دکتر محمد حسین نجفی

در این مقاله قصد داریم در باره ی سیگار و مضرات آن بخوانیم و مصرف سیگار بعد از آنژیوپلاستی را بررسی کنیم. وقتی کسی شروع به مصرف سیگار میکند به مرور نیکوتین موجود در سیگار روی اندام های بدن از جمله قلب، ریه و مغز  تاثیر میگذارد.  سیگار و تنباکوی  موجود در آن به شدت اعتیاد آور است و ترک آن نیز کاری پر چالش و سخت محسوب میشود. در ادامه  ما  مضرات سیگار و این که چرا میگویند بعد از آنژیوپلاستی نباید سیگار بکشید را مطرح کرده ایم.

مضرات سیگار براستی بسیار وحشتناک است. کشیدن سیگار هر ساله، بیشتر از مجموع تلفات ایدز، الکل، مواد مخدّر، تصادفات رانندگی، قتل، خودکشی و آتش سوزی موجب مرگ و میر افراد می شود. باید بدانید سیگار و بیماری های قلبی عروقی رابطه ی مستقیمی باهم دارند.

از جمله مضرات سیگار افزایش خطر:

 

با توجه به مضرات فراوان سیگار، برای ضرورت ترک سیگار دلایل زیادی وجود دارد و ترک سیگار یکی از روش های اصلی کنترل خطر بیماری های قلبی عروقی می باشد.

بیماری های قلبی و سیگار

سیگار کشیدن بعد از آنژیوپلاستی

افراد مبتلا به درد قفسه سینه، حمله قلبی یا خطر بالای حمله قلبی معمولا تحت آنژیوپلاستی قرار می گیرند. یک کاتتر با یک بالون در شریان قرار داده می شود و شریان را باز می کند و جریان خون را بازیابی می کند. تقریباً تمام آنژیوپلاستی شامل قرار دادن استنت در داخل شریان است.

به بیماران سیگاری توصیه می شود که به عنوان یکی از مولفه های کلیدی برای جلوگیری از یک مشکل قلبی عروقی مکرر، سیگار کشیدن را ترک کنند. تحقیقات سایت sciencedaily نشان می دهد که افرادی که پس از آنژیوپلاستی به سیگار کشیدن ادامه داده اند، درد قفسه سینه و کیفیت زندگی بسیار بدتری نسبت به افراد غیر سیگاری داشته اند. بر اساس تحقیقات جدید در مجله انجمن قلب آمریکا، ترک سیگار هنگام انجام آنژیوپلاستی می تواند به حداکثر رساندن مزایای این عمل، یعنی کیفیت بهتر زندگی و تسکین بیشتر درد قفسه سینه کمک کند.

به گفته انجمن قلب آمریکا، سیگار مهمترین عامل قابل پیشگیری مرگ زودرس است. سیگار، خطر ابتلا به چندین اختلال از جمله تصلب شرایین که می تواند منجر به بیماری قلبی و سکته شود را افزایش می دهد.

سیگار و بیماری های قلبی عروقی

در ادامه بیماری های قلبی عروقی مرتبط با سیگار را بیان میکنیم تا به حساسیت ماجرا پی ببرید:

‎۱- تشدید تصلب شرایین

مصرف دخانیات سبب آسیب به پوشش جدار عروق از جمله عروق خونرسانی کننده قلب، مغز و سایر اعضای بدن میشود. جدار آسیب دیده سرخرگها در مقابل تشکیل پلاک آترواسکلروز (تصلب شرایین) آسیب پذیرتر هستند. استعمال روزانه حتی یک تا سه نخ سیگار هم سبب تشدید اترواسکلروز عروقی می شود.

‎۲- افزایش احتمال لخته شدن خون

استعمال سیگار با افزایش چسبندگی پلاکت ها به یکدیگر موجب آسانتر شدن تشکیل لخته و افزایش احتمال انسداد شریان ها می شود. لخته خون درصورت انسداد سرخرگ ها می تواند منجر به بروز سکته قلبی، سکته مغزی و بیماری سرخرگهای محیطی شود. شاید اثر لخته کننده سیگار حتی مهمتر از نقش آن در ایجاد تصلب شرایین بوده می تواندبا ایجاد لخته موجب سکته قلبی و مغزی حتی در افراد سالم بدون تصلب شریانی شود.

۳- اختلالات کلسترول خون

استعمال دخانیات سبب کاهش کلسترول HDL یا “کلسترول خوب” میشود.

‎۴- افزایش فشارخون

گرچه حتی یک نخ سیگار به طور مستقیم با تنگ کردن عروق سبب افزایش موقتی فشار خون می شود اما مضرات سیگار ناشی از استعمال مداوم آن سبب پر فشاری مزمن خون خواهد شد.

۵- انقباض سرخرگ ها (کاهش خونرسانی)

به جز انسداد ناشی از تصلب شرایین در سرخرگ ها بعلت تشدید آترواسکلروز ، سیگار سبب تنگ شدن سرخرگ ها نیز می گردد که خود سبب کاهش بیشتر جریان خون می شود.

۶- کاهش محتوای اکسیژن خون (خونرسانی ناموثر)

مونوکسیدکربن موجود در دود از جمله مضرات سیگار است که با کاهش مقدار اکسیژن قابل حمل توسط خون سبب می شود که قلب برای اکسیژن رسانی در حد لازم ضربان بیشتری داشته باشد.

۷- به خطر انداختن سلامت خانواده

استعمال سیگار در محیط بسته ، سلامت سایر افراد غیرسیگاری حاضر در ان محیط را به خطر میاندازد. استعمال غیرفعال سیگار (تنفس دود سیگار دیگران) می تواند سبب بروز بیماری های قلبی عروقی، مشکلات تنفسی و سرطان شود. جهت حفظ و بهبود سلامت فرزندان، همسر و سایر افرادیکه با شما زندگی می کنند، سیگار را ترک کنید تا عزیزانتان از مضرات سیگار محفوظ بمانند.

بیماری های قلبی و سیگار کشیدن

‎ نیکوتین و مواد سمّی موجود در سیگار از جمله مضرات سیگار هستند که فرآیند سم‌زدایی در بدن را مختل می‌کنند، در نتیجه سلول‌های بدن آسیب می‌بینند و باعث بروز بیماری‌های مختلفی مثل سرطان ، افزایش کلسترول خون ، مشکلات قلبی – عروقی و گردش خون ، اختلالات تنفسی و افزایش خطر پوکی استخوان می‌شوند.

هم‌چنین سیگار کشیدن باعث عدم جذب کافی ویتامین‌ها و املاح و کمبود آنها در بدن می‌شود. آنتی اکسیدان‌ها از بروز برخی بیماری‌ها مثل آترواسکلروز و بیماری قلبی-عروقی و سکته های مغزی و سرطان های مختلف جلوگیری می‌کند.

مضرات سیگار می تواند به پوشش جدار رگهای خونرسانی کننده قلب، مغز و سایر اعضای بدن صدمه وارد کند. جدار آسیب دیده سرخرگها بویژه در حضور اختلالات چربی خون (کاهش کلسترول HDL یا “کلسترول خوب” ) در مقابل تشکیل پلاک آترواسکلروز (تصلبشرایین) آسیب پذیرتر هستند. با تشکیل پلاک جریان خون محدود میشود.

حال بسته به محل اترواسکلروز در صورت انسداد سرخرگهای کرونری احتمال ایجاد حمله قلبی و در صورت انسداد سرخرگهای مغز ، سکته مغزی و در صورت انسداد عروق محیطی عامل خطری برای ایجاد بیماری عروق محیطی است که در آن رگهای دست و پا درگیر و موجب درد حرکتی پا میشوند. زمانیکه تصلب شرایین با سایر عوامل خطر همراه میگردد (به عنوان مثال فشارخون بالا و کلسترول بالای خون)، میزان خطر باز هم بیشتر می شود.

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

دکتر قلب در تهران

3.7/5 - (3 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر