دکتر محمد حسین نجفی

اکوی قلب جنین یک آزمایش اولتراسوند است که در طول بارداری انجام می شود تا از این طریق  قلب نوزاد را بررسی کنند. اکوکاردیوگرافی جنین می تواند ساختار و عملکرد قلب را ارزیابی می کند.

اکوکاردیوگرافی قلب جنین می تواند به تشخیص اختلالات قلب نوزاد قبل از تولد کمک کند تا پس از تولد کودک، این گونه مشکلات سریع تر پیگیری شوند. همین موضوع باعث می شود تا شانس زنده ماندن نوزادانی که مبتلا به نقایص قلب شدید هستند، پس از زایمان بیشتر باشد.

لازم نیست همه زنان در طول حاملگی اکوی قلب جنین داشته باشند. آزمایشات اولتراسوند که به طور معمول قبل از تولد انجام می شود نیز می تواند اطلاعاتی در مورد سلامت و رشد قلب جنین در اختیار ما بگذارد. اکوی جنین معمولا در سه ماهه دوم بارداری، حدود  هفته ۱۸ تا هفته ۲۴ بارداری انجام می شود.

اکوی قلب جنین چگونه انجام می شود؟

اکوی قلب جنین معمولا به دو روش صورت می گیرد:

 

۲- اکو کاردیوگرافی شکمی

در اکو شکمی که تقریبا مانند سونوگرافی است، متخصص، ابزاری مانند ابزار سونوگرافی را روی شکم زن حرکت داده و امواج صوتی وارد بدن می شوند. پس از وارد شدن امواج صوتی و برخورد آن با توده های مورد نظر مانند قلب جنین، منعکس شده و تصاویر واضحی از قلب جنین بر روی مانیتور ضبط می شود. در طول آزمایش، ابزارمبدل در اطراف بدن حرکت می کند تا عکس هایی از ساختار های مختلف قلب جنین دریافت شود.

۱- اکوکاردیوگرافی جنین واژینال

اکو واژینال یا همان اکو میان واژنی که معمولا در اوایل بارداری زن صورت می گیرد، می تواند تصاویر بهتر و دقیق تری از وضعیت قلب جنین به پزشک ارائه دهد. در اکو واژنی نوعی ابزار خاص از راه واژن وارد بدن زن شده و از طریق امواج صوتی، از قلب جنین تصویر برداری می شود.

سایر روش های بررسی قلب جنین

تکنیک هایی که برای به دست آوردن اطلاعات دقیق در مورد قلب جنین استفاده می شوند عبارتند از:

اکوکاردیوگرافی دو بعدی

این روش برای بررسی ساختار واقعی و حرکت بخش های قلب استفاده می شود. نمای اکو ۲ بعدی  به شکل مخروطی روی مانیتور ظاهر می شود و حرکت واقعی ساختار قلب دیده می شود. این کار، پزشک را قادر می سازد تا ساختارهای مختلف قلب را در دوران بارداری دیده و آنها را ارزیابی کند.

مشاوره ژنتیکی

درمان فشار خون بالا در بارداریارزیابی عوامل خطرزا و بررسی اطلاعات مادران باردار پیش از حاملگی و همچنین در حین بارداری، احتمال ایجاد و یا توسعه اختلال قلبی در جنین را کاهش می دهد.

تکنیک داپلر

تکنیک داپلر برای اندازه گیری سرعت جریان خون از طریق دریچه های قلب جنین است. همچنین این روش می تواند جریان خون غیرطبیعی درون قلب را نیز تشخیص دهد که می تواند شامل باز شدن دریچه های قلب باشد. داپلر رنگی برای تعیین جریان خون در قلب کودک استفاده می شود.

آمنیوسنتز

آزمایشی برای شناسایی اختلالات کروموزومی، ژنتیکی و نقایص خاص قبل از تولد است.  این تست شامل نمونه برداری از مایع آمنیوتیک از طریق دیواره رحم زن باردار است.

مراقبت های قبل یا بعد از اکوی قلب جنین

قبل از اکوی قلب جنین نیاز به مراقبت خاصی نیست و زن باردار مجبور نیست که آزمایشات خاصی داشته باشد. شما همچنین نیازی به تست  ادرار با مثانه پر ندارید (الزامی برای سونوگرافی های دیگر قبل از تولد). زمان  آزمایش اکوی قلب جنین معمولا بسته به شرایط موجود،  بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت است  بنابراین، بهتر است تا پایان اکوی قلب جنین ،یک همراه در کنار شما باشد. پس از اکوی جنین هم  نیازی به مراقبت خاصی نیست و تنها مراقبت های مربوط به دوران بارداری توصیه می شود.

دلایل انجام اکوی قلب جنین

آزمایش اکوی قلب جنین توسط پزشک متخصص  زمانی تجویز می شود که پزشک نسبت به کاکرد قلب جنین موارد مشکوکی را مشاهده کند. حتی اگر نتایج اکوکاردیوگرافی جنین نشان دهنده نقص کوچکی در قلب جنین  باشد، باز هم نیاز به انجام اکو ضروری است. نکات زیر در موارد احتیاطی و در مورد نقص قلب جنین می باشد که بهتر است در نظر داشته باشید:

⚠ اگر خواهر و یا  برادر با نقص مادرزادی قلب در خانواده باشد.
⚠ سابقه خانوادگی بیماری های مادرزادی قلبی در والدین، عمه، عموها و یا پدربزرگ و مادربزرگ

بهترین قرص درمان فشار خون⚠ اختلالات کروموزومی یا ژنتیکی در جنین
⚠ اگر مادر داروهای خاصی را مصرف کرده باشد که ممکن است باعث نقص مادرزادی قلب شود مانند: داروهای ضدعفونت یا داروهای تجویز شده برای آکنه

⚠ مادر در دوران بارداری الکل یا مواد مخدر مصرف  کند.
⚠ مادر دیابت، لوپوس، فنیلکتونوری یا بیماری بافتی داشته باشد.

⚠ مادر در دوران بارداری به بیماری سرخجه مبتلا شود.
⚠ پزشک در حین سونوگرافی، دیگر ناهنجاری های مادرزادی (در حال تولد) را شناسایی کند از جمله: نارسایی کلیه و یا مشکلات مغز و استخوان

نتایج یا تفسیر اکوی قلب جنین

پس از آن که اکوی قلب جنین انجام شد، تفسیر نتایج صورت می گیرد. نتایج به دست آمده بسیار مهم است و تفسیر آن توسط پزشک متخصص صورت می گیرد. اگر نتایج طبیعی باشد، معمولا این بدان معنی است که هیچ اختلالی وجود ندارد. اما اکو قلب جنین نمی تواند برای تشخیص هرگونه مشکل و شرایط احتمالی استفاده شود. اگر سوراخی در قلب جنین وجود داشته باشد، حتی تجهیزات پیشرفته هم پیش از تولد، قادر به تشخیص آن نخواهند بود.

ممکن است بنا به درخواست پزشک و وجود خطرات احتمالی دیگر، مجبور شوید دوباره این آزمایش را انجام دهید. درخواست آزمایش های دیگر پس از اکوی قلب جنین معمولا به دلیل اطمینان از وضعیت سلامت و یا تشخیص اختلال صور ت می گیرد. این موضوع ممکن است شامل مواردی مانند نقص قلب یا اختلالات آریتمی باشد که می تواند کودک شما را در معرض خطر بالایی قرار دهد.

ممکن است لازم باشد پس از اکوکاردیوگرافی مجددا  آزمایش MRI جنین یا سونوگرافی انجام دهید. پس از آن پزشک متخصص در این مدت، نتایج را بهتر تفسیر و توضیح دهد. پزشک متخصص تمام سوالات مربوط به آزمایشات را پاسخ داده و ممکن است پس از آن نیاز به بررسی های خاص توسط متخصص کودکان باشد.

اکو قلب جنین چقدر طول میکشد؟

اکوی قلب جنین یک آزمایش سرپایی محسوب می شود و بین 30 تا 45 دقیقه بسته به پزشک شما طول خواهد کشید.برای انجام این آزمایش نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارید.

قلب جنین هفته چندم تشکیل می شود؟

 در واقع قلب جنین در هفته ی سوم بارداری شروع به رشد می کند. اما ضربان قلب در پایان هفته چهارم بارداری، شروع به تپش می کند . از این زمان به بعد است که قلب می تواند خون را به داخل رگ های جنین پمپاژ بکند. 

در این مرکز اکوی قلب جنین توسط دکتر خانم انجام می شود. جهت هر گونه سوال می توانید از لینک زیر استفاده کنید:

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.4/5 - (5 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حنا سه شنبه ۱۲ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    باعرض سلام.
    بنده خانمی ۲۳ ساله هستم والان بارداری اولم گفتن که جنین مشکل قلبی داره وخودم افتادگی دریچه میترال دارم.میخاستم بدونم ایا مشکل قلب جنین هم بخاطر این افتادگی میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۲ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      خیر به هیچ وجه ارتباط نداره

  • تصویر کاربر نيلوفر شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشيد خدمت اقاي دكتر نجفي
    من دختري ٢٥ ساله هستم كه در طي يكسال گذشته متوجه اين شدم كه هم دچار كم كاري تيروئيد هستم و هم اينكه دريچه ميترال قلبم بصورت حاد افتادگي دارد
    گاهي اوقات بقدري تپش قلب و تنگي نفس بهم قالب ميشه كه خواب شبانه را ازم دريغ ميكنه و قفسه سينه م دچار درد ميشود متاسفانه هر دكتري كه ميرم هيچ راهكار يا درماني براي مشكل من نميدن و فقط اكو و نوار قلب ميگيرن و ميگن افتادگي دريچه قلب داري
    واقعا اذيت كننده شده و انگار خفه ميخوام بشم كوچكترين ترسي ضربان قلبم بالاي ٩٠ ميشه و افت فشار شديد ميگيرم
    اگر لازم باشه براتون عكس اكو و نوار قلبمم براتون ايميل يا اگر ايدي بديد براتون ارسال كنم تا شما هم به من نظري بديد كه چكاري انجام بدم
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      افتادگی دریچه چیز مهمی نیست و جای نگرانی نداره و علایمتون رو توجیه نمیکنه

      شما مشکل اضطرابی دارید و باید به روانپزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر فری دوشنبه ۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    با سلام در سونوی غربالگری هفته دوازدهم بارداری ضربان قلب جنین من صد و هشتاد هست آیا نشاندهنده بیماری قلبی است ؟ باید چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      با متخصص قلب اطفال و زنان مشورت کنید

  • تصویر کاربر شهلا شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 358 مشاهده پرسش
    سلام، ببخشید من هفته ی ۳۲ بارداری هستم. دوبار اکوی قلب جنین انجام دادم، به دلیل ان تی بالا. بار اول هفته ی ۱۸ امجام شد گفتن سالمه و مشکلی نیست. یک بارم هفته ی ۳۰ انجام دادم، گفتن یکی از دریچه های قلب برگشت خون داره، میخواستم ببینم این موضوع چقدر خطرناکه؟؟ خیلی استرس دارم، لطفا بگید من چه کاری باید بکنم؟ ایا قابل درمانه؟ بعد از به دنیا اومدن بچه درمان میشه؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد با فوق قلب اطفال مشورت كنيد
  • تصویر کاربر حمیدآزاد چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت جناب آقای دکتر ارجمندوگرامی.آقای دکتر بنا به دستور جنابعالی درخصوص ارسال فیلم آنژیو عموی بنده وتوصیهای حضرتعالی بعدازدیدن فیلم آنژیو متاسفانه هرچه تلاش کردیم نتوانستیم فیلم راازطریق سایت ارسال نماییم لذا اگر اجازه فرمایید سی دی فیلم آنژیورا ازاهواز به آدرس مطب جنابعالی پست نماییم منتظراجازه ودستورحضرتعالی هستیم .باسپاس فراوان تنتان سلامت باد.شماره پیگیری p51c7154
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      لطف سريعتر به آدرس مطب ارسال فرماييد
      شماره تماس و خلاصه پرونده نيز ضميمه شود
  • تصویر کاربر ساراآقاجانی چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    باتشکرا شما آقای دکتر که سوالموجواب دادین.میخواستم بدونم منظورتون این بود که دردوران حاملگی بتابلاک های محلول درآب استفاده کنم؟ وباعرض معذرت یک بار دیگه سوالمو میپرسم آیانیازه من هولتراستفاده کنم ؟ آخه من زمان کار وپیاده روی pvc قلبم زیادترمیشه. واگرنیازباسه من اکوی خودم رومیفرستم براتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۸ فروردین ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      بهتره هولتر بشين تا تعداد PVC
      در ساعت مشخص بشه
      مصرف بتا بلوكرها در حاملگي ممنوع نيست
    2. تصویر کاربر ساراآقاجانی چهارشنبه ۱۸ فروردین ۹۵( 7 سال پیش)
      خیلی ممنونم آقای دکتر که انقدردقیق به سوالات میپردازید من به دکتر خودم مراجعه کردم ونوارقلب دادم.وآقای دکترگفتن که منpacدارم وpvcدرنوارقلب مشخص نشد.آقای دکتر من الان متورال استفاده میکنم حدود شش ماه.نصف شب.نصف روز.من تاکی باید این قرصو استفاده کنم؟هر وقت که نوار دادم ضربان ۷۲بوده.نیازه من به خوردنش ادامه بدم؟و به نظرشما داشتن چندpacدر دقیقه اشکال ندارد؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      حضور PAC
      مشكلي ايحاد نخواهد كرد.
      بادريج ميزان متورال رو كاهش بدين اگر علامتي ايجاد نشد ميتوانيد كاملا قطع كنيد.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۹ اسفند ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    بنده قلبم مادرزادی سوراخه و متخصصان تهران تشخیص دادن بیماریه من تی اف هست یعنی سوراخ بین دو بتن یعنی نصفه شریان تشکیل نشده فقط مشکله خون رسانی به مغزم ایراد داره از لحاظ فیزیکی سالم هست فقط یه نوع قرص مصرف میکنم اوت هم پروپرانول ۱۰ اصلا به هیچوج هم به طرف اعتیاد نرفتم پاک پاکم فقط وقتی زیاد پیاد میرم نوک انگشتای دستم و لبم کبود میشود خواستم بدونم آیا مرگ هم تو راه است یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۹ اسفند ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      ميزان فشار ريه براي تصميم گيري مهمه.
  • تصویر کاربر فرزانه جمعه ۱۳ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام و خدا قوت
    جناب آقای دکتر مادرم 62 ساله دارای نارسایی شدید دریچه میترال میباشند و باید جراحی شوند و دریچه فلزی بگذارند خانه ما 3 طبقه است و آسانسور هم نداریم آیا ایشان بعد از ترخیص از بیمارستان میتوانند آهسته آهسته از پله ها بالا و پایین روند با توجه به اینکه باید یک روز درمیان پی تی خونشان تعیین شود با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۳ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      با سلام
      بله ميتوانند فعاليت معمول زندگي را داشته باشند.
      حتي ميزان فعاليتي بيستري نسبت به قبل عمل بدون ايجاد تنگي نفس خواهند داشت.
      چك روزانه اي ان ار لازم نيست در ابتدا به صورت هفته اي يكبار اينكار انجام شود پس از رسيدن به محدوده نرمال ماهي يكبار كافي است.
      لرخي ازمايشگاهها پرسنل خود را براي گرفتن نمونه به منزل ميفرستند.
  • تصویر کاربر یاسرمیرزایی جمعه ۱۳ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر نوزادی دارم 1/5 ساله مبتلا به اترزی پولمونر و جابجایی عروق و vsd می باشد در بیمارستان رجایی در یک ماهگی عمل بسته شنت راست انجام.گرفته و پزشکان گفتند تا رشد شاخه های ریوی باید صبر کرد لطفا در خصوص این مورد عارضه و درمان آن و آینده این بیماران بیشتر توضیح بدهید زیرا بشدت نگران آینده فرزندم هستم. متشکر و سپاسگذارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۳ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      اين انومالي در گروه بيماريهاي پيچيده مادرزادي قلبي طبقه بندي ميشود.
      به پزشكان محترم بيمارستان شهيد رجايي اعتماد كنيد و ادامه درمان را به موقع انجام دهيد.
      با ارزوي سلامت
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر