دکتر محمد حسین نجفی

پرولاپس میترال

پرولاپس میترال یکی از شایع‌ترین اختلالات دریچه ای قلب است که با شاخص های اکوکاردیوگرافی جدید، شیوع آن ۲/۴ درصد جمعیت تخمین زده می‌ شود. سندرم پرولاپس ارتباط ارثی بسیار قوی دارد. پرولاپس میترال در تمامی سنین و هم در زنان و هم در مردان دیده می شود، ولی در زنان ۲ برابر مردان شیوع دارد و در عوض شیوع عوارض جدی در مردان بیشتر از زنان است.

علت پرولاپس میترال

دریچه میترال بین دهلیز و بطن چپ قرار گرفته است و منجر به یک طرفه شدن جهت جریان خون از دهلیز به بطن چپ می شود. در پرولاپس دریچه به میزان غیر عادی و بیشتر از حد عادی به سمت دهلیز خم می شود که این امر گاه می تواند موجب پس زدن خون از بطن چپ به دهلیز چپ شود که به آن نارسایی دریچه میترال می گویند. در این اختلال اجزای اسفنجی دریچه، یعنی لایه میانی لت های میترال که از بافت شل تشکیل شده است افزایش می یابد. در نتیجه لت‌های میترال غیر طبیعی و دندانه‌دار و دچار پرولاپس می شوند. تصور می شود که پرولاپس دریچه میترال ممکن است با افزایش کشیده شدن پایه عضلات قلب منجر به کاهش خون‌رسانی به عضلات قلب (ایسکمی) شود، که ممکن است در ایجاد علائم بعضی بیماران دخالت داشته باشد.

تشخیص پرولاپس میترال

تشخیص پرولاپس میترال یا افتادگی دریچه قلب با معاینه و اکوکاردیوگرافی است. اکوکاردیوگرافی نقش کلیدی در تشخیص پرولاپس میترال دارد و در ارزیابی علائم این بیماری مفید ترین وسیله است و بیماران و همچنین اقوام درجه یک افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال باید اکوکاردیوگرافی شوند. در بعضی بیمارانی که تپش قلب و سرگیجه و کاهش موقت هوشیاری (سنکوپ) داشته‌اند، گرفتن نوار قلب ۲۴ ساعته توسط دستگاه هولتر مونیتورینگ و یا تست ورزش برای تشخیص نامنظمی قلب (آریتمی) ضروری است.

جدی‌ترین عوارض عبارتند از: نارسایی دریچه میترال، بزرگ شدن تدریجی دهلیز و بطن چپ و فیبریلاسیون دهلیزی که نوعی نامنظمی قلب است. تخریب لایه داخلی پوشاننده میترال (اندوکارد) ممکن است باعث استعداد به عفونت دریچه (اندوکاردیت)، یا تشکیل لخته روی آن شود. باید دانست که پرولاپس میترال شایع‌ترین علت عفونت دریچه میترال (اندوکاردیت عفونی) است.

البته علت این امر شیوع بالای اندوکاردیت، در پرولاپس میترال نیست بلکه علت، آن است که شیوع پرولاپس میترال بالاست. گاه ایجاد لخته های کوچک روی دریچه، موجب حملات گذرای کاهش خونرسانی به مغز می شود که علائمی مشابه با سکته مغزی ایجاد می‌کند. در موارد بسیار نادر، ممکن است نارسایی قلبی و پاره شدن طناب‌های وتری (اجزای نگهدارنده دریچه) روی دهد.

در مجموع سیر پرولاپس دریچه میترال بسیار عالی است و این حالت وضعیتی خوش خیم است و اغلب بیماران برای سال‌ها بی‌علامت می‌مانند و در اغلب موارد تنها نیاز به معاینه و اکوکاردیوگرافی مجدد و اطمینان خاطر دادن به بیماری است.
به نظر می‌رسد که عوارض جدی (عفونت دریچه، نیاز به جراحی و …) تنها در ۱ درصد بیماران روی می‌دهد. عوامل خطر برای بروز عوارض عبارتند از: سن بالا، جنس مذکر، سابقه فامیلی، و مشاهده دریچه ضخیم در اکوکاردیوگرافی. بیماران بی‌علامت یا بیمارانی که بیشتر علائم اضطرابی دارند و آریتمی یا نامنظمی قابل توجهی در نوار قلب ندارد و شواهدی از نارسایی دریچه میترال در معاینه و اکوکاردیوگرافی ندارند، اغلب دچار مشکل مهمی نمی‌شوند و به این افراد باید اطمینان خاطر داده شود تا زندگی عادی خود را پی گیری کنند.


دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

دکتر قلب در تهران

۵/۵ - (۱ امتیاز)
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سياوش جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 110 مشاهده پرسش
    سلام،من افتادكي دريجه ميترال درجه2 دارم، نارسايي ندارم و جواب تست ورزشم خوب بود،البته بعضي وقت ها در اثر عصبانيت و استرس فشار خونم بالا ورزش بدنسازي و بوكس انجام ميدم خواستم بدونم 1. ايا ميتونم وزنه بزنم و بوكس تمرين كنم يا اينكه ضرر داره؟ 2. در ضمن مصرف مكمل هاي بروتيين و كراتين و ال كلوتامين و ال ارزنين ( مكملهاي مجاز كه از داروخانه تهيه مكنم) براي شلي دريجه ميترال ضرر داره؟ 3. و اينكه همه اين مسائلي كه بيان كردم اكر ضرر داشته باشند ايا ضرر انها به اين خاطر هست كه باعث بوجود امدن علائمي مثل تبش قلب و اضطراب ميشه يا اينكه باعث بيشتر شدن وبالا رفتن درجه افتادكي ميترال ميشه؟ 4. ايا امكان داره افتادكي دريجه ميترال بيشتر بشه و جه عواملي باعث بيشتر شدنش ميشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سرگلزایی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 108 مشاهده پرسش
    دکتر نجفی گرامی
    با سلام
    آیا روش های غیر تهاجمی برای تعویض دریچه میترال وجود داره؟ کدوم کشور در این زمینه مطرح هست؟در ایران هم انجام میشه؟

    با آرزوی بهترینها برای شما
    ملیحه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 104 مشاهده پرسش
    سلام.نبض شکم داشتم رفتم دکتر و بعد از اکو گفتن یک دریچه افتادگی دارد و دریچه دیگر یکم خوب بسته نمیشه.و متخصص گفت اصلا مهم نیست.حتی دارو بم نداد.ایا با ورزش دويدن و دوچرخه سواری خوب میشم.اصلا درد یا ناراحتی ندارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر شهین یکشنبه ۷ آبان ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 94 مشاهده پرسش
    با سلام.و خسته نباشید خدمت دکتر محترم
    اقای دکتر من مادرم مبتلا به رماتیسم (نارسایی دریچه اعورت)هستن
    و از سال 72 تا 92 به صورت مداوم پنادر زدن
    میخاستم بییینم باز هم باید ادامه بدن به زدن این آمپول یا دیگه نیازی نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۷ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۷ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر کبودخانی شنبه ۶ آبان ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 113 مشاهده پرسش
    من افتادگی دریچه میترال دارم خفیف.باوجودخوردن قرص متورال 50بازم قلبم تیرمیکشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۶ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۶ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۵ آبان ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 98 مشاهده پرسش
    طپش قلب و از ديروز دردپشت چپ وزير دنده چپ
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۵ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۵ آبان ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2244 مشاهده پرسش
    گرفتگی پشت کتف سمت قلب کمر و خارش شدید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 4 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حافظی جمعه ۷ مهر ۹۶( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 105 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر،یک سوال داشتم که اگر پاسخ بدید بی اندازه ممنونتون هستم دختر هشت ساله ام برای اولین بار در سه سال و نیمگی صدای اصافی در قلبش شنیدند که من مدارکی رو براتون میفرستم آقای دکتر برگشت خونش بیشتر شده؟در حالیکه دکتر دیروز گفتند اکو و نوازش تغییر نکرده ،این حالت همین نارسایی دریچه است که بچه من داره؟اگه صوتی هم لطف کنین و جوابم رو بدید ممنونم تا وقت بگیرم بیام خدمتتون متاسفانه در مورد سیر بیماری اصلا اطلاعاتی بمن ندادند خواهشم اینه که با توجه به این مدارک اگر بخوام خدمتتون برسم برای ویزیت نیازی هست دخترمم بیارم یا مدارک کافیه،دلیل اصلی که می‌خوام خدمتتون برسم اینه که در مورد این بیماری باشما صحبت کنم و باید و نباید ها و کل بیماری رو ازتون سوال کنم چون متاسفانه مطب دکتر مهران پور و کوچاریان مجالی به مریض نمیده بسیار ممنونم دیروز آخرین ویزیت رو با دکتر کوچاریان داشتیم ایشون گفتند همه چیز مثل قبله وای اگر تپش پیدا کرد باید زودتر از شش ماه مراجعه کنم و نظرشون بود که اگر شدید تر بشه عملی انجام میشه که دریچه را جمع کنند
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۷ مهر ۹۶( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهشید شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 103 مشاهده پرسش
    سلام. سوالم اینه که من در بارداری اکو کردم و mr+1 داشتم.(از کودکی mvp داشتم) دکترم گفت mr+1 احتمالا بخاطر بارداری هست. اما الان که دوماهه زایمان کردم بازم نتیجه اکو mr+1 بود. ممکنه بعد گذشت دوماه از زایمان هنوزم بخاطر بارداری باشه و کم کم برطرف بشه؟و اینکه با توجه به اینکه علائمی ندارم من هر چند وقت باید اکو و چک بشم؟ممکنه mr در طول عمر تاثیر بزاره؟چقدر احتمال تشدیدش هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 103 مشاهده پرسش
    باسلام خانوم 35ساله هستم به دلیل درد سینه وتپش قلب واسترس وضربانات نا به جا به پزشک مراجعه کردم نوار قلب واکو گرفته شد تشخیصmvp+mildmr1_2 را دادند قرص ایندرال ده روزی یکی کلردیازپوکساید درصورت استرس تجویز شد وقرص والسارتان چهل روزی یک چهارم به صورت مداوم ایجکشن فرکشن55 وفشار خونم دوازده هست ایا این درمان کافی هست چه باید بکنم که بیماری پیشرفت نکند
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۴ مرداد ۹۶( 5 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:



پرسش از دکتر