دکتر محمد حسین نجفی

از قدیم گفته اند و شنیده ایم که سکته ی قلبی بیماری مخصوص سنین بالاست و در نتیجه سکته قلبی در زنان جوان کمتر دیده می‌شود. این جمله البته جمله خیلی اشتباهی هم نیست. سن بالا از عوامل خطر بروز سکته های قلبی است و میزان بروز این سکته ها در افراد بالاتر از 40 سال بیش تر از افراد زیر 40 سال است و هر چقدر سن افزایش پیدا کند خطر بروز این سکته ها بیش تر می شود. هم چنین به طور کلی زنان از مردان کمتر دچار سکته های قلبی می شوند. 

اما آیا این موارد به این معنی هستند که زنان جوان دچار سکته های قلبی نمی شوند؟ هر چند بروز این مشکل در این دسته از جمعیت بسیار اندک است ولی هستند زنان جوانی که دچار این مشکلات می شوند و عمومن عللی خاص و منحصر به فرد پشت این مسایل وجود دارد. در این نوشتار به این موضوع می پردازیم که سکته قلبی در زنان جوان چرا رخ می دهد و چه علایمی دارد و چه اقداماتی در این جمعیت برای مقابله با این مشکلات ضروری است. در اخر در مورد سن سکته قلبی در زنان صحبت خواهیم کرد.

علت سکته قلبی در زنان جوان

علت سکته قلبی در زنان جوان

معمولن در عموم مردم و به خصوص افراد مسن و با سابقه بیماری های نظیر دیابت و فشار خون بالا یا کسانی که سیگار می کشند سکته های قلبی به علت بروز تنگی عروق کرونری قلب رخ می دهند. در زنان جوانی که هیچ از این عوامل خطر را ندارند به طور کل بروز حمله قلبی نادر است. البته اگر کسی مبتلا به بیماری نظیر دیابت نوع یک از کودکی باشد یا سابقه پرفشاری خون طولانی مدت داشته باشد یا در خانواده نزدیک و بستگان درجه اول سابقه ابتلای شدید به بیماری های انسدادی عروق کرونری (نظیر سکته قلبی) داشته باشد این احتمال که او هم دچار گرفتگی قلب و به دنبال آن سکته قلبی شود بالاتر می رود.

یک دلیل خاص بروز سکته های قلبی موردی به نام دایسکشن عروق کرونری است. در این حالت عروق کرونری به دلایلی که بسیاری از آنها هنوز به خوبی روشن نیستند دچار پارگی می شوند و در نتیجه جریان خون در این عروق متوقف و به دنبال آن سکته قلبی رخ می دهد. علت این مورد را برخی مسایل هورمونی و تغییرات ناشی از هورمون های زنانه اعلام کرده اند و برخی هم مسایل ژنتیکی را دخیل می دانند˛ قرص های جلوگیری از بارداری (OCP) نیز می توانند گاهی به این علایم منجر بشوند. ولی آنچه قطعی است این است که شایع ترین دلیل سکته های قلبی در زنان زیر 40 سال بروز همین پارگی های میکروسکوپی یا دایسکشن عروق کرونری است.

علائم سکته قلبی در زنان جوان

معمولا علایم سکته های قلبی در زنان تفاوتی با علائم سکته قلبی در جوانان ندارد. به عبارت دیگر دردهای شدید قفسه سینه به طور ناگهانی یا حین فعالیت و هم چنین تنگی نفس های فعالیتی از شایع ترین این علایم هستند. در برخی بیماران به دلیل تغییرات هورمونی شدید در حین بارداری این علایم در این زمان بروز می کنند که با چالش های مخصوص خود از نظر تشخیص و درمان همراهی دارد.

تشخیص سکته قلبی در زنان جوان

تشخیص-درمان-قلب

اگر خانم جوانی هر یک از علایم ذکر شده در بالا را داشته باشد بهترین کار مراجعه به متخصص قلب و اخذ نوارقلب و اکو در درجه اول است. تقریبن می توان تمامی موارد سکته های حاد قلبی در این افراد را با همین دو قدم ساده تشخیص داد. تشخیص بیماری قلبی در سایر انواع نیز با نوار قلبی ممکن است.

البته فراموش نکنید که علایمی که ذکر شد در خانم های جوان به دلایلی از جمله اضطراب و استرس بسیار شایع هستند و هر درد سینه یا تنگی نفسی در این افراد به معنی سکته قلبی نیست. ولی این علایم نیازمند حداقل یک بار بررسی هستند تا در صورت نیاز درمان های مورد نیاز به موقع انجام شود.

درمان سکته های قلبی حاد در زنان جوان

با اینکه درمان سکته قلبی خفیف راحت‌تر است اما درمان نوع حاد در این افراد نیز تفاوت عمده‌ای با بقیه موارد ندارد. یعنی استفاده از داروهایی مثل آسپرین و آتورواستاتین  و هم چنین انجام آنژیوگرافی و در صورت نیاز استنت گذاری (PCI) روش هایی هستند که در این افراد همانند بقیه موارد سکته های قلبی استفاده می شود

جلوگیری از سکته قلبی

مهم ترین اقداماتی که زنان جوان می توانند انجام دهند تا به سکته های قلبی دچار نشوند شامل موارد زیر است:

توصیه های لازم پس از سکته قلبی
معمولا در سکته قلبی مدت زمان اقامت بیمار در بیمارستان حدود ۵-۳ روز می باشد و پس از آن با دارو و پیگیری سرپایی مرخص خواهید شد. اما پس از سکته برای بهبود شرایط به بیمار چه توصیه هایی می شود؟

سن سکته قلبی در زنان

در شرایط استرس‌زای زندگی امروزی بروز سکته قلبی در زنان در هر سنی احتمال دارد. برخلاف گذشته که سکته قلبی بیشتر در افراد مسن‌رخ می‌داد، امروز شاهد رخ‌دادن این عارضه در نوجوانان و زنان هم هستیم. با این وجود وجود، عواملی مانند مصرف سیگار یا الکل می‌تواند خطر ابتلا به سکته قلبی در زنان را بسیار بالاتر ببرد. به طور کلی می‌توان گفت زنان بالای ۵۰ سال بیشتر در معرض خطر سکته هستند.

جمع بندی

به طور کل احتمال بروز سکته های قلبی در زنان زیر 40 سال بسیار اندک است و بسیاری از علایمی که این دسته از افراد دارند نظیر دردهای سینه و تنگی نفس و طپش قلب منشا قلبی ندارد و با مسایلی نظیر ناراحتی گوارشی و عضلانی یا مشکلات اضطرابی قابل توجیه است. اما توصیه می شود اگر هر یک از این علایم را دارید حداقل یک بار نزد متخصص قلب بررسی اولیه شامل نوارقلب و اکو در صورت نیاز تست ورزش انجام بدهید.

اگر بررسی های شما سالم بود دیگر جای نگرانی نیست و خیالتان می تواند از مسایل قلبی راحت باشد. اگر هم مشکلی در شما یافت شد بهتر است که به موقع تحت درمان قرار بگیرد. هم چنین اقدامات پیشگیرانه ای نظیر قطع سیگار˛ کاهش وزن و رژیم غذایی سالم نیز هیچ وقت نباید فراموش شود.

دکتر محمد حسین نجفی ، فوق تخصص قلب در تهران

4.4/5 - (7 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر