دکتر محمد حسین نجفی

افتادگی دریچه میترال یا شلی دریچه میترال و یا حتی نرمی دریچه قلب یکی از بیماری های خوش خیم دریچه میترال است که می تواند علائمی از جمله تنگی نفس و احساس خستگی را به همراه داشته باشد.

در این مقاله به صورت جامع علائم، روش های تشخیص و درمان افتادگی دریچه میترال و در نهایت بررسی عملکرد قلب در حالت طبیعی در مقایسه با افتادگی دریچه میترال و نارسایی دریچه میترال قرار داده شده است.

افتادگی یا شلی دریچه میترال Mitral Valve Prolapse

در افتادگی یا شلی دریچه میترال هنگامی که پزشک بوسیله گوشی به قلب شما گوش می کند، صدایی مانند صدای کلیک شنیده می شود که ناشی از ورود خون از طریق دریچه میترال به دهلیز است این همان افتادگی دریچه میترال یا شلی دریچه میترال است.

علائم شلی دریچه میترال

هنگامی که خون از طریق دریچه میترال به سمت دهلیز چپ رانده شود اصطلاحا نارسایی میترال گفته می شود. اگر حجم خون پس زده شده کم باشد هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد اما اگر حجم خون وارد شده به دهلیز چپ زیاد باشد علائمی مانند تنگی نفس و احساس خستگی و سیاهی رفتن چشم ها ایجاد می شود.

یک نام دیگر افتادگی دریچه میترال سندرم کلیک مرمر است.

شلی دریچه قلب

عوارض افتادگی دریچه میترال

اگر چه اغلب افراد مبتلا به شلی دریچه میترال هیچ مشکلی ندارند اما ممکن است عوارض شلی دریچه میترال گاها مشاهده شود. این عوارض عبارتند از:

1_ نارسایی دریچه میترال

شایعترین عارضه آنست که خون به داخل دهلیز چپ رانده شود(MR  یا نارسایی میترال ).

مردان و یا افراد دارای فشارخون بالا بیشتر در معرض ریسک نارسایی میترال هستند. اگر نارسایی میترال شدید باشد ممکن است بیمار نیازمند جراحی برای ترمیم یا تعویض دریچه میترال باشد تا از بروز عوارض نارسایی میترال از قبیل سکته مغزی جلوگیری شود.

2- اختلال ریتم قلب (آرتیمی)

ریتم قلب غیر طبیعی در برخی بیماران دچار پرولاپس میترال مشاهده می شود. اغلب این آرتیمی ها در حفره های دهلیزی ایجاد می شوند و ممکن است باعث آزار بیمار گردد و اغلب تهدید کننده حیات نیستند. در بیماران دچار نارسائی شدید میترال و یا تغییر شدید شکل دریچه ها اغلب مستعد اشکال در ریتم قلب هستنند.

3- عفونت دریچه (اندوکاردیت)

داخل قلب ۴ حفره و ۴ دریچه وجود دارد که توسط لایه ی نازک بنام اندوکارد پوشیده شده اند. عفونت این پرده  اصطلاحا اندوکاردیت نامیده می شود. در دریچه میترال غیر طبیعی شانس ابتلا به اندوکاردیت ناشی از باکتری که باعث تخریب این دریچه می شود زیاد است. این ریسک در مردان بیشتر از زنان است.

پزشکان توصیه می کنند افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال یا نارسایی میترال قبل از کشیدن دندان و یا برخی اعمال جراحی به منظور جلوگیری از اندوکاردیت دریچه آنتی بیوتیک مصرف نمایند.

آریتمی

 

سایر اسامی افتادگی دریچه میترال میترال عبارتند از :

–  سندرم بارلو

– پرولاپس دریچه میترال

– شلی دریچه میترال

 

– نرمی دریچه میترال

– سندرم دریچه نرم

– دریچه میترال بالونی شکل

– دریچه میترال مگیزوماتو

– سندرم دریچه پرولاپس میترال شده

تشخیص افتادگی دریچه قلب با اکوکاردیوگرام

یک اکوکاردیوگراف مفید ترین آزمون غیر تهاجمی برای تشخیص MVP است. این روش در شناسایی وضعیت غیرطبیعی و افتادگی دریچه قلب موثر است. اکوکاردیوگرام ها در تعیین اندازه دهلیز چپ، اندازه و عملکرد بطن چپ نیز سودمند است. اکوکاردیوگرام در تعیین میزان پس زدن خون از میترال کمک میکند .

در بیماران مبتلا به MVP بدون علامت اکوکاردیوگرام های متوالی معمولاً ضروری نیست مگر در بیمارانی که نشانه های بالینی بدترشدن بیماری شان را نشان می دهند. اگر چه در بیماران مبتلا به MVP الکتروکاریوگرام ممکن است اطلاعات نسبتاً ارزشمندی فراهم کند اما بیماران معمولاً ECG طبیعی دارند. الکتروکاردیوگرام ها ممکن است در اثبات آریتمی ها در بیمارانی که تپش قلب دارند سودمند باشد.

تنگی نفس-پرولاپس میترال

افتادگی دریچه میترال چگونه رخ می دهد؟

در یک قلب سالم به هنگام انقباض بطن ها دریچه میترال بسته شده و مانع از ورود خون به دهلیز چپ می شود. اما در برخی افراد که دچار شلی دریچه میترال هستند یک یا هر دو لت دریچه میترال به علت بافت اضافه دچار کشیدگی به سمت دهلیز چپ شده و در هر انقباض بطن نمای شبیه چتر چتر بازان به سمت دهلیز چپ پیدا می کند. این برآمدگی به سمت دهلیز ممکن است مانع بسته شدن کارآمد دریچه شود.

 عوامل خطر یا ریسک فاکتورهای شلی دریچه میترال

پرولاپس میترال

 افتادگی میترال ممکن است یک بیماری خانوادگی باشد و ممکن است مربوط به بیماری مانند شرایط زیر باشد:

_ سندرم مارفان

-سندرم اِهلر دانلس

-ناهنجاری ابشتین

-دیستروفی عضلانی

-بیماری گریوز

– اسکولیوز

ویزیت بیمار توسط متخصص قلب و عروق

اگر فکر می کنید دچارشلی دریچه میترال یا افتادگی دریچه میترال هستید، از متخصص قلب و عروق وقت ویزیت بگیرید. به جهت دیگر مکن است از نظر زمان بودن داخل مطب .محدود باشید. لازم است  برای ویزیت آمادگی لازم را داشته باشید در ذیل برخی آمادگی های لازم جهت ویزیت ذکر شده اند.

برخی از مشکلاتی که ممکن است در ذهن شما باشد را از پزشک به راحتی سوال کنید مانند:

  • چه چیز باعث بدتر شدن علائم بیماری افتادگی دریچه میترال می شود؟
  • چه عمل دیگری علائم شلی دریچه میترال مانند تنگی نفس، سرگیجه و غیره را بوجود آورد؟
  • چه تست هایی برای من لازم است؟
  • آیا برای نرمی دریچه میترال نیازمند درمان هستم و چه درمانی؟
  • آیا هیچ محدودیتی در زندگی دارم؟
  • آیا مرتبا باید ویزیت شوم؟
  • اگر بیماری افتادگی دریچه میترال نیازمند جراحی است کدام جراحی را شما پیشنهاد می دهید؟
  • آیا انواع دارو غیر از آنچه به من برای درمان داده اید وجود دارد؟
  • کدام وب سایت را برای آگاهی بیشتر در زمینه شلی دریچه میترال من توصیه می کنید؟

نحوه زندگی در افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال

اغلب افراد دچار شلی دریچه میترال نیاز به هیچ تغییری در نحوه زندگی خود نبوده و هیچ محدودیتی در مصرف غذا یا فعالیت بدنی ندارند. اگر شما مبتلا به نارسایی شدید میترال هستید، ممکن است پزشک به شما توصیه نماید از فعالیت بدنی شدید اجتناب نمائید.

جلوگیری از افتادگی دریچه میترال

هیچ راهی برای جلوگیری از شلی دریچه میترال وجود ندارد اما شما می توانید از ایجاد یا شدت یافتن عوارض افتادگی دریچه میترال با مصرف صحیح داروها اجتناب نمائید.

سوالات شایع افتادگی دریچه میترال یا شلی دریچه میترال

برای مشاهده سوالات بر روی سوالات شایع دریچه میترال قلب کلیک کنید تا با سوالات بیماران در رابطه با افتادگی دریچه میترال ، گشادی دریچه قلب ، تنگی دریچه میترال و غیره بیشتر آشنا شوید.

 

شما نیز می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران و فوق تخصص آنژیوپلاستی

3.9/5 - (20 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ویدا یکشنبه ۳ مرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر حالتون خوبه؟ببخشید آقای دکتر من حدود یک ماه پیش اومدم مطب واسه پرولاپس و نارسایی خفیف میترال مشکلم pvc بود واسم قرص متوهگزال 42 تجویز کردین گفتنی تا یه ماه بخورم بعد قطعی کنم الان چند روزی میشه که حالم بهتره نسبت به روزه اول pvc خیلی کمتر شده،طبق گفته ی شما ورزشم میکنم میشه راهنمایی کنید که چه جوری قرصم قطع کنم؟ اگه دوباره pvc ها شروع شد چیکار کنم؟راستی آقای دکتر دوچرخه ثابت خوبه استفاده کنم؟ازتون ممنون میشم لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۳ مرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      بهتره قرص بتدريج كم بشه و ناگهان هم قطع نشود
  • تصویر کاربر احمد چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    ممنون از شما برای پاسخ به پرسشم اولم فقط یه چیز دیگه بپرسم در مورد مشکلات دریچه میترال بدونم دکتر گوارش برام اندوسکپی تجویز کرده من به ایشون در مورد وضعیت قلبم گفتم و گفتن هیچ مشکلی نداره میخواستم مطمئن بشم ایا اگر مشکلات قلبی داشته باشم اندوسکپی میتونه تاثیر بدی بزاره و ایا خطر داره انجامش برام ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      انجام اندوسكوپي مانعي ندارد
  • تصویر کاربر ابراهیم پنجشنبه ۲۲ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    سلام.
    باتشکرازجوابتون به سوالw32d672.
    چندروزپیش تست ورزش دادم ودکترگفت تست خوبه.
    بعضی مواقع دست چپ من سردمیشه ویه گرفتگی خفیف وبی حسی کمی داره میخواستم بدونم که واسه پرولاپس است یانه؟
    واسه قلبم از پروپرانول20وملوکسیکام 15ونورتریپتیلین10استفاده میکنم.
    واسه میکروب معده هم ازتاوانکس،آموکسی سیلین500ولانزو30استفاده میکنم.
    آیااستفاده ازقرص های معده اشکالی نداره وآیاپرولاپس میترال برنامه غذایی و ورزشی خاصی داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۲ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      اينكه ايا قرصهاي معده به تعبير شما اشكالي ندارد مفهوم سوالتان را نميفهم
      براي كجا و چه چيز و چه كسي و چه زماني اشكالي ندارد!!!
      ورزشهاي هوازي مثل پياده روي براي پرولاپس قابل سفارش است.
  • تصویر کاربر سمیرا یکشنبه ۱ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر. ببخشید من یک پسر هشت ساله دارم .دو سال پیش به خاطر اینکه مدام میگفت نفس کم میارم موقع بازی و خودم هم متوجه دردهای خفیف توی قفسه سینه اش شدم، پسرم رو پیش متخصص قلب کودکان بردم ایشون تشخیص دادن که پسرم پرولاپس خفیف داره وباید قرص پروپرانول 1 مصزف کنه. به خاطر حساسیت همسرم چند ماه بعد باز اونو پیش دو تا متخصص قلب کودکان بردیم اما پزشکهای جدید تشخیص دادند که پسرم کوچکترین مشکلی نداره و پرولاپس هم نیست. اما حالا باز هم پسرم مواقعی که فعالیت و بازی های تحرکی میکنه میبینم که نفس کم میاره و دایم دستش رو قلبشه میگه قلبم خیلی بلند میزنه. به نظرتون چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      تنگي نفس و درد سينه در اطفال
      با توجه به اينكه دو نفر از همكاران عزيز تاكيد فرمودن كه مشكلي وجود ندارد پس خيالتان راحت باشد.
      اغلب در پس دردهاي سينه اي اطفال اضطراب و يا رقابت وجود دارد و با در خانواده فردي مبتلا به بيماري قلبي وجود دارد و كودك براي جلب توجه از اين راه استفاده ميكند. اگر فرزندتان با داروي پروپرانولول كه گهگاه به او ميدهيد كمتر سكايت دارد اينكار را بكنيد اثر بخشي بيستر از طريق تلقين است.
      البته اين پاسخ صرفا مربوط به فرزند عزيز شماست زيرا با توجه به فرموده شما نسبت به سالم بودن قلبش اطمينان دارم.
      اگر رقابت با اطرافيان دارد هم گاهي آلپرازولام با دوز بر اساس وزن كودك كمك كننده است.
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر