دکتر محمد حسین نجفی

چرا متخصص قلب و عروق از بیمار می پرسد: ” آیا در خانواده شما کسی هست که از بیماری قلبی رنج ببرد؟”

ژنتیک از بسیاری جهات می تواند در خطر ابتلا به بیماری های قلبی موثر باشد. ژن ها همه ی جوانب سیستم قلبی عروقی، از قدرت عروق خونی گرفته تا نحوه ارتباط سلول ها در قلب را کنترل می کنند. نکته اینجاست که جهش ژنتیکی در یک ژن واحد می تواند بر احتمال ابتلا به بیماری قلبی ارثی تأثیر بگذارد.

بیماری قلبی ارثی

بسیاری از اختلالات قلبی از جمله آریتمی ، بیماری مادرزادی قلب ، کاردیومیوپاتی و کلسترول بالای خون ارثی هستند. بیماری عروق کرونر که می تواند منجر به حمله قلبی ، سکته مغزی و نارسایی قلبی در خانواده ها شود، نشانگر نقش عوامل خطر ژنتیکی ارثی است.

ژنتیک بیماریهای قلبی

به عنوان مثال ، یک تغییر ژنتیکی می تواند با تغییر عملکرد یک پروتئین خاص، کلسترول را به طور متفاوتی پردازش کرده و احتمال بروز شرایین مسدود شده را افزایش دهد. تغییرات ژنتیکی از والدین به کودکان ازطریق تخمک و اسپرم منتقل می شوند. سپس کد ژنتیکی والدین در طی تکامل در هر سلول از بدن کودک کپی برداری می شود.

هنگامی که یکی از اعضای خانواده به بیماری یا اختلال قلبی مبتلا می شود ، بهتر است دیگر اعضای خانواده از نظر وجود عوامل خطر بیماری در حالی که حتی هنوز علائمی نیز ندارند ، تحت غربالگری قرار بگیرند.

علت بیماری قلبی ارثی

عوامل ارثی که منجر به آریتمی و مرگ ناگهانی قلبی می شوند ، شناخته شده هستند. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک و کاردیومیوپاتی بطن راست آریتموژنیک (ARVC) می توانند باعث آریتمی کشنده شوند. مواردی از اختلالات ارثی هستند که می توانند باعث آریتمی و مرگ ناگهانی قلبی شوند. برخی از این ها بسیار نادر می باشند. موارد رایج تر شامل :

فیبریلاسیون دهلیزی

فیبریلاسیون دهلیزی

فیبریلاسیون دهلیزی یک آریتمی شایع میباشد که خطر سکته مغزی را افزایش می دهد.

سندرم بروگادا

یک اختلال ژنتیکی در ریتم قلب است که می تواند باعث ایجاد فیبریلاسیون بطنی و ایست قلبی ناگهانی شود .

تاکی کاردی بطنی پلی مورفیک کاتکول آمینرژیک

اختلال در کانال های کلسیمی عضله قلب است که با اختلال جریان الکتریکی و ایجاد ضربان قلب نامنظم ، به ویژه هنگام ورزش همراه می باشد.

بیماری قلبی ارثی

سندرم QTطولانی

طولانی شدن مرحله ریکاوری الکتریکی (فاصله QT) بوده که می تواند منجر به ایجاد ضربان های تند و پر هرج و مرج شود.

سندرم QT کوتاه

کوتاه شدن فاصله QT می تواند منجر به آریتمی های تهدید کننده حیات شود.

نحوه انتقال ژن بیماری قلبی

در شکل بالا، مربع ها مربوط به مردان خانواده و دایره ها نماد زنان است. مربع سیاه نشان دهنده فرد بیمار است و فلش ها نیز گویای افراد مشکوک به بیماری قلبی می باشد که می بایست تحت نظر متخصص قلب و عروق مورد آزمایش قرار گیرند.

تاثیر ژنتیک در بیماری قلبی

ژن هایی که ما از والدین خود به ارث می بریم ظاهر ما و اینکه بدن ما چطور کار کند را تحت تاثیر قرار می دهند. مشکلات ارثی قلب در اثر موتاسیون(جهش) در یک یا تعداد بیش تری از ژن های ما ایجاد می شود.

چنانچه یکی از والدین شما یک ژن معیوب داشته باشد احتمال به ارث بردن آن توسط هریک از فرزندان ۵۰% است.

فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، دیابت و پیش دیابت،سیگار کشیدن،چاقی و یا داشتن اضافه وزن ،نداشتن فعالیت فیزیکی ،داشتن سابقه ی پره اکلمپسی طی دوران بارداری ،رژیم غذایی ناسالم و افزایش سن همگی عواملی هستند که خطر بیماری قلبی را افزایش می دهند.

فشار خون بالا

ممکن است یک ژن معیوب که خودش عامل بیماری قلبی است وجود داشته باشد اما هیچ گونه علامتی ایجاد نکند.در چنین شرایطی شما این ژن را دارا هستید اما اینکه آیا به فرزندانتان به ارث می رسد و یا آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد مشخص نیست.

تشخیص بیماری قلبی ارثی

اگر یکی از اعضای خانواده مبتلا به بیماری قلبی ارثی باشد چه اتفاقی می افتد؟

تست غربالگری قلب

اگر شخصی در خانواده شما به بیماری ارثی قلبی مبتلا شده باشد ، پزشک ممکن است برای بررسی وضعیت قلب شما آزمایش درخواست کند (معروف به غربالگری). همچنین ممکن است  نیاز به انجام آزمایش ژنتیکی باشد تا ببیند آیا شما هم همان ژن معیوب را به ارث برده اید یا خیر.

هیپرکلسترولمی فامیلی

در موارد نادری مثل شرایطی از جمله هیپرکلسترولمی فامیلی هموزیگوس، یک اختلال ژنتیکی که در آن، بدن قادر به کنترل کلسترول خون نیست ،  در مراحل پیشرفته ممکن است نیاز  به انجام درمان های تهاجمی باشد. خوشبختانه اکثر بیماران قلبی ارثی(فامیلیال) در این گروه قرار نمی گیرند.

درمان بیماری قلبی ارثی

پیشگیری از بیماری قلبی ارثی

توصیه ما به اعضای خانواده قربانیان مرگ ناگهانی قلبی، غربالگری پزشکی می باشد. چنانچه بستگان فرد قربانی در خطر مشابه باشند، درمان های پیش گیرانه که شامل درمان های دارویی و دستگاههای قابل کاشت است ،در دسترس می باشند.

طبق مصوبه مؤسسه ملی بهداشت ، سابقه خانوادگی مثبت بیماری قلبی، به معنی وجود بیماری قلبی در یک یا چند نفر از خویشاوندان خونی است که یکی از مهمترین عوامل خطر  بروز مشکلات قلبی و عروقی به شمار می رود.

بر اساس مقاله ای که در مجله پزشک خانواده کانادا در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، چنانچه یکی از والدین شما در سنین جوانی (قبل از ۵۵ یا ۶۵ سالگی) بیماری قلبی عروقی را تجربه کرده باشد، خطر ابتلا به بیماری قلبی در شما ۶۰ تا ۷۵ درصد بیشتر از سایر افراد بدون سابقه ی خانوادگی است. بر اساس این مطالعه ، داشتن خواهر یا برادر مبتلا به CVD ، این خطر را تا ۴۰ درصد افزایش می دهد.

ژنتیک می تواند سیستم قلبی عروقی و بسیاری از عوامل خطر قلبی ما از سطح چربی خون گرفته تا استعداد چاقی و ابتلا به دیابت نوع ۲ را  تحت تأثیر قرار دهد.

مقاله ی منتشر شده در سال ۲۰۱۶ در ژورنال پزشکی نیوانگلند حاکی از آن است که  استعداد ژنتیکی نامطلوب می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را دو برابر کند.

با این حال ، نکته مهم این است که بدانیم:

ژن ها به تنهایی عمل نمی کنند! شیوه زندگی ، از جمله رژیم غذایی ، ورزش ، وزن و حتی آلودگی و قرار گرفتن در معرض آفت کش ها نیز می توانند بر بروز این بیماری اثر بگذارند.

این فعل و انفعالات زیست محیطی به همراه ژن ها بسیار قدرتمندتر از صرفا داشتن استعداد و آرایش ژنتیکی هستند.

درمان بیماری قلبی ارثی

اطلاعات کامل سابقه خانوادگی خود را جمع آوری کنید. یک تاریخچه جامع شامل سه نسل فرزندان ، خواهران و برادران، والدین، ​​عمه ها و عموها، خواهرزاده و برادرزاده ها، مادربزرگ و پدربزرگ ها و همچنین شامل تمام شرایط قلبی عروقی گذشته یا فعلی آنها و اینکه در چه سنی این شرایط را تجربه کرده اند می شود.

بررسی سابقه بیماران قلبی ارثی

شاید نتوانید از همه این افراد اطلاعات کسب کنید، اما اشکالی ندارد! با هر کس که امکانش هست صحبت کرده و تمامی اطلاعات مربوطه را یادداشت نمایید.

نکته این است که کسانی که دارای سابقه بیماری قلبی در خانواده و فامیل خود هستند، از سایرین برای ابتلا به بیماری قلبی مستعدتر می باشند. اما این به این معنی نیست که فرد حتما دچار این بیماری می گردد. بلکه با مراقبت، ورزش، تغذیه سالم و … می تواند از این امر پیشگیری کرده و یا روند آن را کند نماید.

روند درمان بیماری قلبی برای بیمارانی که دارای سابقه فامیلی هستند، همانند درمان سایر بیماران می باشد. با این تفاوت که میزان مراقبت در این افراد باید بیشتر باشد.

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

دکتر قلب در تهران

3.8/5 - (13 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر غفاری شنبه ۷ تیر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    با سلام
    من ۳۰ سالمه و آریتمی vt دارم. سال گذشته ۲مرتبه عمل ابلیشن انجام دادم و هر ۲بار دکتر گفت عملم موفق بوده. اما الان باز هم همون حالت های تپش قلب حمله ای و تنگی نفس و تهوع رو دارم و کتف چپم بطور دائم درد میکنه. ضمنا سابقه بیماری قلبی هم از طرف خانواده پدری هم از طرف خانواده مادری داریم. لطفا راهنماییم کنید چکار کنم؟ باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۷ تیر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام مجدد یکی دیگه از همکاران فوق اریتمی شما رو ببینه احتمالا ابلیت کامل نبوده
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    مادر من بدلیل فشار خون بالا زیر نظر پزشک متخصص بود.چندروز قبل به دلیل نوسان فشار خون به مطب ایشان مراجعه کردیم که معاینات مربوط از طریق دستگاه نشان از سلامت قلب و حتی شرایط بهتر از دو ماه قبل داشت.پیشنهاد ایشون آنژیو بود ولی نه بصورت اورژانسی .اصرار ما به آنژیو ایشان را مجاب کرد به بیمارستان معرفی کند.در بیمارستان در میان بهت و حیرت ما گفتند باید عمل باز قلب انجام شود.حالا سوال اینجاست که وقتی مادرم علائم حاد قلبی نداشته و پزشک متخصص حتی لازم به آنژیو هم تشخیص نداده بود چطور آنژیو جوابگوی درمان نبوده و باید عمل باز انجام می گرفت؟ متاسفانه یا خوشبختانه این عمل انجام گرفته و تمام اعضای خانواده در اضطراب و نگرانی این عمل هستیم و مادر م در آی سی یو بستری هست .سپاس از شما و اطلاعات ارزشمندتان در سایت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر مريم جمعه ۲۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    من ازديشب پشت سرم شديد درد مي كنه به گردنم هم مي زنه وهمش هم فكر مي كنم كرونا دارم قلبم تير مي كشه فكم هم درد داره من ٤٢سالم هست سابقه بيماري قلبي فاميلي هم داريم نمي دونم مشكل من كجاست خيلي حالم بده همش فكر مي كنم قلبم هست ازيه طرف هم فكر مي منم كرونا گرفتم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر ابوالفضل پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام من دو روزه که زیاد عرق میکنم،و امشب هم مجبور شدم به علت تعریق زیاد دو بار لباسم رو عوض کنم با توجه به مسئله کرونا خیلی اضطراب دارم میشه مربوط به کرونا باشه در ضمن یکی از دندان خیلی وقته پوسیده که چند روز پیش بعلت درد آموکس ی کلا و و مسکن ارمش کرد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      پروپرانولول ۱۰ و کلردیازپوکساید ۵ هر ۱۲ ساعت مصرف کنید

  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۱۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    تصویرفوکوس اکوژن منفردوایزوله اینتراکاردیاک دربطن چپ به دیامترکمتراز2میلیمترمشاهده شدکه باتوجه به ایزوله بودن این سافت مارکرریسک آناپلوئیدی افزایش نمی یابد ایا مشکلی هست سونو جنین بوده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام باید با متخصص زنان و قلب اطفال مشورت کنید در حوزه تخصص من نیست

  • تصویر کاربر Sara دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر
    من ۱۸ سالمه و یه مدتی میشد که دست چپم به همراه گردنم و کتفم درد میکرد گاها احساس تیر کشیدن هم احساس میکردم ولی بعد چند روز خوب شد درد ولی حدودا یک هفته میشه دوباره اون درد ها شروع شده و گاها پشت ساق پای چپم هم به درداش اضافه میشه
    میخواستم بدونم علت اینا چی میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      میتونه به علت درگیری اعصاب دست باشه و یا به علت مشکلات مفصلی باشه

      گاهی اضطراب هم همین علائم را تقلید میکنه

    2. تصویر کاربر Sara دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      پس احتیاجی‌ نیس به دکتر قلب مراجعه بکنم ؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      فعلا خیر

    4. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      فعلا خیر

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمود جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام. همسر من در هفته نوزدهم بارداری هستند و چون عدد nt برابر با ۲.۳ بود اکوی قلب جنین انجام دادند و مشخص شد که asd=2.7mm و vsd=1.2mm در قلب جنین رویت شد. بنظر شما تا چند درصد در هنگام زایمان سوراخها بسته خواهند شد؟سپاسگذارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      درصد نمیشه گفت

      این بستگی به سایز و محل سوراخ ها داره ولی به هر حال در اکثر موارد بسته میشه

  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۸ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    با سلام مادر بنده سال 82جراحی قلب باز داشتن الان حدود یکماهی هست تنگی نفس شدید دارن و شبها نمیتوانند بخوابن با ef; 15 آیا باید پیس میکر بزارن سن 65 دارای بیماری دیابت مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۸ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید ابتدا درمان دارویی تنظیم شود و از نظر یایر علل تنگی نفس بررسیزشوند

      باید مراجعه کنند

    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۸ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید ابتدا درمان دارویی تنظیم شود و از نظر یایر علل تنگی نفس بررسیزشوند

      باید مراجعه کنند

      مثلا تجمع مایع دور قلب و ریه و امبولی

      اگر به دارووجواب نداد باطری هم میتونه در صورت وجود شرایط گزینه ای باشه

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر شیوان پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    جناب دکتر سلام خونواده من سابقه بیماری قلبی هستند مادرم دایی بزرگم وکوچکم وخاله بزرگم ممکنه ما ارث ببریم و اولین اقدام چکار کنیم ودرچه سنی اقدام کنیم سن بچه های خونواده مادرم کوچکتر 21سالشه وبزرکترینش 35سالشه ؟؟؟؟ویه سوال دیگر اینکه من خودم یه مشکل دارم گیجم کرده خیلی دوست دارم فقط بخوام همیشه بدنم یه جورایی خیلی خسته است دست که میزنن به بدنم انگار خستگی داره ازبدنم میزنه بیرون تابخوابم میگم داده سال بخوابم چرا ؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ۳۰ سالگی مناسبه یا اگر هر گونه علامت قلبی داشتید

      ممکه افسردگی باشه 

      باید معاینه شوید

  • تصویر کاربر بشیری پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    علت افزایش دیدامیرچیه درکل ؟؟؟؟؟معمولا سیگار افزایش دیدامر دارند ؟؟پدرم سیگاریه یه بار سابقه دیدامرداشته و نزدیک یه سال زالربان مصرف کرد حالا محض احتیاط میشه زالربان استفاده کنه تا افزایش دیدامر درسال آتیه پیدا نکنه ؟؟؟ واسپرین هم مصرف می‌کنه این دو تداخل باهم ندارن و مشکلی برای کبد ایجادنمی‌کنند؟؟؟؟ چون مشکل کبدی کیست ساده هم دارن...جناب دکتر سه سوال بود خواهشمندم استدعا دارم جواب هرسه سوال را بفرمایید برام مهم هستند خدا خیرتون بدهد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      دی دایمر در طیف وسیعی از بیماری ها بالا میره و باید بر اساس شرایط بینار تفسیر شود

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر