اسکن هسته ای قلب

اسکن هسته ای قلب به معنی تصویربرداری از خونرسانی میوکارد (عضله قلب) به روش پزشکی هسته‌ای می‌باشد که با تزریق وریدی از یک ماده رادیو اکتیو بی‌خطر (معمولا تکنسیم یا تالیوم) ، خونرسانی به عضله قلب در دو حالت ورزش و استراحت بطور جداگانه مورد بررسی قرار می‌‌‌گیرد.

اسکن هسته ای قلب یکی از آزمایشهای دقیق قلب و عروق برای تشخیص بیماری سرخرگهای کرونر قلب (CAD) است و طی دو مرحله ورزش و استراحت ، کیفیت و کمیت خونرسانی به عضله قلب (سرخرگ های کرونر) را در زوایا و سطوح مختلف قلب بررسی می‌کند. کاربرد دیگر اسکن هسته ای قلب در بیماران با سابقه سکته قلبی یا بیماراننارسایی قلبی ، تشخیص میزان بافت زنده باقیمانده (بافت قابل نجات با اقدامات درمانی) در عضله قلب است.

در قلب طبیعی ، ماده رادیواکتیو بطور یکنواخت در عضله قلب پخش می‌شود. در بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر قلب ، در حال استراحت، اسکن هسته ای نرمال بوده اما پس از تست ورزش یا استرس دارویی در منطقه مشخصی کاهش برداشت دیده می‌شود که مجدداً پس از استراحت بطور کامل (آنژین قلبی) یا ناقص (سکته قلبی) به حال اول برمی‌گردد. اسکن هسته ای قلب معمولا به نام “تالیوم اسکن” ، “اسکن پرفوزیون” و یا “استرس تست ایزوتوپی” نیز شناخته می شود.

مراحل اسکن قلب

در زمان اسکن هسته ای قلب یک تکنسین الکترودهایی را روی قفسه سینه بیمار نصب خواهد کرد که به یک مانیتور وصل می‌باشند. ضربان قلب و فشار خون اندازه‌گیری می‌شوند و سپس بیمار بر روی یک تردمیل قرار می‌گیرد. بعد از قرار گرفتن بر روی تردمیل، به تدریج سرعت تردمیل افزایش می‌یابد تا اینکه به حداکثر میزان ممکن برسد. سپس به بیمار داروی رادیواکتیو که معمولا تالیوم یا تکنسیم است، تزریق می‌شود. ریتم قلب بیمار به طور مداوم کنترل می‌شود و فشار خون نیز به صورت دوره‌ای اندازه‌گیری می‌شود.

سپس بیمار بر روی یک تخت مجهز به دوربین گاما دراز می‌ کشد و تکنسین در حالی که قلب به شدت در حال فعالیت است، از آن تصویربرداری می‌کند. ممکن است لازم باشد که بیمار در حین اسکن هسته ای قلب یک موقعیت را برای چندین دقیقه حفظ نماید؛ بطور مثال ممکن است بازوها به مدت چند دقیقه بر روی سر نگه داشته شوند.

بعد از اتمام تست ورزش و گذشت یک بازه زمانی حدود ۳ الی ۴ ساعته ، بیمار مجدداً بر روی تخت و در زیر دوربین گاما دراز می‌کشد تا در حالت استراحت نیز از قلب تصویربرداری شود. حین اسکن هسته ای قلب داروی رادیواکتیو در بدن بیمار حرکت کرده است و اکنون قابل رؤیت است. دراز کشیدن در این قسمت از تست بسیار مهم است و ممکن است بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد.

بعد از اتمام اسکن هسته ای قلب بیمار می‌تواند فعالیت‌های معمولی خود را از سر بگیرد. در برخی از مراکز درمانی ، ابتدا اسکن  هسته ای قلب در حالت استراحت را انجام می‌دهند و سپس اسکن قلب با تست ورزش را انجام می‌دهند.

عوارض اسکن هسته ای برای اطرافیان

دارویی که در انتهای مرحله تست ورزش از طریق آنژیوکت به بیمار تزریق می شود ، یک ماده رادیواکتیو بی‌خطر است. این ماده معمولا تکنسیم یا تالیوم می‌باشد. ماده رادیواکتیوی که در اینجا به مقدار ناچیز بکار می‌رود ، تنها حاوی پرتو گاما است و نقش یک ماده شبرنگ را در محیط تاریک و غیر قابل دسترس داخل بدن بازی می‌کند.

به بیان دیگر ، ماده تزریقی از نوعی انتخاب شده که هیچگونه تابش آلفا یا بتا ندارد (چون انرژی و عوارض احتمالی یک ماده رادیواکتیو ، بیشتر بخاطر تابش ذرات آلفا و بتای آن می‌باشد). بنابراین ،داروی رادیواکتیوی که برای بیمار به مقدار بسیار اندک و با نیمه عمر بسیار کوتاه تجویز می‌شود ، فقط به عنوان یک ردیاب یا نشانه‌گر بی‌خطر به مدت چند ساعت در بدن بیمار باقی می‌ماند و از نظر تابش پرتو یا ترکیب شیمیایی ، ضرری برای بیمار نخواهد داشت.


ویزیت تلفنی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ساراآقاجانی سه شنبه ۲۵ اسفند ۹۴( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 0 مشاهده پرسش
    سلام،من۲۵ سال سن دارم ودچارmvpهمراه باmrیک تادومثبت هستم،وکلا هیچ مشکلی نداشتم تا اوایل سال ۹۴که یک زایمان زودرس داشتم وبعداز آن ضربانم زیاد شد وبه۱۱۰تارسید کادکترم به من متورال داد نصف صبح ونصف شب،بعداز این مشکل احساس میکنم دچارpvcشده ام،وقتی راه میرم ویا فعالیت شدید دارم بیشتر میشود این حالت زمانی کاسمت قلبم دراز میکشم ویا استرس دارم هم وجوددارد.میخواستم بدونم چقدرpvcجدی اس؟درضمن من ازگذاشتن هولتر میترسم،وتاالان دکتر به من پیشنهاد هولتررانکرده،چند pvcدرروز خطرناک نیست؟ من خیلی نگرانم،چون قصد بارداری دارم،درضمن efمن ۵۵٪است،لطفا منو راهنکایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۵ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      سلام
      در مجموع ضربانهاي بطني نابجا بازاسترس تشديد ميشود.
      براي حاملگي هم تگراني وحود ندارد ولي بهت است متورال با بتا بلوكرهاي محلول در آب جايگزين شود ز
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۹ اسفند ۹۴( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 0 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من 16سالم می باشد وحدود 2سال پیش رگ اضافه داشتم ودر بیمارستان شهید رجایی رگ اضافه را سوزاندم وگفتد عمل تاحدودی موفقیت امیز بوده است. والان چند وقته دچار تپش قلب شدم وبه بیمارستان رجایی مراجعه کردم وبرای من دستگاه هولتر نوشتن ومن این دستگاه رو 10روز بستم وزمانی که دچار تپش قلب شدم از دستگاه استفاده کردم ومن جواب دستگاه رو گرفتم و میخواستم شما جواب دستگارو بینید وجواب خود را لطفا به طور دقیق بدهید وبگویید چه کارکنم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۹ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      سلام هولتر رو مشاهده كردم
      شواهد اريتمي و تپش مشاهده نشد
      فعلا پروپرانول ٢٠ ميليگرم صبح و شب ميل كنيد بعد دو هفته وصعيت خودتون رو اطلاع بدين
    2. تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۹ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      منون از پاسختان مناز 9/11/94دستگاه هولتر رو تحویل بیمارستان داده ام وضعیت رو چگونه علام کنم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۶ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      در تراسه هايي كه فرستاده ايد شواهد اريتمي مشاهده نشده
      ضربانها كاملا نرمال بوده است
    4. تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۶ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      اقای دکتر من به خوردن قرص پروپرانولول ادامه بدم یا نه
    5. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۶ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      بله فعلا ادامه بدين
    6. تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۱۷ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      ببخشید اقای دکتر یه سوال داشتم می خواستم ببینم مصرف قهوه وشکلات برای من مضر می باشد یانه
      اخه من وقتی قهوه می خورم ضربان قلبم نسبتا بالا می رود
    7. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۹ اسفند ۹۴( 4 سال پیش)
      مصرف قهوه و چاي پر غليظ مي تواند باعث تشديد تپش قلب شود.
      بهتر است استثنا شما استفاده نكنيد.
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر