تورم پا

تورم دردناک ممکن است در محل لخته خون شکل بگیرد، مخصوصا اگر لخته در ناحیه قوزک یا ساق پا باشد. این نوع تورم ناشی از لخته خون به روش های درمانی مانند استفاده از کمپرس های گرم یا سرد واکنشی نشان نمی دهد.

۳- افزایش ضربان قلب

با بزرگ شدن اندازه لخته خون ، بدن تلاش خود را برای از بین بردن لخته بیشتر می کند که نتیجه آن افزایش ضربان قلب است. افزایش ضربان قلب می تواند موجب نشانه های روانی از جمله اضطراب و هراس شود.

۴- سیاهرگ های متورم (خون مردگی در ساق پا)

گاهی اوقات، یک لخته خون سرسخت خود را از طریق تورم در سیاهرگ های سطحی نشان خواهد داد. اگر چنین پدیده ای را در دیگر قسمت های بدن مشاهده نکردید، حتما باید توجه ویژه ای به این نشانه داشته باشید.

تشخیص لخته خون در پا

پزشک متخصص واریس اغلب برای تشخیص لخته شدن خون در پا یا لخته وریدی ،از سونوگرافی داپلر برای بررسی ورید پای متورم استفاده می کند.

عکس لخته خون

عکس لخته خون

لخته شدن خون در ریه

بیمار دچار لخته پا در اولین اقدام از حرکت روی پای مبتلا به لخته وریدی و دچار ورم اجتناب نمایید؛ زیرا خطر حرکت لخته شدن خون در پا و شانس وارد شدن آن به ریه در بیماران دچار لخته وریدهای عمقی چندین برابر می شود. این در واقع همان چیزی است که آمبولی ریوی و یا لخته ریوی نامیده می شود و تهدید کننده حیات است.

لخته شدن خون در پا چه خطراتی دارد؟

در صورت عدم درمان لخته وریدی یا همان ترومبوز سیاهرگی عمقی ( DVT ) خطرات بالقوه لخته شدن خون در پا عبارتند از: گسترش لخته، رها شدن لخته و ورود به ریه، مشکلات پس از لخته مانند احساس خستگی و سنگینی مداوم پا و ورم پا در اثر لختگی خون و زخم های مزمن روی پا

درمان لخته شدن خون در پا

۱- بستری کردن بیمار مبتلا به لخته وریدی و شروع داروهای تزریقی و همزمان خوراکی وارفارین. در مجموع مصرف وارفارین مشکلات خاص خود را دارد؛ اول اینکه میزان وارفارین در افراد گوناگون متفاوت است. مثلا: ممکن است بیمار دچار لخته خون در پا تنها با مصرف قرص به هدف درمانی برسد ولی بیماری دیگر با مصرف روزانه ١٠ میلی گرم به دوز درمانی لخته وریدی نرسد.

مشکل دیگر وارفارین آنست که در هفته های اول بصورت هفتگی لازم است، بیمار مبتلا به لخته رگ های پا آزمایش دهد تا از تاثیر میزان دارو مطمئن شود. پس از رسیدن به دوز مناسب درمانی، تکرار ماهیانه آزمایش پی تی و ای ان آر لازم می باشد.

۲-به برکت معرفی داروهای جدید امروزه جایگزین مناسبی برای وارفارین بنام ریواروکسابان پیدا شده که برای شروع دارو نیاز به بستری بیمار دچار لخته شدن خون در پا یا همان بیماری لخته وریدی نیست. حتی لازم نیست طی دوره درمان آزمایش خاصی از بیمار گرفته شود.

در بیمارانی با لخته شدن خون در پا که بنا به دلایلی از قبل وارفارین مصرف می کنند نیز می توان به راحتی ریواروکسیبان را جایگزین نمود تا نیاز نباشد ماهیانه پی تی و ای ان آر آن ها بررسی شود.

حتی در بیمارانی که ریواروکسابان مصرف می کننند، آماده سازی ایشان برای جراحی نیز نسبت به مصرف وارفارین ساده تر است و فقط یک روز قطع دارو کافی است؛ در حالیکه وارفارین حدود پنج روز باید کنار گذاشته شود.

 آمبولی ریه

بیمارانی که برای آریتمی قلبی و یا بدلیل آمبولی ریوی یا سابقه لخته شدن خون در پا مکرر تحت درمان با وارفارین هستند، می توانند با متخصص قلب و عروق جهت تغییر دارو به این داروی جدید مشورت نمایند.

داروی از بین بردن لخته خون

برند اصلی داروی درمان لخته خون، زالرتو با قیمت بیش از هشت هزار تومان برای هر قرص است. اما برند ایرانی داروی درمان لخته خون قرص زالربان از شرکت عبیدی است که قیمتی مشابه با اکسابین دارد.

برای رقیق شدن خون در پا چه بخوریم؟

با افزایش سن به یک رژیم غذایی سالم اتکا کنید و وزن خود را کنترل کنید. کنترل فشار خون و نگهداری یک سیستم قلبی عروقی سالم بسیار مهم است. غذاهایی که سرشار از ویتامین K ، پتاسیم و منیزیم هستند برای تنظیم جریان خون بسیار مفیدند. سبزیجات برگ سبز، آوکادو، سیب زمینی شیرین و موز سرشار از این مواد مغذی هستند.

با این حال، در نظر داشته باشید که ویتامین K می تواند با داروهای رقیق کننده ی خون تداخل داشته باشد، بنابراین از تداخلات دارویی و غذایی اطمینان حاصل نمایید.

همچنین مطمئن شوید که آب کافی و مایعات دیگر می نوشید. فقط از نوشیدنی های حاوی قند اضافه شده و کافئین بیش از حد اجتناب کنید.

درمان خانگی لخته شدن خون در پا

بهتر است برخی از مواد و مکمل ها ی گیاهی را برای درمان یا پیشگیری از ایجاد لخته در پا و افزایش بهبودی سلامت قلبتان در رژیم غذایی بگنجانید. مواد غذایی، گیاهی و مکمل هایی که می توانند اثرات ضد انعقادی و ضد التهابی طبیعی داشته باشند عبارتند از:

زردچوبه– مواد غذایی با ویتامین E و ویتامین D موجود در میوه ها، سبزیجات، تخم مرغ و انواع خاصی از قارچ ها
– ادویه جات و گیاهانی مثل سیر، زردچوبه، پونه، فلفل و زنجبیل
– شکلات تلخ اصلی
– میوه هایی مانند پاپایا، انواع توت ها و آناناس
– عسل
– سرکه
– چای سبز
– روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳

درمان گیاهی لخته ی خون در پا

۱- زنجبیل

زنجبیل نقش شگفت انگیزی در درمان لخته ی خون در پا ایفا می کند. فعالیت ضد پلاکتی آن برای افرادی که از ترومبوز ورید عمقی رنج می برند یک مزیت محسوب می شود. علاوه بر این، در شکستن فیبرین که موجب بیماری می شود موثر است. زنجبیل می تواند گردش خون در عروق را افزایش دهد. می توانید چای ریشه ی زنجبیل را ۳ الی ۴ بار در روز بنوشید، و یا از زنجبیل در وعده های غذاییتان به منظور پیشگیری و درمان لخته ی خون در پا استفاده کنید.

۲- سرکه ی سیب

سرکه ی سیب یک درمان سنتی است که فواید بسیاری در درمان ترومبوز ورید عمقی دارد. سرکه ی سیب می تواند جریان خون را افزایش دهد و گردش خون را بهبود دهد. بنابراین، می تواند لخته شدن، تورم و درد پا را کاهش دهد. ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری سرکه ی سیب را در یک لیوان آب حل کنید و دو بار در روز از آن بنوشید.

درمان لخته خون با سرکه سیب

۳- چای سبز

برخی از انواع چای سبز حاوی کومارین هستند که دارای بوی خوبی است. کومارین هم به عنوان یک عنصر در عطر و هم به عنوان افزودنی های غذایی استفاده می شود . این ترکیب دارای چندین مشتق شیمیایی است که به طور طبیعی و یا سنتز شده در آزمایشگاه یافت می شود. مشتقات کومارین، آنتاگونیست های قوی ویتامین K هستند، به این معنی که اثرات ضد انعقادی خود را با تداخل در نقش ویتامین K در تشکیل لخته می گذارند. آنتاگونیست های ویتامین K برای جلوگیری از لخته های وریدی و شریانی مناسب هستند.

۴- سیر

اگر مطالعه داشته باشید، حتما می دانید که سیر مزایای بسیاری دارد. سه ترکیب موجود در سیر (آدنوزین، سولفید پارافین، و آلیسین) خواص ضد پلاکتی قوی دارند. اما، اگر دارو های ضد انعقاد مصرف می کنید بهتر است مراقب باشید که باعث خونریزی نشود.

۵- فلفل قرمز

درمان لخته خون با فلفل قرمزفلفل قرمز فشار خون را متعادل و هم چنین از گردش خون در بدن پشتیبانی می کند. کاپاساسین موجود در فلفل قرمز می تواند سطح تری گلیسیرید و کلسترول در خون را کاهش دهد. این ماده می تواند از تجمع پلاکت جلوگیری کند و در نتیجه به حل شدن فیبرین در بدن که در شکل گیری لخته ی خون بسیار مهم است کمک کند. فلفل قرمز همچنین می تواند سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند و عملکرد قلب را بهبود بخشد.

چند نمونه از لخته خون و زخم پا

۱-مرد ۳۷ ساله که در ۲۶ سالگی به دنبال تصادف دچار لخته شده است. ادامه توضیح در عکس

عکس لخته خون

۲-زن ۳۵ ساله که ۳ سال قبل در موقع انجام ورزش تنیس مشکل تاندون در مچ پا پیدا کرده است. ادامه توضیح در عکس

عکس لخته خون

۳-زن ۴۳ ساله که ۷ سال قبل پس از سفر هوایی لندن به باکو دچار لخته عمقی شده است. ادامه توضیح در عکس

فیلم لخته شدن خون در پا یا لخته وریدی

نویسنده دکتر محمد حسین نجفی فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران
اینترونشنالیست

3.7/5 - (40 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۳۰ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    با سلام حد نرماله ازمایش pt-ptt چنده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۳۰ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر هاجر جمعه ۲۸ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    پدرم حدود شش ماه پیش آنژیو شدند و سه تا از رگها بین 20 تا 50 درصد گرفتگی داشتند. فقط دارو تجویز شد و گفتند نیازی به بالن یا استنت نیست. ولی الان احساس هری ریختن قلب را دارند. با مراجعه به متخصص دیگری گفتند که باید استنت گذاری شود.
    آیا این احساس مهم است و از نظر شما باید پیگیری شود؟
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۸ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۸ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سپهر دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    سلام من بدنسازي كار ميكنم حركت ساق ايستاده با هالتر را اجرا ميكردم از ٢ساعت بعد اين حركت درد شديدي در پشت ساق پام دارم البته اين درد در پاي چپ خيلي بيشتر است و من موقع رَآه رفتن پاي چپم درد بسياري دارد آيا درماني وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر famas.hr دوشنبه ۱۷ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    سلام مادر بزرگ من تقریبا یک سال پیش آنژیو گرافی کرده
    چند روز پیش متوجه پای درد پشت پای چپ شد که آنژیو شده بود وقتی بررسب کرد ساق پا ب شدت ورم کرپه و پشت ساق پا لکه سیاه خون مرده بود در صورتی که هیچ ضربه ای نخورده
    و الان پوست بدنش دچار لکه های خون مرده شده
    لطفا راهنمایی کنین علت این عارضه چی هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۷ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۷ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رسول سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    اقای دکتر زیر غوزک پاهای من چند وقته که ورم کرده و درد میکنه سونوگرافی انجام دادم گفتن رگها گرفتگی داره چکار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر بهناز شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    دکتر جون من 48 سالمه توضیح شروع درد من یک کمی طولانیه و دارای یک پیشینه است خلاصه بگم من کارمند دولت بودم ده سال سابقه دارم و حدود دو سال است که استعفا دادم ولی با مشکلات زندگی روبرو شدم و یک فشار عصبی بهم وارد همراه با فشار خون بالا و درد عضلات البته فشار یه مدت بطور دانم بالا میرفتم ولی بعد از مصرف داروهای عصبی یک مقدار کنترل شد بخاطر وجود عفونت در بدن و درد عضلات مشکوک به روماتیسم بود ولی با آزمایشات مختلف نیتیجه گرفتند که اعصاب است به طوریکه نمیتونستم زیاد روی پا بایستم احساس میگردم پای برهنه روی آسفالت قدم بر میدارم با خوردن داروی نورتریپتیلین و سرترارین همان روزه اول این احساس خیلی زیاد کنترل شد ولی بعد دوماه مصرف دارو دکتر داروهای دیگری نوشت و به انها حساسیت داشتم ولی بعد مشغول به کار شدم و کلا دارو را کنار گذاشتم در صورتیکه دکتر گفته بود باید تا 8 ماه تحت نظر باشم ولی به علت عوارض دارو نمیتوانستم هم آنها را استاده کنم و هم روی کارم تمرکز کنم مجبور شدم کنار بزارم اوایل تقریبا دردام خوب شده بود ولی کم کم دوباره درد عضلات شروع شد الان حدود یک ماه است که پاهام ورم میکند بخصوص پای راستم و بخصوص زانویم هم زود خسته میشود هم سنگین است با اینکه وروم پام کمتر شده ولی باز احساس میکنم زانوم ورو کرده یا اینکه آب آورده خیلی سنگین است و بخصوص وقتی در خانه میمانم شبها متکا میزارم زیر پام هر چند دستهامم وروم دارد ولی الان پای راستم بیشتر از همه اذیت میکند احساس میکنم هر جا که رگ در بدنم وجود دارد آن رگها کش میآیند از پشت گردن و کتف تا آرنج و پا الان هیچ دارویی استفاده نمیکنم ولی درد در تمام بدنم در جریان است مانند آنفلانزا یا کوفتگی در ضمن تپش قلب هم دارم لطفا مرا راهنمایی کنید و میخوام توسط شما ویزیت بشوم ممنون از سایت خوبی که راه انداختید و امکان مشاوره قبل از معاینه دادید خسته نباشید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرهاد سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با سلام من بعد از هر بار آبتنی در رودخانه , دور غوزک پام رگهام به حالت خطوط کوچک قرمز میشن و بعد از مدتی رنگشون تیره تر میشن می خواستم بدونم این مسیله مشکل خاصی داره یا نه با تشکر از دکتر عزیز و گرانقدر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      خير مشكلي نيست
  • تصویر کاربر ولی جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    آنژیو انجام شده رگ هاش بازشده نتیجه درمان پاش چی میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      تكراري
  • تصویر کاربر ولی جمعه ۹ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    گرفتگی عروق پا
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۹ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      جناب اكبري لطفا مطالب را ذيل همان صفحه خود قرار دهيد
  • تصویر کاربر داوداکبری چهارشنبه ۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    گرفتگی وعفونت عروق پا
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      تكراري
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر